Via het voetbalveld weer aan de slag.
Sociale Activering is een project van Stichting FC Groningen in de Maatschappij in opdracht van de gemeente Groningen. Hierbij werkt de stichting samen met reintegratiebureau Restart. Sociale Activering geeft jongeren die, om wat voor reden dan ook, een afstand hebben tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid deze te verkleinen. Dit gebeurt door middel van coaching en sport. De trainers van FC Groningen verzorgen gedurende een periode van zes maanden twee keer per week voetbaltrainingen voor de groep jongeren.
De deelnemers ontvingen aan het begin van het voetbalseizoen uit de handen van algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen FC-trainingskleding en mochten op kosten van de gemeente voetbalschoenen uitkiezen. Dennis Brouwer (24 jaar) en Eric Pasqual (32 jaar) zijn twee jongeren die zich wekelijks onder leiding van Projectleider Hans van Tamelen van FC Groningen in de Maatschappij in het zweet werken. Van Tamelen coördineert het project en zorgt samen met zijn collega Bram Boon voor de uitvoering.
Enthousiast
“Ik wilde graag weer wat in beweging komen en ritme krijgen in mijn week,” vertelt deelnemer Brouwer. “Vanuit de gemeente Groningen kwam er een mailtje dat ze me hadden ingeschreven voor het project Sociale Activering van FC Groningen en ik was direct enthousiast. Het is een hartstikke leuke groep en sinds de start van het project sta ik positiever in het leven.”
Ook Pasqual is erg enthousiast over de trainingen en de trainers. “Ik houd van voetballen. Het is een goede groep en goede trainers, die respect hebben voor wie je bent. En daarom verdienen ze ook respect terug. Dus zorg ik dat ik altijd op tijd ben en goed meedoe met de trainingen. De trainers stimuleren je om aan de gang te gaan en we helpen elkaar ook. Dit is voor zes maanden een tweede familie voor me.”
Coaching
De groep krijgt naast de trainingen op het veld coaching van professionals, die ze weer op weg helpt om doelen te realiseren. De afstand richting arbeidsmarkt wordt zodoende verkleind. Voorafgaand aan de veldtraining op de dinsdagen is er ruimte voor coachgesprekken, workshops of andere bijeenkomsten. Vanuit reintegratiebureau Restart zijn Herman Rozema en Nagi Thenu het aanspreekpunt voor het traject richting werk en scholing.
“Er worden diverse onderwerpen besproken zoals; hoe met geld om te gaan, sollicitatietips, en welke doelen je hebt in de komende tijd,” vertelt Brouwer. “Daarnaast hebben Herman en Nagi een ongelooflijk groot netwerk, dat zij inzetten om je aan het werk of naar een opleiding te krijgen.”
Mooie werkplek
Hoewel de periode nog niet ten einde is, is het project Sociale Activering voor Brouwer al binnen enkele maanden een groot succes. Hij heeft een baan gevonden in de autowasstraat bij Century. “Een mooie werkplek. Ik werk nu vooral in de weekenden, spring af en toe doordeweeks een dagje bij en probeer mijn uren uit te breiden. Ik heb twee jaar zonder werk gezeten en ben blij dat ik weer aan de slag ben. Daarnaast ben ik al zo’n 12 kilo afgevallen, mede door de inspanningen op het voetbalveld.”
Brouwer is in het verleden begonnen met een opleiding automotive en hoopt dit in de nabije toekomst te kunnen hervatten. “Auto’s zijn mijn passie en ik wil graag mijn opleiding oppakken in combinatie met werk. In het verleden keek ik vaak naar het negatieve, maar ik heb via dit project geleerd vooral te kijken naar de dingen die je wel kunt.”
Voor projectleider Hans van Tamelen is Dennis een voorbeeld-deelnemer. Van Tamelen laat hem voorafgaand aan de donderdagtraining vertellen over zijn ervaringen op het werk en de overige deelnemers luisteren aandachtig. Ook op het voetbalveld heeft de autoliefhebber grote stappen gemaakt. “Toen we met deze groep begonnen, was Dennis niet de beste voetballer en vorige week maakte hij de enige goal tijdens een afwerkvorm en dat met twee fantastische keepers in de groep,” zegt Van Tamelen. “Hij heeft echt veel geleerd op het veld en ook daarbuiten, is weer aan het werk en volgt zijn passie. Prachtig toch?!”
Dankbaar
Eric Pasqual is dankbaar voor de kans die de gemeente Groningen en Stichting FC Groningen in de Maatschappij hem via het project Sociale Activering hebben geboden. De van Curaçao afkomstige dertiger merkt aan zichzelf dat hij zelfstandiger wordt en wil in de nabije toekomst graag aan de slag als schilder.
“Dat is mijn doel voor na deze periode en dat doel ga ik halen. Ik wil graag werk en opleiding combineren. Maar eerst wil ik dit goed afmaken, want het project heeft me echt geholpen. Het is mooi dat we deze kans hebben gekregen en daarom wil ik graag iets terugdoen voor de gemeente. Bijvoorbeeld als groep op bezoek bij ouderen die eenzaam zijn, of iets anders.”
Fantastisch bindmiddel
De laatste opmerking is volgens Van Tamelen tekenend voor de persoonlijkheid van Pasqual. “Het zegt veel over hoe hij erin staat en we zijn aan het kijken wat we kunnen gaan doen. Het voorstel kwam echt bij Eric vandaan. Eric is vanaf het begin al ongelooflijk fanatiek. Hij is iedere training keurig op tijd, neemt de groep op sleeptouw en geeft het goede voorbeeld. Sociale Activering is een prachtig project en je ziet de vooruitgang bij alle deelnemers. Voetbal is hierin een fantastisch bindmiddel en een manier om vooruit te kijken.”
Lees hier een verslag van de groep deelnemers van Sociale Acitvering op bezoek bij senioren in de Leyhoeve.