string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Viking via Groningen op jacht naar Europees voetbal.

Donderdag 10 oktober 2024 om 10:00

FC Groningen treft donderdagavond met Viking FK een club dat zich heeft genesteld in de top van de Noorse competitie. De ploeg uit Stavanger staat momenteel vierde in de Eliteserien, een plek die recht geeft op Europees voetbal. Het Noorse seizoen start na komend weekend aan de laatste en alles beslissende fase van zes duels.

Sportief directeur Erik Nevland zocht een locatie om zich met de ploeg zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het laatste blok wedstrijden van het seizoen. Het FC-boegbeeld dacht daarbij direct aan FC Groningen en Euroborg waar hij als spits tussen 2004 en 2008 zoveel successen vierde en de harten van de FC-supporters veroverde.

De Trots van het Noorden helpt en faciliteert Nevland graag, die zoveel verdiensten heeft gehad voor de club. Zo maakt Viking de komende dagen gebruik van de trainingsfaciliteiten van FC Groningen op Sportpark Corpus den Hoorn en wordt er donderdag een oefenwedstrijd gespeeld in Euroborg.

Vierde
Viking FK staat momenteel vierde op de ranglijst, de plek waar het vorig seizoen ook eindigde. Afgelopen seizoen was de vierde plek niet genoeg voor een Europees ticket en liep Viking Europees voetbal mis op drie punten. Dit seizoen is de vierde stek wél voldoende voor een kwalificatieticket voor de Conference League van aankomende zomer. Viking heeft een voorsprong van drie punten op nummer 5 Rosenborg en een beter doelsaldo. De achterstand op een plek in het kwalificatietoernooi voor de Champions League is slechts drie punten. De Vikingen hebben de komende weken dus nog alles om voor te spelen.

Net als bij FC Groningen heeft Viking FK een jeugdopleiding waar regelmatig spelers doorstromen richting de eerste selectie. Ook dit seizoen heeft de A-selectie van Viking meerdere spelers die door de club zelf zijn opgeleid. Vijf spelers uit de selectie van de Noren zijn niet meegereisd naar Groningen vanwege interlandverplichtingen.

Trainersduo
De tegenstander van aankomende donderdag staat onder leiding van het trainersduo Bjarte Aarsheim en Morten Jensen. Aarsheim is net als Nevland een clublegende in Stavanger met meer dan 200 wedstrijden voor de club. Hij is tevens voormalig Noors international. Jensen speelde ook voor de club, maar kwam door blessureleed niet tot veel wedstrijden voor Viking FK. De Noren hebben bewust gekozen voor een constructie met twee hoofdtrainers en één assistent.

Topschutter van de ploeg met negen treffers is Zlatko Tripic. De spits was ook al goed voor tien assists. Opvallend is dat de selectie, samengesteld door Nevland, drie Australiërs en een Nieuw-Zeelander kent. Bij vaste volgers van FC Groningen zal de naam Hampus Findell een belletje doen rinkelen. De Zweedse middenvelder maakte twee jaar lang deel uit van de FC Groningen Opleiding en speelt sinds de zomer van 2024 in Stavanger.

Kaarten
Het duel in Euroborg tussen FC Groningen en Viking FK wordt afgetrapt om 19.00 uur. Tickets zijn te koop via https://tickets.fcgroningen.nl.

Gerelateerd nieuws.

02:24
3 dagen geleden

Avishay Lachman eerste genomineerde Leonardo Hotels Strijder van het Jaar 2025

3 dagen geleden

Zes opleidingsteams in actie

3 dagen geleden

FC Groningen speelt oefenduel met Viking in Euroborg gelijk