Elftal vragen aan… Allard Westra (Westra Ongediertebestrijding).
Allard Westra uit Marum is met Westra Ongediertebestrijding lid van de FC Groningen Business Club. Wespen of ratten, mieren of muizen, vliegen of houtworm; het is maar waar je last van hebt. Of juist geen overlast van wilt krijgen… Allard staat voor bewezen bestrijdingsmethoden, slimme overlastpreventie en eerlijk advies. Hij is lid van de businessclub om meer vaste, periodieke klanten te vinden en te binden. De rubriek ‘Elftal vragen aan…’ een ultieme mogelijkheid om Allard Westra beter te leren kennen.
1. Kun je wat over jezelf vertellen Allard?
“Ik ben getrouwd met Aletta en we hebben twee kinderen. Ik kom uit Groningen, maar ik woon nu in Marum. In mijn vrije tijd ga ik graag met mijn gezin naar onze stacaravan in Bakkeveen. Elk jaar kijken we uit naar de Kerstperiode, dat is traditioneel onze vakantieweek omdat het in de zomer te druk is.”
2. Je bent eigenaar van Westra Ongediertebestrijding. Wanneer besloot je dit werk te gaan doen?
“Op een dag was er een mollenvanger bij mijn pa in de tuin aan het werk. Ik dacht, dat kan ik ook. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Ik ben met hem op pad gegaan en leerde mollen vangen. Vooral door me te verdiepen in de levenswijze van de mol. Zo’n mol haalt 8 km/u in zijn gangenstelsel; voor én achteruit! Het bestuderen van beestjes werd mijn hobby. Toen dacht ik, hier kan ik mijn werk van maken. Eerst alleen, later met mijn vrouw in het bedrijf, nu met meerdere collega’s.”
3. Wat is er mooi aan jouw vak?
“Ik vind het interessant om me te verdiepen in de leef- en denkwereld van dieren. Ik wil hun gedragingen snappen, zo kun je gericht actie ondernemen. Ze vangen of ‘buiten’ houden. Daarnaast ben ik door dit werk veel op pad en veel buiten aan het werk. Ik kom overal, bij alle lagen van de bevolking en bij bedrijven waar je normaal niet komt. Zo loop ik regelmatig mijn rondje door Euroborg. Mooi man!”
4. Ongedierte, dat kun je verschillend definiëren. Wanneer spreek je eigenlijk van ongedierte?
“Zelf hebben we het over plaagdieren, maar ja, wat zegt een naam. Als door de aanwezigheid van (teveel) dieren of insecten de veiligheid of volksgezondheid van mensen in het gedrang komt, dan heb je het over gevaar of overlast en dus over plaagdieren. Maar mensen vinden dieren vaak gewoon vies en noemen het dan ongedierte. Mij maakt het niet uit.”
5. Kun je iets vertellen over jullie werkwijze?
“We gaan het gesprek aan over het probleem, geven een prijsindicatie en komen zo snel mogelijk langs. We zijn inmiddels echte experts in ons vakgebied en hebben kundige, gecertificeerde werk- en bestrijdingsmethodes. We werken transparant en eerlijk, daarom stel ik vooraf diverse vragen. Kijk, als mensen rioolvliegjes omschrijven, zal ik ze adviseren om de riooldienst te bellen. Dan heb je daar namelijk een probleem en kun je dat beter eerst oplossen.”
6. Tegenwoordig gebruiken jullie maar weinig gif en bestrijdingsmiddelen.
“Klopt. We zijn steeds meer bezig met het weren van dieren. Het voorkomen en monitoren, daar zijn we in gespecialiseerd en gecertificeerd. We proberen alles zonder bestrijdingsmiddelen te doen, daar zijn in verband met het resistentiegevaar en doorvergiftiging terecht ook restricties bij. Pas bij hoge uitzondering zetten we gericht en beperkt bestrijdingsmiddelen in.”
7. Wat zijn je eerste herinneringen aan onze FC?
“Ik kom uit Groningen en FC Groningen is al mijn hele leven mijn club. Dat Stadse, dat gevoel van hier kom ik weg. Ik was negen of tien jaar toen zag ik mannen als Rene Eikelkamp, Jos Roossien en Jan van Dijk in Studio Sport. Dat vond ik mooie spelers. Ik ging ook naar het stadion en maakte de eerste wedstrijden van Arjen Robben mee. Als hij speelde gebeurde er wat, dan gingen alle mensen staan.”
8. Waarom ben je lid van de FC Groningen Business Club?
“Ik heb genoeg incidenteel werk. Acute, dagelijkse probleemgevallen, maar we willen meer periodiek werk. Meer en verschillende vaste klanten het hele jaar rond. Bedrijven waar we met een helder ongediertebestrijdingsplan controles kunnen uitvoeren en preventief bezig zijn. Daarvoor wil ik in contact komen met andere ondernemers. Ik hoop dat dat via de businessclub lukt.”
9. Voor welke type bedrijven zou je graag ongediertebestrijdingsplannen maken?
“Wij kunnen veel bedrijven en branches van dienst zijn. De voedselindustrie wil überhaupt geen ongedierte, daar zijn we continu aan het voorkomen en monitoren. We werken ook voor vastgoedeigenaren met studentenhuizen bijvoorbeeld en voor autogarages, horecabedrijven, vakantieparken, tuincentra, maar ook voor verpakkingsindustrie en de agrosector.”
10. Heb jij ook een bijzonder bestrijdingsverhaal?
“Ja, ik moest ooit naar een man die zijn huis werd uitgezet vanwege een rattenplaag. Zelf zag hij het gevaar niet, hij voerde de ratten en zat met een opperrat op schoot het journaal te kijken. De overlast voor de buurt werd enorm. Het stonk er vreselijk, ik ben er met een gasmasker op dagen achter elkaar geweest. Het was echt onderschatting van het probleem. Sommige mensen zeggen dat één muisje geen kwaad kan, maar ze hebben geen rugnummers hè”
11. Welk advies kun jij mensen, particulier of ondernemer, geven om ongedierte te voorkomen?
“Ruim je rommel en etensresten op. In en om je huis of bedrijf. En kijk in meterkasten en serviceruimten naar sporen. Muizen kruipen via de kabels en leidingen omhoog, dat is hun snelweg door je pand. Zie je sporen, bel ons!”