FC Groningen huurt Noors international Bråtveit
Posted on december 31st, 2020
Per Kristian Bråtveit genoot zijn opleiding bij Haugesund FK. De keeper debuteerde op 18-jarige leeftijd op het hoogste niveau in Noorwegen bij de club uit zijn geboorteplaats. De doelman kwam in totaal tot meer dan honderd competitiewedstrijden en vijf Europese wedstrijden voor Haugesund. Hij was vanaf onder-15 jeugdinternational voor Noorwegen. In december 2018 maakte Bråtveit de overstap naar het Zweedse Djurgardens IF, waar hij een vierjarig contract tekende.
Met zijn nieuwe club kroonde Bråtveit zich in 2019 tot kampioen van Zweden. De keeper kwam in zijn debuutjaar bij Djurgardens tien competitiewedstrijden in actie. Afgelopen kalenderjaar verdedigde Bråtveit 18 competitiewedstrijden en drie Europese duels het doel van de Zweedse club. De keeper debuteerde onlangs voor de nationale A-ploeg van Noorwegen. Op 18 november van dit jaar stond Bråtveit 90 minuten onder de Noorse lat in en tegen Oostenrijk, in dezelfde interland waarin FC Groningen-spits Jørgen Strand Larsen zijn debuut maakte.
Bråtveit: ‘Dit is een grote kans voor me’
Posted on december 31st, 2020
Daarnaast laat Bråtveit weten dat hij als jonge voetballer niet alleen het doel verdedigde. “Ik was vroeger ook aanvaller. Daarom denk ik dat het meevoetballen één van mijn sterkste punten is.” Als hem de optie wordt voorgelegd dat hij dus ook nog in de spits kan spelen als doelpunten nodig zijn, wuift Bråtveit dit lachend weg. “Nee, dat lijkt me niet een heel goed idee…”
Fledderus over transfer Bråtveit: 'Voorsorteren op toekomst'
Posted on december 31st, 2020
Fledderus vertelt waarom de Trots van het Noorden het nodig achtte de Noorse doelman in de winterstop naar Groningen te halen. “Per is een doelman die al op heel jonge leeftijd zijn debuut maakte in het betaalde voetbal en de laatste jaren behoorlijk veel ervaring heeft opgedaan, ook internationaal. Het feit dat hij onlangs debuteerde als A-international van Noorwegen zegt veel over zijn talent en kwaliteiten. Wij huren Per voor een half jaar met het oog op de toekomst. Zo weten wij op dit moment bijvoorbeeld nog niet of Sergio Padt zijn contract bij ons gaat verlengen. Wij moeten met alle opties rekening houden en willen zo optimaal mogelijk voorbereid zijn op alle denkbare scenario’s. Met de huur en optie tot koop van Bråtveit kan Per zich bij ons het komende half jaar bewijzen.”
De extra stap van FC Groningen
Posted on december 30th, 2020
Hij weet niet alleen veel over bewegen, voetbal en sport, hij beheerst het spelletje ook heel aardig. Als jongeling doorliep Frencken de opleiding van VVV-Venlo en haalde zelfs de voorselectie van Oranje onder-17. “De route naar werken in het voetbal is begonnen met mijn eigen spelerscarrière bij VVV-Venlo,” vertelt Frencken. “Ik heb daar ervaren dat het wat betreft training en begeleiding van spelers stukken beter kan en dat heeft me aangezet en geïnspireerd om bewegingswetenschappen te gaan studeren. Alles met de ambitie om uiteindelijk in het topvoetbal terecht te komen.”
Energie
Na een studie in Maastricht vertrok Frencken naar ‘The City of Talent’ Groningen voor een promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Als voetballiefhebber bezocht hij de wedstrijden van de Trots van het Noorden en door de nauwe samenwerking tussen de RUG en de FC opende dit deuren bij FC Groningen voor de ambitieuze en talentvolle onderzoeker. Zodoende werd Frencken in 2011 de eerste sportwetenschapper in dienst bij een Nederlandse voetbalclub.
Sinds 2019 is Frencken hoofd performance van FC Groningen en verantwoordelijk voor disciplines als; fysiek, voeding, mentale begeleiding, data-analyse, onderzoek en videobeelden “Waarvan ik ongelooflijk veel energie krijg, is de continue zoektocht naar die extra procentjes om beter te worden. We proberen deze aspecten allemaal samen bij de speler te krijgen en bekijken de speler vanuit zoveel mogelijk invalshoeken om tot een optimaal programma te komen. Zo willen wij in Groningen onder meer de sterkste en fitste spelers hebben. We staan bovenaan in lijstjes als het gaat om meeste sprints en meeste intensieve meters per wedstrijd. Dat moeten we zo houden en willen we graag uitbreiden.”
Praktijkgericht
Frencken geeft leiding aan de performance-afdeling en is werkzaam in het TopsportZorgCentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Zowel indoor als buiten op de velden in het stadion en op het trainingscomplex is het mogelijk om via de modernste technieken veel data te ontvangen over de spelers. “Het uitvoeren van onderzoeksprojecten met deze gegevens levert een waardevolle bijdrage. De allergrootste misvatting van onderzoek binnen het voetbal is dat het niet praktijkgericht zou zijn. Alle onderzoek staat juist in dienst en in het teken van de dagelijkse praktijk.”
Vijf jaar vooruit
Wel geeft Frencken toe dat het af en toe pionieren is in de voetbalwereld. Niet alles heeft direct zichtbaar effect, maar kan wel inzichten geven waarmee over een jaar of twee jaar iets kan worden gedaan. Alle informatie geeft Frencken en zijn team de mogelijkheid daarmee aan de slag te kunnen, zodat FC Groningen de voorsprong op de rest houdt en ook over vijf jaar een stapje extra kan blijven doen.
“We moeten blijven ontwikkelen, zodat we ook in de toekomst voorop blijven lopen. Om te kunnen anticiperen op wat er gaat gebeuren of om wat we nu doen, beter te maken. We proberen telkens vijf jaar vooruit te kijken. Hoe verandert het spel, wat betekent dat voor spelers en hoe moeten we dus de spelers van de toekomst opleiden of scouten? Daar zijn we continu mee bezig.”
Commitment
Frencken leeft voor zijn vak, leeft voor het voetbal, toont ambitie en houdt van aanpakken. De geboren Limburger bezit het FC Groningen-DNA dat nodig is om iedere dag beter te willen worden en te groeien. “Om er alles uit te halen en er honderd procent voor te gaan, is commitment echt super belangrijk. Commitment in training, volle bak geven, aanwezig zijn en dat moet gepaard gaan met ontspanning en rust. Die balans moet goed zijn om een stap voor te blijven op de rest.”
“Spelers bij FC Groningen in het eerste en binnen de Opleiding hebben de commitment om beter te worden en te groeien als voetballer. De begeleiding bij de club toont die commitment door met behulp van de juiste faciliteiten de spelers optimaal te helpen in hun ontwikkeling. Wij blijven keihard werken op zoek naar die extra procentjes die in het voetbal een ongelooflijk verschil kunnen maken.”
Focus op fitheid: fit, fitter, fitst
Posted on december 30th, 2020
Fit in het lichaam en fit in het hoofd. In combinatie met de faciliteiten op het TopsportZorgCentrum en in het Hitachi Capital Mobility Stadion zijn de juiste voorwaarden aanwezig om trainingsprogramma’s op maat aan te bieden zodat de spelers in de wedstrijden meer te kunnen leveren dan de tegenstander.
Bekijk de special 'Terugblik eerste seizoenshelft' op YouTube
Posted on december 30th, 2020
Het was een seizoenshelft waarin Arjen Robben zijn rentree maakte voor FC Groningen en daarmee zijn eerste minuten in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Een seizoenshelft waarin liefst drie spelers uit de Opleiding hun basisdebuut maakten en waarin de ploeg mooie resultaten werden neergezet. Alle belangrijke momenten komen nogmaals voorbij in de special ‘Terugblik eerste seizoenshelft.’
Topscorers van de ploeg zijn spits Jørgen Strand Larsen en middenvelder Ahmed El Messaoudi. Beiden waren ze goed voor vijf treffers. Strand Larsen gaf de meeste assists (4) gevolgd door Bart van Hintum. Verdediger Ko Itakura en keeper Sergio Padt misten nog geen minuut dit seizoen.
Petje van Oost schittert in het noorden
Posted on december 29th, 2020
Patrick Joosten begint zijn carrière bij amateurclub SV Orion in Gelderland. Het talent van de geboren Nijmegenaar blijft niet onopgemerkt bij profclubs. Op zijn elfde maakt hij de stap naar de jeugdopleiding van N.E.C. Daar krijgt hij de bijnaam ‘Petje van Oost’, een naam die Joosten vanaf dat moment koestert. “Ik kom uit Nijmegen-Oost en had vroeger bij de club veel teamgenoten die uit Zuid of West kwamen,” vertelt Joosten.
Enige uit Oost
“Die jongens werden mijn vrienden en we voetbalden ook veel op straat. Ik ging vaak naar de pleintjes in de wijken waar mijn vrienden vandaan kwamen. Daar was ik dan de enige van de groep die uit Oost kwam en dus noemden ze me ‘Petje van Oost.’ Die bijnaam heb ik altijd gehouden bij iedere club.”
Petje van Oost ontwikkelt zich goed bij de club uit zijn jeugd. In januari 2015 maakt Joosten als tweedejaars A-junior zijn debuut in de Jupiler League. Dat seizoen wordt hij zelfs kampioen met N.E.C. De volgende stap is FC Utrecht, waarmee hij zich laat zien in de Eredivisie. Zijn tijd in de Domstad kent echter ook minder mooie momenten.
Een zware knieblessure houdt hem lang aan de kant en na een pittige revalidatie zijn de speelminuten in Utrecht schaars. Via verhuurperiodes bij VVV-Venlo en Sparta Rotterdam knokt hij zich terug en laat Joosten zien uit het juiste hout te zijn gesneden. “Het was goed voor mijn zelfvertrouwen om weer wekelijks te spelen.”
Beste stap
Na clubs in het oosten, midden, zuiden en westen van het land, schittert Petje van Oost nu bij de Trots van het Noorden. “Dat FC Groningen zich meldde in de zomerstop, was boven mijn verwachting. Ik heb er goed over nagedacht en ben ervan overtuigd dat ik de beste stap voor mijn carrière heb gezet met deze transfer.”
De strijdwijze die FC Groningen voor ogen heeft met een gevarieerde en intensieve manier van vooruit spelen, spreekt Joosten aan. “Hoe vaker wij de bal hebben, hoe beter ik tot mijn recht kom met mijn individuele actie en aanvallende kwaliteiten.”
Handelsmerk
Daarnaast hebben verschillende aspecten ervoor gezorgd dat de vleugelaanvaller denkt bij de Trots van het Noorden te kunnen groeien. “Het is een grote, mooie club. Spelers die vanuit hier mooie vervolgstappen konden maken, inspireren mij ook. Het laat zien dat je je bij FC Groningen ontzettend goed kunt ontwikkelen. Ook het stadion heeft iets speciaals, als tegenstander kwam je niet graag naar Groningen.”
Patrick Joosten brengt de nodige ervaring met zich mee en is met zijn 24 jaar zeker niet de jongste van de selectie. Het houdt hem niet tegen in de drang zich te blijven ontwikkelen. “Ik weet in ieder geval door mijn periode als spits bij Sparta Rotterdam dat ik beter wil worden in koppen. Je krijgt veel voorzetten en er wordt van je verwacht dat je die ballen strak richting de goal weet af te werken. Ik heb best veel goals gemaakt vanaf randje strafschopgebied. Schieten van rond de zestienmeter moet een handelsmerk gaan worden.”
Special 'Terugblik eerste seizoenshelft' vanavond op FOX
Posted on december 29th, 2020
De FOX Sports Special wordt vanvond (op dinsdag 29 december) om 19.00 uur uitgezonden op FOX Sports 1 en is de volgende ochtend terug te kijken op het YouTube-kanaal van FC Groningen.
Het was een seizoenshelft waarin Arjen Robben zijn rentree maakte voor FC Groningen en daarmee zijn eerste minuten in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Een seizoenshelft waarin liefst drie spelers uit de Opleiding hun basisdebuut maakten en waarin de ploeg mooie resultaten werden neergezet. Alle belangrijke momenten komen nogmaals voorbij in de special ‘Terugblik eerste seizoenshelft.’
Topscorers van de ploeg zijn spits Jørgen Strand Larsen en middenvelder Ahmed El Messaoudi. Beiden waren ze goed voor vijf treffers. Strand Larsen gaf de meeste assists (4) gevolgd door Bart van Hintum. Verdediger Ko Itakura en keeper Sergio Padt misten nog geen minuut dit seizoen.
Opleiding leert talenten te leven als topsporter
Posted on december 28th, 2020
Er worden drie algemene leerlijnen gehanteerd binnen de Opleiding; Presteren als voetballer, Bewegen als atleet en Leven als topsporter. De eerste twee leerlijnen zijn gericht op voetbaltechnische en fysieke ontwikkeling. Specialisten van de club staan iedere dag op het veld of indoor klaar om de spelers tools aan te reiken om fitter, sterker en beter te worden. Maar wie de absolute top wil halen, moet daarbij ook topsportgedrag vertonen. ‘Het zweet moet op de goede rug staan,’ is één van de befaamde uitspraken van hoofd Opleiding Peter Jeltema. In het proces van een topsporthouding worden de talenten begeleid door Luca Leithuijser.
Topsportgedrag
“Ik vind het mooi om te zien hoe mensen verschillend met druk omgaan en hoe ze het beste uit zichzelf halen,” zegt topsportbegeleider Leithuijser. “Als je in het profvoetbal wilt slagen, hoort daar topsportgedrag bij. We leren de spelers skills als; organiseren, plannen, omgaan met druk, optimaal voorbereid zijn om te presteren, communicatie, concentratie en nog veel meer. Een breed palet waaraan je ook later nog heel veel aan hebt, daarvan ben ik overtuigd. Of je nou slaagt bij FC Groningen, een andere voetbalclub, of in een maatschappelijke carrière succesvol wilt zijn.”
Leithuijser heeft zelf op hoog niveau gebeachvolleybald en was al op jonge leeftijd bezig met de manier waarop ze werd gecoacht en geprikkeld om het beste uit zichzelf als volleybalster te halen. Ze studeerde een tijd in Amerika, waar de twintiger kennismaakte met een andere sportcultuur. Daar zag de topsportbegeleider van de Opleiding hoe een bepaalde benadering kan bijdragen aan de ontwikkeling van een individu.
Ontwikkelplan
FC Groningen probeert door goede begeleiding en het werken met specialisten de talenten optimaal voor te bereiden op een leven in de topsport. “Wij maken met iedere speler een op maat gemaakt ontwikkelplan waarin onze drie leerlijnen terugkomen. We stellen samen met de speler de sterktes en de verbeterpunten vast. Onze visie is dat spelers hierin zelf een grote zeggenschap hebben. De speler heeft een centrale rol en gaat met zijn trainer en andere specialisten aan de slag om winst te behalen en beter te worden. Ik ben daar één van en voer bijvoorbeeld veel gesprekken over hoe ze dingen ervaren en onder welke voorwaarden ze het beste kunnen presteren. In het individuele ontwikkelplan staat alles in het teken van beter worden en groeien.”
Autonomie
Het gaat volgens Leithuijser om autonomie. Wanneer jonge spelers zelf invloed ervaren op hun ontwikkelproces, vergroot dat de motivatie enorm. “Ze krijgen geloof en vertrouwen in het slagen van het proces en het behalen van het doel. Dat werkt zoveel beter als het uit jezelf komt, dan wanneer iemand binnen de Opleiding ze iets oplegt. Iedere speler wil weer aan andere punten werken om die extra stap te kunnen zetten en de kans om te slagen als profvoetballer zo groot mogelijk te maken. Dat maakt het voor mij hartstikke interessant. Het is heel belangrijk dat jongens zich iedere dag willen ontwikkelen, beter willen worden als voetballer en als persoon. Maar het is minstens zo belangrijk dat ze met plezier naar de club komen.”
Druk en stress
Leithuijser weet als geen ander dat de wereld van topsport er één is waarbij veel druk en stress komt kijken. Iedere week in de basis willen staan, het uiterste van jezelf vragen, presteren en omgaan met tegenslagen. “Ervaar je stress en druk als iets positiefs om jezelf naar een hoger niveau te tillen, of is het iets negatiefs waardoor je wordt belemmerd. Daarin begeleiden we de spelers zo goed mogelijk. Door ze inzicht te geven in waar ze het voor doen, geven we ze tools mee waar ze de rest van hun leven – ook als ze het profvoetbal niet halen – profijt van hebben.”
Pierre Semudenge gevormd en gegroeid door Opleiding FC Groningen
Posted on december 28th, 2020
Pierre Semudenge kent een valse start in het leven. De profvoetballer wordt geboren in Rwanda en moet op jonge leeftijd vluchten uit zijn land vanwege de burgeroorlog. Als jongen van acht/negen jaar oude komt terecht in Ezinge waar hij is opgevoed door zijn oudere zus. “Het was wennen, in een omgeving waarin we de enige waren met een andere achtergrond,” vertelt Semudenge. “Ik moest zoeken naar verbinding met leeftijdsgenoten en vond die op het voetbalveld in de buurt. Dat was de plek waar ik mezelf kon zijn.”
Het talent van Semudenge valt op bij FC Groningen en de club nodigt hem uit voor de Opleiding. “Ik kom uit een cultuur waar educatie de weg is naar een betere toekomst, dus de afspraak was thuis dat ik alleen naar FC Groningen mocht als het op school goed bleef gaan.” Binnen de Opleiding worden hem bepaalde waarden bijgebracht waardoor hij ook daar als voetballer en mens verder kan groeien. “Het is jouw verantwoordelijkheid om op het veld beter te worden, als je niet in jezelf gaat investeren, zal je ook niet in staat zijn om beter te worden.”
Met die gedachte en de ervaring die hij met zich meedraagt, focust Semudenge zich tegenwoordig niet alleen op zijn eigen carrière, maar heeft hij een tweede passie ontwikkeld; het begeleiden van jeugdspelers. Pierre draagt acht jaar het shirt van de FC, maar een doorbraak blijft uit. “Onze wegen scheidden, maar ik kijk uiteindelijk met een goed gevoel terug op de Opleiding van FC Groningen. Het heeft me gevormd tot de man die ik vandaag ben. Een fundament gelegd als speler en zeker ook als mens. Ik kan met een goed gevoel terugkijken omdat ik niets zou willen veranderen aan de mens die ik nu ben.”