string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen verhaalt boete Fortuna-uit.

Maandag 27 januari 2020 om 16:54

FC Groningen heeft een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd naar aanleiding van wanordelijkheden rond de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, op zaterdag 30 november 2019. De Trots van het Noorden heeft hiervoor een boete opgelegd gekregen van 15.000 euro. FC Groningen heeft vijftien betrokkenen weten te traceren, die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de wanordelijkheden in Sittard. De club verhaalt het volledige boetebedrag op hen. De betrokken supporters zijn hierover persoonlijk geïnformeerd.

Naast het verhalen van de boete hebben de vijftien supporters een voorwaardelijk stadionverbod van 9 maanden met een proeftijd van 2 jaar gekregen vanwege de betrokkenheid bij de wanordelijkheden. De voorwaardelijke uitwedstrijd zonder publiek blijft staan op de strafkaart van FC Groningen.
 
Vooronderzoek
Ook voor het afsteken van fakkels en rookpotten bij de thuiswedstrijd tegen Ajax (gisteren, zondag 26 januari) kan FC Groningen een vooronderzoek van de aanklager betaald voetbal verwachten. FC Groningen doet zelf ook onderzoek naar de incidenten en zal er alles aan doen om betrokkenen te identificeren.
 
Eén supporter heeft zich zondagmiddag bij de medische diensten in het Hitachi Capital Mobility Stadion gemeld met brandwonden en is daarvoor behandeld. Later is deze supporter ook nog naar het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen gegaan.
 
Daarnaast hebben tijdens de wedstrijd drie seizoenkaarthouders op de Rolly-Side ademhalingsproblemen gekregen naar aanleiding van het afgestoken vuurwerk en moest één ervan tot twee keer toe het stadion tijdelijk verlaten.
 
Reactie
Algemeen directeur Wouter Gudde zegt in een reactie: “Iedereen weet zo ondertussen wel dat fakkels en rookpotten verboden zijn en het afsteken ervan de club en supporters schaadt. Zeker voor supporters dragen wij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in ons stadion. Het zijn willens en wetens bewuste acties, die wij niet kunnen plaatsen en accepteren. De consequenties zijn niet te overzien. Zeer frustrerend. We worden gedwongen door te gaan met het opleggen van stadionverboden en het verhalen van boetes op de daders. We zouden de energie die we hierin moeten stoppen liever leggen in zaken die voor alle supporters en de club goed zijn.”

Gerelateerd nieuws.

3 weken geleden

FC Groningen contracteert middenvelder Resink

2 maanden geleden

Van Eigen Bodem met Bai Kanu

3 maanden geleden

Het seizoen 2024/2025 begonnen met training op zonnig Corpus