Tonny van Breemen: ‘Glimlach zoveel meer waard dan de donatie’.
Tonny van Breemen is een FC-supporter in hart en nieren. Daarnaast zet hij zich als vrijwilliger in voor zijn Trots van het Noorden. Met een grote glimlach, maar achter die glimlach schuilt ook een ander verhaal. Een verhaal waarin geldzorgen een zwaarwegend hoofdstuk is. Juist daarom heeft Tonny besloten zijn vrijwilligersvergoeding te doneren aan de stichting laat ons weer eens samen juichen. Want hij weet als geen ander hoe waardevol een ‘iets extra’s’ als een uitje naar de FC kan zijn.
Apetrots is Tonny van Breemen op zijn rol als vrijwilliger bij FC Groningen. Betrokken zijn en zich inzetten voor zijn FC geeft hem zoveel energie. Donderdagen is Tonny gastheer in de ontvangstruimte van het TopsportZorgCentrum. Voor deze werkzaamheden ontvangt de vrijwilliger een standaard vrijwilligersvergoeding van de club.
“Ik vind het een enorme eer om iets voor FC Groningen te mogen doen, dus dat geld hoef ik niet te hebben. Ik wil graag dat kinderen het goed hebben. Samen met de club heb ik besproken om mijn vergoeding te doneren aan stichting Laat ons weer eens samen juichen. Ik hoop van harte dat deze donatie helpt om een zoon of dochter met vader of moeder naar het stadion te kunnen laten gaan.”
De wens om een glimlach op het gezicht van een kind te toveren komt niet uit de lucht vallen. Tonny beaamt een moeilijke jeugd te hebben gehad. Hoewel er weinig geld om handen was, spaarde hij op wat hij binnen kreeg en kocht als jongetje af en toe voor vijf gulden een kaartje voor Stadion Oosterpark.
“Ik weet nog dat ik als jongen van 11 voor het eerst door die boog ‘Stadion Oosterpark’ liep. Als ik mijn ogen dicht doe zie ik het nog voor me, ruik ik het gras en de geur van tabak en krijg ik datzelfde gevoel terug als toen. Ik vond het magisch, bij FC Groningen kon ik even helemaal vergeten wat er gaande was en kon ik genieten.” De haren op de getatoeëerde armen van de supporter gaan overeind staan wanneer hij het verhaal vertelt.
Tonny doet zijn verhaal vol enthousiasme en met een lach, maar achter de lach schuilt een levensverhaal vol serieuze hobbels. Zo komt de FC-vrijwilliger ook na zijn jeugd door privéomstandigheden in financiële zorgen. Vanwege een schuldsanering is er jaren lang een minimaal budget toegankelijk om van te leven en leeft hij onder de armoedegrens. Lang houdt Tonny de schijn op naar de buitenwereld, uit schaamte voor zijn situatie. Zelfs zijn moeder en beste vrienden weten lange tijd niet het echte verhaal.
“Wanneer je in een dergelijke situatie zit is het heel moeilijk om hulp te vragen. Dat is toch de schaamte, terwijl er dergelijke omstandigheden kunnen zijn dat schaamte helemaal niet nodig is. Ik heb daar ook heel lang mee rondgelopen, tot het echt niet meer kon en daarna kom je er ook achter dat er echt mensen zijn die je willen helpen. Ik zou dan ook tegen mensen die in deze situatie zitten, willen zeggen om te gaan praten. Praten en gebruikmaken van de opties die er wel degelijk zijn. Stichting laat ons weer eens juichen is zo`n voorbeeld voor FC-supporters.”
“Ik heb in die jaren ook gezien welke waarde ‘iets extra’s’ krijgen heeft. Of het nou gaat om een tas boodschappen of een uitje met kinderen of een avondje gezellig een biertje kunnen meedrinken met je vrienden. Het houd je betrokken bij de maatschappij en het laat je de zorgen even aan de kant zetten.”
Die zorgen liggen voor Van Breemen nog niet definitief in het verleden, maar het leven lacht de Noorderling wel weer toe. Zijn partner Jennifer haalde hem over vrijwilliger te worden bij zijn club, iets waar hij heel veel voldoening, trots en energie uithaalt. Langzaamaan krabbelt Tonny uit het diepe dal.
“Had ik het geld zelf kunnen gebruiken? Ja. Maar je leert ook omgaan met de omstandigheden en de mogelijkheden die er zijn. Het gaat een stuk beter dan een paar jaar geleden en dan maak ik liever mensen blij die het beter kunnen gebruiken dan ik. Mooi is dat iedereen in het stadion zichzelf kan zijn. Iedereen is FC-supporter. Er staat nergens wat je achtergrond is of hoe je aan de seizoenkaart bent gekomen. We strijden allen voor groen-wit.”
“De gedachte dat een kind straks in Euroborg even zijn of haar zorgen aan de kant kan zetten, echt gaat genieten, FC-supporter in het stadion kan zijn en ook op school een gespreksonderwerp heeft om over mee te praten. Dat is voor mij onbetaalbaar, zoveel meer waard dan de donatie die ik doe. Ik hoop dat hij of zij iedere wedstrijd met hetzelfde gevoel Euroborg binnen loopt als ik ooit had onder de boog van ‘Stadion Oosterpark’.”
Supporters hebben samen met de club deze stichting in 2020 in het leven geroepen. De seizoenkaarten zijn schaars bij de Trots van het Noorden na de promotie naar de Eredivisie, maar uiteraard wordt een vooraf afgesproken aantal seizoenkaarten door Stichting Laat ons weer een samen juichen afgenomen bij FC Groningen. De stichting heeft een duurzaam karakter en FC Groningen wil graag de volksclub zijn voor iedereen toegankelijk. Mochten FC-supporters in de omstandigheden zijn een bijdrage te kunnen en willen doen, dan kan dat via Stichting Laat ons weer eens samen juichen.
Supporters die rond de armoedegrens leven en zich geen seizoenkaart kunnen veroorloven, hebben tot en met zondag 7 juli de mogelijkheid een aanvraag te doen via de stichting. Deze supporters worden uitgenodigd voor een gesprek. Pas na dit gesprek wordt duidelijk of de seizoenkaart kan worden toegekend. Supporters die denken in aanmerking te komen voor een seizoenkaart via Stichting Laat ons weer eens samen juichen kunnen zich hier aanmelden: https://www.fcgroningen.nl/supporters/twaalfde-man/stichting-lowesj/