FC Groningen boekt positief netto resultaat van 9,2 miljoen euro.
FC Groningen heeft het seizoen 2021/2022 afgesloten met een positief netto resultaat van 9,2 miljoen euro. Dit blijkt uit de gepresenteerde jaarcijfers van de Trots van het Noorden. De winst is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de inkomsten uit transfers van Azor Matusiwa naar Stade de Reims in Frankrijk, Gabriel Gudmundsson naar de Franse kampioen Lille OSC en Bjorn Meijer naar de kampioen van België; Club Brugge. De transfers leverden de Trots van het Noorden een netto resultaat van 9,2 miljoen euro op.
Daarnaast werd het aanwezige eigen vermogen van 2,3 miljoen euro van de Stichting Vrienden van FC Groningen – ook wel bekend als het spelersinvesteringsfonds – overgedragen aan FC Groningen en dit beïnvloedt in positieve zin het resultaat over het boekjaar 2021/2022. Deze transactie was een gevolg van de voortijdige gehele aflossing van de geldlening van 6 miljoen euro aan het spelersfonds. Door het vervroegd aflossen van het spelersinvesteringsfonds, is FC Groningen niet langer genoodzaakt een deel van de toekomstige netto transferresultaten af te staan aan het spelersinvesteringsfonds, waardoor er meer geld beschikbaar komt om te investeren in de voetbaltak.
Het netto resultaat werd daarnaast bepaald door het negatieve bedrijfsresultaat van de club van circa 600.000 euro en de te betalen winstbelasting; een bedrag van 1,7 miljoen euro.
Eigen vermogen
Het netto resultaat van 9,2 miljoen euro is toegevoegd aan het eigen vermogen van de club en kent daarmee per 30 juni 2022 een omvang van 10,8 miljoen euro.
Algemeen directeur Wouter Gudde zegt over de gepresenteerde jaarcijfers: “We mogen stellen dat FC Groningen in het seizoen 2021/2022 financieel behoorlijke stappen voorwaarts heeft kunnen zetten en daarmee een gezond fundament onder de club heeft gelegd. Hierdoor kunnen we verder blijven bouwen aan het verhogen van de voetbalbudgetten, hetgeen de kansen op sportief succes vergroot. Er zijn wellicht supporters die zullen zeggen: ‘Leuk en aardig allemaal zoveel miljoenen euro’s winst en het aflossen van schulden, maar wat hebben we eraan?’ Laat ik hierin duidelijk zijn: het doel van FC Groningen is niet per se om winst te maken of een grote som geld op de bankrekening te hebben staan.”
Investeringen
Daarom vertelt Gudde welke investeringen de Trots van het Noorden het afgelopen jaar allemaal heeft gedaan. “Er is voor 4,4 miljoen euro uitgegeven aan investeringen voor de eerste selectie in de vorm van transfersommen en contractverlengingen. Daarnaast is ruim 4,1 miljoen euro aangewend voor het verlagen van de schuldpositie, waaronder het volledig aflossen het spelersinvesteringsfonds. Voor het verbeteren van de stadionfaciliteiten in Euroborg – waaronder een nieuw Wifi-netwerk, nieuwe geluidsboxen en nieuwe videoschermen – is 700.000 euro uitgetrokken en tot slot is 6 ton gebruikt voor het afdekken van het operationeel tekort.”
Profiteren
Gudde legt uit wat het aflossen van het spelersinvesteringsfonds tot direct gevolg heeft. “Door het vervroegd aflossen van het spelersinvesteringsfonds, ter hoogte van 6 miljoen euro, zijn we niet langer genoodzaakt een deel van de toekomstige netto transferresultaten af te staan aan het spelersinvesteringsfonds, waardoor er meer geld beschikbaar komt om te investeren in de voetbaltak. We hebben hiervan onmiddellijk geprofiteerd bij de transfer van Bjorn Meijer naar Club Brugge. Door het volledig aflossen van het spelersinvesteringsfonds hielden we hierdoor direct 1,2 miljoen euro in eigen zak. Geld dat weer geherinvesteerd kan worden in voetbal en faciliteiten.”
Voetbalbegroting
Gudde laat weten dat FC Groningen voor het seizoen 2022/2023 werkt met een verwachte omzet van 21,75 miljoen euro. Daarin is een tekort voorzien van 3,5 miljoen euro. “Dit is een groter negatief operationeel verlies dan waarmee wij de laatste seizoenen hebben gewerkt. Mede door de sterk gestegen vermogenspositie van de club vinden wij dit echter een aanvaardbaar hoger risico. Ten opzichte van het vorige seizoen neemt de voetbalbegroting met 1,7 miljoen euro toe, hetgeen de sportieve ambities van de club onderstreept.”
Het begrote tekort over het seizoen 2022/2023 zal ruimschoots worden gedekt uit transfers, met name uit de verkoop van spits Jørgen Strand Larsen aan het Spaanse RC Celta. Gudde besluit: “Als wij dit seizoen bij de resterende thuiswedstrijden in Euroborg alle seizoenkaarthouders en sponsors mogen ontvangen, dan zullen wij over het seizoen 2022/2023 opnieuw winst maken om stappen vooruit te kunnen blijven zetten met FC Groningen.”
FRS Score
FC Groningen (als licentiehouder) rapporteert op het niveau van FC Groningen B.V. de financiële cijfers aan de KNVB. Op basis van het FRS worden op diverse variabelen punten toegekend aan de financiële positie van de club. Clubs met 15 punten of minder dienen bij de KNVB een plan van aanpak in te dienen waarin wordt toegelicht hoe (structureel) tot een verbetering van de financiële positie wordt gekomen. De meest recente FRS-score in het jaarverslag is nog gebaseerd op de jaarcijfers 2020/21 en daarin heeft FC Groningen Beheer B.V. 33 punten van de maximaal 40 punten behaald. Na publicatie van het jaarverslag en terugkoppeling van de KNVB is het definitief aantal punten van 40 vastgesteld op basis van het seizoen 2021/22.