Heerlijke terugkeer in de Eredivisie. FC wint met 4-1 van NAC Breda.

Vrijdag 09 augustus 2024 om 21:56

Een mooie terugkeer in de Eredivisie. FC Groningen won de eerste wedstrijd van het seizoen in een vol Euroborg met 4-1 van NAC Breda. Bij rust leidde de Trots van het Noorden met 3-0 door goals van Leandro Bacuna (strafschop), Rui Mendes en Marco Rente. Na de pauze scoorde Jorg Schreuders voor de Groningers. Dominik Janosek maakte vanaf 11 meter de goal voor de gasten uit Breda. NAC speelde vanaf de achtste minuut met tien man na een rode kaart van Enes Mahmutovic.

Trainer Dick Lukkien begon de Eredivisie met een basisdebutant en twee nieuwelingen in zijn startopstelling. Etienne Vaessen en Finn Stam maakten hun eerste officiële minuten voor de Trots van het Noorden terwijl Tika de Jonge voor het eerst aan de aftrap van een wedstrijd in de hoofdmacht stond. Er waren in totaal 21.306 kaarten verkocht. De supporters eerden de in juli overleden oud-voorzitter van de FC Jaap van der Linde en voormalig gastheer van FC Groningen Jacques d’Ancona vooraf met een minuut applaus.

De Noordtribune Groningen had voor de terugkeer in de Eredivisie wederom een fraaie sfeeractie op touw gezet. De energie zat vanaf de start van de wedstrijd in het stadion en in het team. Binnen 2 minuten spelen kon Rui Mendes door op keeper Daniel Bielica na een combinatie met Thom van Bergen. De Portugees werd gevloerd, waardoor aanvoerder Leandro Bacuna van zo`n 20 meter van het doel mocht aanleggen. Zijn vrije trap ging in de muur.

Vijf minuten later mocht de captain aanleggen vanaf 11 meter. Jorg Schreuders was in het strafschopgebied onderuit gehaald door Enes Mahmutovic. De NAC-speler moest met rood naar de kant en Bacuna schoot de penalty goed binnen, 1-0.

FC Groningen had met 11 tegen 11 al een overwicht en met een man meer werden de krachtsverhoudingen alleen nog maar duidelijker. De druk naar voren werd in de 25ste minuut beloond. Rui Mendes maakte zijn eerste goal in Euroborg na een schitterende assist van Luciano Valente. De Portugees vierde de goal met ‘The Griddy’ een dansje uit de game Fortnite, 2-0.

Vlak na een half uur spelen zette Marco Rente de stand op liefst 3-0. De verdediger kopte binnen uit een voorzet van Schreuders. Aan het einde van de eerste helft waren Johan Hove en Schreuders dichtbij doelpunt nummer vier, maar stuitten zij beide op doelman Bielica. FC Groningen speelde een zeer aanvallende eerste helft met in totaal tien schoten, waarvan zes tussen de palen en bijna 70% van het balbezit. Keeper Vaessen moest een keer handelend optreden en redde in de laatste fase van de eerste helft knap met een snelle reflex op een inzet van Elias Mar Omarsson, dichtbij het doel.

De eigen opgeleide Sven Bouland kwam direct na de pauze in het veld voor Marvin Peersman. Het debuut voor de jongeling. De eerste actie van de 18-jarige verdediger was ongelukkig waardoor de FC een penalty tegen kreeg. Dominik Janosek benutte de strafschop, 3-1.

FC Groningen had het in de tweede helft lastiger dan voor rust, maar bleef levensgevaarlijk in de omschakeling. Waar mogelijk werd hoog druk gezet en wanneer dit balbezit opleverde, stichtte de ploeg van trainer Dick Lukkien ook steevast gevaar. Na ruim een uur spelen legde Mendes na een dergelijke situatie af op Schreuders, die de bal binnen schoof, 4-1.

Direct na de goal mocht Thijs Oosting zijn eerste minuten maken voor FC Groningen en ook Brynjolfur Willumsson was al ingevallen in de tweede helft. Ook voor de IJslander was het zijn debuut voor de Trots van het Noorden. Net als voor rust stond Euroborg als één blok achter de ploeg staan en waren de supporters luid aanwezig.

Dat maakte het tot het laatste fluitsignaal een sfeervolle avond in het stadion. In blessuretijd probeerde invaller Laros Duarte de doelman nog van grote afstand te verschalken, maar zijn goede poging trof geen doel. FC Groningen speelt volgende week zaterdag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Een week later op zondag 25 augustus komt AZ op bezoek in Euroborg, de aftrap is om 12.15 uur. Tickets zijn te koop via: https://tickets.fcgroningen.nl.