FC Groningen en AZ bieden volop strijd, maar scoren niet.

Zondag 25 augustus 2024 om 14:14

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg gelijkgespeeld tegen AZ. Er werd volop gestreden, maar beide ploegen scoorden niet. FC Groningen speelde in het 050-tenue gebaseerd op het verhaal van Gronings Ontzet.

De Stad Groningen viert komende woensdag op 28 augustus het Gronings Ontzet waarbij Bommen Berend in 1672 werd verslagen door de Groningse troepen en daarmee hield de stad stand. Het tenue werd door de spelers en door veel van de 21.981 supporters op de tribune gedragen.

FC Groningen en AZ hadden aan de start van de wedstrijd beiden nog een perfecte score uit de eerdere twee duels. Sterker nog, het waren de twee ploegen die het langst op voorsprong stonden (FC Groningen 161 minuten, AZ 160 minuten). Het lukte zowel de Trots van het Noorden als de gasten uit Alkmaar echter niet om in de onderlinge wedstrijd de voorsprong te pakken.

FC Groningen had in het eerste kwartier van de wedstrijd iets meer balbezit, maar het lukte niet om tot doelrijke kansen te komen. Aan strijd op het veld in het speciale 050-tenue en aan passie op de tribunes lag het niet. Wederom stond Euroborg vol achter de ploeg.

AZ nam na het eerste kwartier het initiatief in balbezit over en drukte op de verdediging van de FC. Die hield, net als in 1672 voor de pauze uitstekend stand. Grote kansen waren er voor de gasten evenmin. Sven Mijnans was na een half uur spelen het dichtste bij, maar de middenvelder kon een gevaarlijk indraaiende voorzet niet verlengen.

De bezoekers kregen direct na rust wel een kans waarbij keeper Etienne Vaessen handelend moest optreden. Ruben van Bommel kon schieten vanaf een meter of 12 recht voor het doel, maar Vaessen stond op zijn post. Het sein voor Euroborg om nog maar weer eens massaal wachter de manschappen te gaan staan.

Het leverde een fase op waarin FC Groningen via combinatievoetbal de verdediging van de Alkmaarders probeerden te slechten. Spits Romano Postema kreeg tien minuten na rust daardoor de eerste echt grote kans voor de Trots van het Noorden. Hij stuitte op aangeven van Thom van Bergen echter op de uitkomende doelman.

De strijd bleef gelijk opgaand, ook in de tweede helft van de wedstrijd. FC Groningen knokte voor iedere meter en ging duels over het hele veld aan. Postema en Finn Stam gingen een kwartier voor tijd moegestreden naar de kant. Thijs Oosting en Wouter Prins waren hun vervangers.

AZ was dreigend in de laatste fase van de wedstrijd, maar FC hield de rijen uitstekend gesloten, capituleerde niet en loerde waar mogelijk om de tegenstoot. Alles onder aanvoerding van een zeer luidruchtige Noordtribune. De counterkans kwam in de laatste minuut van de blessuretijd, maar kon mede door vermoeidheid niet optimaal worden uitgespeeld.

Het bleef 0-0 in Euroborg. Komende zaterdag speelt de FC uit bij Almere City, de aftrap is om 16.30 uur. Na de interlandbreak komt Feyenoord op bezoek in Groningen. Die wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 14 september om 18.45 uur. Seizoenkaart- en clubcardhouders kunnen maximaal 1 ticket (bij)kopen voor dit duel via https://tickets.fcgroningen.nl/