Column: Hoe passen de puzzelstukjes in elkaar bij het realiseren van het optimale piramidemodel?
Jan van Driel heeft jarenlang verschillende bestuursfuncties bekleed binnen de KNVB. Zijn hart klopt sneller voor het amateurvoetbal binnen Nederland en in de regio Noord-Nederland in het bijzonder. Na veertig jaar bestuurservaring binnen de voetbalbond is Van Driel al jaren bij actief binnen het Amateurconvenant als betrokken ambassadeur. Van Driel schrijft voor het Amateurconvenant meerdere keren per jaar een column. Dit keer gaat hij in op de voetbalpiramide.
“Volgens informatie vanuit de KNVB is het de bedoeling, dat komend seizoen de definitieve piramide van de 2e divisie t/m de 3e klasse (1, 2, 4 ,8, 16, 32 poules) tot stand moet komen. De eerste fase is reeds in het seizoen 2022/’23 gerealiseerd. Dit houdt in dat komend seizoen ook een versterkte degradatie plaats gaat vinden. De versterkte degradatie kan door verschillende factoren per district nog wel verschillen.
In de 1e klasse (gemengd zaterdag/zondag) zijn voor het seizoen 2023/’24 in 10 poules 130 teams ingedeeld. Dit moeten er 8 x 14 ofwel 112 teams worden. Naast de normale P/D regeling moeten er dus 18 teams extra degraderen. In de 1ste klasse zijn er vier districten die ieder met twee poules en de twee districten (Zuid 1 en 2) die beide met één poule aan de competitie deelnemen. De versterkte degradatie zal dan ook naar verwachting hoofdzakelijk uit de acht poules van de vier districten, waaronder Noord, moeten komen.
De 18 extra degradanten komen erbij in de 2e klasse. Landelijk zijn er 149 teams op de zaterdag en 120 teams op de zondag en zodoende zullen er totaal 287 teams zijn. Het uitgangspunt is 16 poules van 14 teams ofwel 224 teams. Hetgeen betekent, dat er 63 teams extra zullen moeten degraderen. Complicerende factoren hierbij zijn, dat er nu op de zaterdag 20 poules zijn en op de zondag 17 poules. Twee districten te weten Zuid 2 en West 2 hebben geen poules op respectieveijk zaterdag en zondag. Gemiddeld zal het uitkomen op ca. 2 extra degradanten per poule.
Dit heeft ook weer een versterkend effect op de 3de klasse, want deze 63 worden toegevoegd aan de 3e klasse en betekent dat op basis van de huidige aantallen er totaal 568 teams zullen zijn. Het uitgangspunt is hierbij is 32 poules van 14 teams ofwel 448 teams in de 3e klasse. Dat betekent, dat er 120 teams extra zullen moeten degraderen. Ook hier zien we verschillen in het aantal poules per speeldag, namelijk 20 poules op zaterdag en 17 poules op zondag. Hetzelfde geldt, dat Zuid 2 en West 2 geen poules hebben op respectievelijk zaterdag en zondag. Drie districten waaronder Noord zijn op de zondag al gereduceerd tot 3 poules. Of dit impact heeft zal blijken, maar gemiddeld kan het uitkomen op 3 extra degradanten per poule en in sommige gevallen misschien 4.
De 4e klasse bestaat landelijk bij de aanvang van het seizoen 2023/’24 uit 55 poules, 29 op zaterdag en 26 op zondag met 704 teams. Met de 120 extra degradanten worden dat er 824. Sommige districten hebben de poules ingedeeld met 12 teams en andere met 14. Hetgeen betekent dat er 60 à 63 poules gevormd kunnen worden. Er wordt wel gesproken over bredere 4e en 5e klasse en dat kan betekenen dat er ook uit de 4e klasse extra gedegradeerd moet worden.
De 5e klasse bestaat landelijk bij de aanvang van het seizoen 2023/’24 uit 41 poules, 19 op zaterdag en 22 op zondag met 509 teams. Of dit uitgebreid gaat worden is dus afhankelijk van het reeds genoemde bij de 4e klasse.
De extra degradanten komen in al de klassen boven op de normale P/D regeling. De vraag is of er alvast wordt voorgesorteerd op de gemengde competitie voor de 2e klasse en lager. En wat gaat dit betekenen voor de (zondag)clubs met een standaardteam op de zaterdag.
De genoemde getallen zijn gebaseerd op de KNVB-indeling voor het seizoen 2023/’24. Gedurende het seizoen wil dit door b.v. door terugtrekkingen nog wel eens wijzigen”.
Jan van Driel