FC Groningen verliest voor het eerst dit seizoen.

Zondag 22 september 2024 om 14:13

FC Groningen stond zondagmiddag voor het eerst in deze competitie met lege handen. In speelronde zes werd de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 2-1 verloren. Groningen kwam aan het begin van de wedstrijd nog op voorsprong door een goal van Luciano Valente. De FC maakte de wedstrijd vol met negen man nadat eerst Marvin Peersman, na ruim een uur spelen, en later ook Brynjolfur Willumsson – tien minuten voor tijd – met rode kaarten werden weggestuurd. Voor sc Heerenveen scoorden Jacob Trenskow en Ion Nicolaescu.

FC Groningen wist zich in Friesland gesteund door een volledig uitverkocht uitvak met 1.200 FC-supporters. Trainer Dick Lukkien stuurde dezelfde elf spelers die ook vorige week startten het veld in, waardoor zes echte Groningers in de basis stonden.

De Trots van het Noorden begon goed en kwam na 9 minuten spelen op voorsprong. Na een fraaie combinatie op het middenveld draaide Thom van Bergen fantastisch weg bij zijn tegenstander. Hiermee verschafte de aanvaller zichzelf ruimte om met één steekpass de Heerenveen-verdediging open te spelen. Luciano Valente ontving de pass en kon koeltjes met links afronden, 0-1.

Lang kon de FC niet van de voorsprong genieten, want de thuisploeg kwam in minuut 11 al langszij. Nadat een Jacob Trenskow de afvallende bal ontving na een Friese hoekschop, volleerde de aanvaller direct op het doel. Eerlijk is eerlijk, een perfect uitgevoerde volley waarbij de bal in de kruising verdween, 1-1. FC Groningen moest na de gelijkmaker in de achteruit en Heerenveen kreeg schietkansen via Luuk Brouwers, één keer op de paal en één keer over het doel. Het bleef voor rust echter gelijk.

Na rust kwam er een zevende Groninger het veld in nadat Wouter Prins linksback Finn Stam verving. De eerste kans van de tweede helft was voor de thuisploeg na 50 minuten spelen. Brouwers dook op voor de neus van keeper Etienne Vaessen waarbij de FC-doelman katachtig redding bracht met de voet. Drie verse krachten werden na een uur spelen ingebracht onder wie het goudhaantje van vorige week Brynjolfur Willumsson. Vrijwel direct na de wissels werd Marvin Peersman met een rode kaart naar de kant gestuurd. De verdediger kreeg in eerste instantie een gele kaart na een duel met Brouwers, maar die beslissing werd na inmenging van de VAR omgezet naar een rode kaart.

De thuisploeg drukte de man meer op het veld 20 minuten voor tijd uit in een doelpunt. Spits Ion Nicolaescu draaide vlak voor het doel van Vaessen weg bij zijn tegenstander en schoot van dichtbij raak, 2-1.

FC Groningen moest in de slotfase van het duel verder met negen man nadat Willumsson eerst geel kreeg na een duel, maar ook deze beslissing na het bekijken van de beelden werd omgezet naar een rode kaart. Met twee man minder op het veld bleef de FC op zoek gaan naar de gelijkmaker en zette het Thijmen Blokzijl als stormram voorin. Het leverde geen echte kansen op waardoor het met 2-1 verloor en voor het eerst dit seizoen met lege handen stond.

Volgende week zondag speelt FC Groningen thuis in Euroborg tegen Go Ahead Eagles. Het duel wordt afgetrapt op het klassieke tijdstip, 14.30 uur. De laatste tickets zijn te verkrijgen via https://tickets.fcgroningen.nl