string(80) "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:129.0) Gecko/20100101 Firefox/129.0"

Historie.

De roemruchte historie van FC Groningen

In 2006 maakte FC Groningen de overstap naar een nieuw onderkomen, dat twee jaar later werd uitgebreid tot een stadion met een capaciteit van 22.550 zitplaatsen. Met de overgang van het roemruchte Stadion Oosterpark naar het fonkelnieuwe hypermoderne stadion werd een nieuw hoofdstuk geschreven in de Groninger profvoetbalperiode, die in 1954 begon.

Op 26 januari 1921 kwam GVAV tot stand uit een fusie van voetbalclubs Unitas (1915) en Rapiditas (1917). In 1924 promoveerde de club van de Derde naar de Tweede Klasse. Dat gebeurde toen nog in het Stadspark. Twee jaar later volgde promotie naar de Eerste Klasse van de Groninger Voetbal Bond (GVB). In 1934 volgde een verhuizing van het Stadspark naar het Sportpark Oosterpark, dat in de jaren erna door de bouw van tribunes omgedoopt werd tot Stadion Oosterpark.

De eerste avonturen in het profvoetbal

In 1940 behaalde GVAV voor de eerste en enige keer het kampioenschap in de Noordelijke Eerste Klasse. De club ging in 1954 het grote profavontuur aan. Twee jaar later wist GVAV zich via een beslissingswedstrijd en een nacompetitie te plaatsen voor de eerste editie van de Eredivisie, in 1956.

Daarin was het de eerste twee jaar actief. Na een periode van twee seizoenen op een niveau lager kwam de club tussen 1960 en 1970 tien jaar achter elkaar uit op het hoogste niveau. In 1963 werd de Stichting Betaald Voetbal GVAV opgericht en vier jaar later scheidde de proftak zich af van de moedervereniging. Op 16 juni 1971 werd FC Groningen opgericht als opvolger van GVAV.

Van Leeuwen

Na de promotie in 1971 werd doelman Tonny van Leeuwen uitgeroepen tot beste keeper van het betaalde voetbal. Op 14 juni 1971 nam hij in Rotterdam de prijs in ontvangst. Op de terugweg kwam de legendarische en immens populaire doelman bij een verkeersongeluk om het leven. FC Groningen leidde drie jaar lang een marginaal bestaan in de Eredivisie voordat degradatie volgde. Met een vrijwel geheel uit eigen jeugd opgebouwd elftal werd via het kampioenschap in 1980 de weg omhoog weer ingeslagen.

Europees voetbal

Deze keer hield FC Groningen het achttien jaar vol op het hoogste niveau. In die periode haalden we maar liefst zes keer Europees voetbal, waaronder één keer via het bereiken van de bekerfinale. Het debuut in 1983 was legendarisch, doordat we de topclub Atlético Madrid wisten uit te schakelen. In de volgende ronde bleek Inter Milaan te sterk. Drie jaar later werden Galway United en Xamax Neuchatel verslagen en was Vitoria Guimaraes uiteindelijk een maatje te groot.

In 1988 versloegen we opnieuw Atlético Madrid en ook Servette in het Oosterpark en zegevierde VfB Stuttgart vervolgens in de derde ronde. Ook de campagne van 1989 was met de uitschakeling van Ikast IF en het dubbele treffen met Partizan Belgrado historisch. In 1991 en 1992 kwam er met teleurstellingen tegen Rot-Weiss Erfurt en VAC Izzo een voorlopig einde aan de Europese avonturen. Na de degradatie in 1998 en de promotie via de nacompetitie in 2000 wist FC Groningen zich weer omhoog te vechten.

Verhuizing naar de Groene Hel: de Euroborg

Na een aantal jaren strijden tegen degradatie wist FC Groningen zich stapje voor stapje terug te knokken naar het linkerrijtje, waarin we tussen 1982 en 1996 tien keer eindigden. In de winterstop van 2005/2006 volgde de verhuizing van het Stadion Oosterpark naar de splinternieuwe Euroborg. Na een reeks memorabele wedstrijden in het oude onderkomen aan de Zaagmuldersweg volgde een flitsende start in het nieuwe bolwerk aan de Boumaboulevard.

FC Groningen bleef in competitiewedstrijden bijna een jaar lang ongeslagen en eindigde in het voorjaar van 2006 zelfs op de vijfde plaats, een positie die recht gaf op nieuwe deelname aan Europees voetbal. Daarin kwam FC Groningen in Euroborg na een heroïsch treffen één treffer tekort tegen Partizan Belgrado uit Servië.

Titanenstrijd

In 2007 kwalificeerde FC Groningen zich opnieuw voor het UEFA Cup-toernooi. Een titanenstrijd tegen Fiorentina werd uiteindelijk na 210 speelminuten in Italiaans voordeel beslist na strafschoppen. In 2012 ontbrak Groningen voor het eerst in de play-offs.

In het seizoen 2012/2013 eindigde FC Groningen op de zevende plek in de Eredivisie en werd het door FC Twente uitgeschakeld in de play-offs. In het seizoen 2013/2014 maakt trainer Erwin van de Looi zijn debuut als hoofdtrainer. In zijn eerste seizoen eindigde hij, mede door 6 competitie-overwinningen op rij, op de 7e plek. In de play-offs voor Europees voetbal werd afgerekend met Vitesse en AZ en Europees voetbal werd gehaald. 

De bekerwinst

Ook het seizoen daarop was succesvol: FC Groningen won, opnieuw onder leiding van Erwin van de Looi, voor het eerst een prijs in de clubhistorie: de KNVB Beker werd veroverd dankzij een 0-2 overwinning op PEC Zwolle. Hierdoor verzekerden we ons van deelname aan de poulefase van de UEFA Europa League in het seizoen 2015/2016.