Toelichting op voetbaltechnische kant beleidsplan.
Eerder vanmiddag is het beleidsplan van FC Groningen voor de periode 2017-2020 gepubliceerd op deze website. Manager technische zaken Peter Jeltema geeft bij de introductie van dit beleidsplan een toelichting over de voetbaltechnische aspecten.
“Het voetbalbeleid krijgt voortgang daar waar het met ‘2018: Talenten op één’ een aantal jaren geleden is ingezet,” vertelt Jeltema. “Dat plan heeft tot doel eigen opgeleide spelers – inclusief vroeg gescoute spelers van elders – te ontwikkelen tot ‘eerste selectie’-waardige spelers en het aantal daarvan binnen de eerste selectie te vergroten. Om dat te verwezenlijken hebben we de keuze gemaakt FC Groningen onder-23 als opleidingsteam te plaatsen in onze nieuw gevormde opleidingspiramide. Daarmee is onder-23 de kop van de opleiding geworden.”
Podium
“Om spelers in de opleiding te stimuleren, kent het programma vooral uitdagingen op de weg naar de eerste selectie. Een team van trainers, assistenten en specialisten werkt dagelijks met elkaar aan de vervolmaking van de jonge prof, die regelmatig een podium bij de eerste selectie krijgt aangeboden in de vorm van een verdienmodel. Enerzijds speelt voetbalvaardigheid daarbij een belangrijke waarbij we (h)erkennen dat attitude en drive – bij speler en omgeving – een belangrijke voorwaarde is om te slagen in het traject,” aldus de manager technische zaken van FC Groningen.
“Daarin is het programma mentale en fysieke ontwikkeling een belangrijk ondersteunend proces. Het programma staat volledig in het teken van de voetbalopleiding, maar vraagt ook een hoge mate van inzet, bereidwilligheid en doorzettingsvermogen van de sporter zelf. Een selectiecriterium en een norm in de club, ofwel: topsportgedrag.”
Ontwikkeling
“Het totale opleidingsplan zal worden weergegeven in een zogenaamde voetballeerlijn. In die voetballeerlijn staat de Trainer Coach Manager (TCM’er) borg voor – en is de aanjager van de ontwikkeling van het individu. De individuele speler heeft het team als middel. In dit proces geeft het TopsportZorgCentrum (TsZC) een zeer belangrijke basis en een stimulerende omgeving voor de Topsportcultuur binnen de club.”
“In het TsZC krijgt de eerste selectie haar eigen omgeving waarbinnen de hoofdcoach verantwoordelijk is voor het 'performance klimaat', met maximale steun van de ondersteunende staf. In het TsZC komt een 'performance plein' waar de technische staf en ondersteunende staf (specialisten en medici) als één team/unit de opleiding succesvol maken. Daarmee profileert FC Groningen zich nog meer tot een opleidings – en ontwikkelingsclub .”
Werkwijze
“Deze evolutie krijgt steeds meer gezicht bij de eerste selectie. Het creëren van voorwaarden om de prof beter te kunnen bedienen. Is het team met fitte en frisse spelers steeds beter in staat te presteren binnen een speelwijze, die past bij de selectie en met de intentie om het gevecht voor resultaat aan te gaan. ‘FC Groningen laat nooit meer los’. “
“Onze huidige hoofdcoach Ernest Faber geeft met zijn staf richting aan dit proces. De werkwijze bij de eerste selectie kent duidelijke bouwstenen voor elk individu en zorgt voor groei van het totale team. De werkwijze neemt elke vorm van excuses weg om niet te kunnen presteren. Er is sprake van een duidelijke afstemming tussen technische staf en specialisten als één performance team. Daarmee is data beschikbaar van spelers en het team voor een optimale analyse van voetbal tactische – en fysieke ontwikkeling.”
Betrokkenheid
“Om te kunnen deelnemen aan dit traject vraagt de ontwikkeling van de speler in opleiding of uit scouting zeer gerichte en doelmatige acties. Sportwetenschappelijke ondersteuning is daardoor gericht op enerzijds ontwikkeling van het individu op basis van een analyse uit data en anderzijds ontwikkelt het tools voor scouting met betrekking tot profieldata. Het nog beter duiden van de gewenste speler. Om te kunnen deelnemen aan het voetbal bij FC Groningen dient er een grote mate van inzet, bereidheid en strijdvaardigheid aanwezig te zijn. Daarmee identificeert de fan zich.”
“Behalve het sporttechnische deel kent de FC Groningen-speler en het team ook een hoge mate van betrokkenheid bij haar supporters, maatschappelijke trajecten en commerciële partners. Hiervoor wordt het maatschappelijk ontwikkelingstraject ingezet, met als doel het gezamenlijk optrekken van speler en supporter binnen de Trots van het Noorden.”