FC Groningen verliest in Euroborg van Go Ahead Eagles.

Zondag 29 september 2024 om 16:26

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg verloren van Go Ahead Eagles, 0-1. Bij rust stond het nog 0-0. Na de pauze maakte Oliver Edvardsen de enige treffer van de middag. Maxim Mariani kwam in de tweede helft als invaller in het veld. Het debuut in het betaalde voetbal voor de FC-verdediger afkomstig uit de eigen Opleiding.

De gasten uit Deventer kregen voor rust de beste kansen. Voormalig FC’er Oliver Antman had al binnen 2 minuten de mogelijkheid om FC Groningen op achterstand te zetten, maar schoot oog in oog van Etienne Vaessen over. Jacob Breum kreeg na een kwartier spelen de tweede goede kans voor Go Ahead Eagles en werd dichtbij het doel goed afgeblokt door Leandro Bacuna en Thijmen Blokzijl.

FC Groningen leek halverwege de eerste helft op voorsprong te komen. Stije Resink veroverde de bal op het middenveld en stak Romano Postema weg. De spits rondde op snelheid koel af, maar werd terug gevlagd voor buitenspel. Na een extra check van de VAR bleek het millimeterwerk in het nadeel van de FC-spits. Antman kreeg na een half uur spelen zijn tweede kans om wederom in Euroborg te scoren, maar kreeg een hoge voorzet bij de tweede paal niet goed genoeg onder controle om de bal in het lege doel te schuiven. Daardoor stond het 0-0 bij rust.

De FC kwam in de tweede helft energiek uit de startblokken. Joey Pelupessy was direct na de pauze in het veld gekomen voor Resink. Luciano Valente snelde binnen 20 seconden zijn tegenstander voorbij en schoot gevaarlijk voorlangs. Ook de gasten kregen snel een kans. Vaessen redde katachtig op een vrije trap van een meter of 18 van het doel van de voet van Breum.

De Trots van het Noorden bracht na ruim een uur spelen Rui Mendes en Thijs Oosting binnen de lijnen voor Postema en Jorg Schreuders. Net als FC Groningen zag ook Go Ahead Eagles een doelpunt worden afgekeurd door buitenspel. Wederom was het millimeterwerk nadat Gerrit Nauber had binnengekopt, maar deze keer in het voordeel van de FC.

Oliver Edvardsen zette de FC een kwartier voor tijd op achterstand uit een rebound van dichtbij het doel. Vaessen kon een schot van Breum nog stoppen, maar was kansloos bij de inzet van de invaller, 0-1. Ook bij deze treffer keek de VAR naar een eventueel buitenspelmoment, maar werd het doelpunt wel goedgekeurd.

Het lukte de FC in de jacht op de gelijkmaker niet om echt goede kansen te creëren. Noam Emeran werd tien minuten voor tijd nog ingebracht, net als Maxim Mariani. Voor de verdediger afkomstig uit de FC Groningen Opleiding betekende het zijn debuut in het betaalde voetbal. Vlak voor tijd schoot doelpuntenmaker Edvardsen nog een keer op de paal buiten bereik van Vaessen. Er zaten zondag 22.040 supporters in Euroborg.

De eerstvolgende wedstrijd in Euroborg is een bijzondere. FC Groningen speelt op donderdag 10 oktober om 19.00 uur een oefenduel met het Noorse Viking FK. Pubiekslieveling en FC-boegbeeld Erik Nevland is directeur bij de tegenstander uit Stavanger en komt mee naar Euroborg. Kaarten kosten 10 euro per stuk, jongeren tot en met 17 jaar betalen 5 euro. Tickets zijn te koop via https://tickets.fcgroningen.nl