Negental Groningers knokt, maar verliest van FC Twente.
FC Groningen heeft de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen verloren. FC Twente was in het Hitachi Capital Mobility Stadion te sterk (1-3). De Trots van het Noorden moest in de tweede helft met negen man spelen na twee rode kaarten voor rust voor Ramon Pascal Lundqvist en Mike te Wierik. Bij rust was de stand nog 0-0. De Groningse treffer werd gemaakt Ritsu Doan, Nakamura, Aitor en Vuckic scoorden voor de bezoekers.
De eerste helft was één van de meest bizarre ooit in het Hitachi Capital Mobility Stadion, dat met 19.049 toeschouwers was gevuld. Beide ploegen misten een strafschop en scheidsrechter Bax gaf twee spelers van de thuisploeg vlak voor rust een rode kaart.
Groningen begon sterk aan het duel met de promovendus en kreeg goede kansen via Ramon Pascal Lundqvist en Kaj Sierhuis. De Zweed schoot in de beginfase van afstand op keeper Joël Drommel, terwijl Sierhuis een poging geblokt zag door de Twentse verdediging en even later binnen het strafschopgebied hard over het doel schoot. Ritsu Doan krulde de bal richting lange hoek, maar zag dat de keeper gestrekt de bal wegbokste.
FC Twente kreeg na ruim een kwartier echter de grootste kans nadat Ko Itakura werd bestraft voor een sliding in het strafschopgebied. Ook de VAR vond het een strafschop waardoor de bal op de stip ging. Aitor Cantalapiedra mocht aanleggen, maar schoot op de lat boven doelman Sergio Padt. De thuisploeg moest even bekomen van de schrik, maar zette even later toch weer aan.
Gabriel Gudmundsson ging na een klein half uur tegen de achterlijn een duel aan met zijn directe tegenstander Paul Verhaegh en ging naar de grond. In eerste instantie liet arbiter Christiaan Bax doorspelen, maar na inmenging van de VAR en het bekijken van de beelden, wees hij toch naar de stip. Sierhuis ging achter de bal staan, maar schoot door het midden op de keeper.
Wie dacht dat het daarmee genoeg actie had gezien tijdens de eerste helft, had het mis. Met nog vijf minuten te spelen haakte Lundqvist zijn tegenstander in de middencirkel en leek hij gelaten een gele kaart te incasseren. De scheidsrechter besliste echter anders en stuurde de Zweed van het veld. De vele VAR-momenten zorgden voor liefst zeven minuten extra tijd.
Die extra tijd begon met weer een VAR-moment nadat liefst drie Twente-spelers in verschillende duels richting het gras gingen. Bax keek naar de beelden en oordeelde dat de tackle van Mike te Wierik dusdanig onreglementair was dat hij de aanvoerder van het veld stuurde. Zodoende moest Groningen in de tweede helft met negen man verder tegen de elf van FC Twente.
De thuisploeg moest door het ondertal in die tweede helft direct in de verdediging. Twente-aanvaller Javier Espinosa raakte enkele minuten na de pauze de paal en tien minuten in de tweede helft kwamen de bezoekers op voorsprong. Keito Nakamura krulde een vrije trap over de muur achter Padt, 0-1.
Halverwege de tweede helft voelde VAR Joey Kooij zich geroepen zich in het spel te mengen. Een aanvaller van FC Twente was gestruikeld over een Gronings been in het strafschopgebied en na het bestuderen van de beelden besliste Bax weer om een penalty te geven. Deze keer verzilverde Aitor de strafschop wel, 0-2.
Het verzet leek gebroken en Groningen leek met negen man niet meer van de eigen goal af te kunnen komen. Charlison Benschop werd ingebracht om power te brengen in de aanval en vocht fysieke duels uit tijdens de vele hoge ballen naar voren. Ook Django Warmerdam en Mo El Hankouri kwamen als invaller binnen de lijnen. De Trots van het Noorden rechtte de rug. Doan schoot zes minuten voor tijd een bekeken schuiver buiten bereik van Drommel tussen de palen, 1-2.
Het gaf de FC energie. Met negen man knokte de ploeg voor wat het waard was op zoek naar een gelijkmaker. Tot grote kansen leidde het niet, al werd de vechtlust gewaardeerd door het publiek. Als Twente, in de wederom zeven minuten blessuretijd, de wedstrijd via Vuckic in het slot gooit, 1-3, klinkt er applaus vanaf de tribunes. De ploeg van trainer Danny Buijs toonde veerkracht, maar het was uiteindelijk niet genoeg voor een positief resultaat.