Bijeenkomst ‘gelijke kansen’ voor pupillen.
De Opleiding van FC Groningen hield half november in het TopsportZorgCentrum een bijeenkomst over de pilot ‘gelijke kansen’ van de KNVB. Een presentatie vanuit de voetbalbond en één van de vier deelnemende clubs, Be Quick 1887, werd bijgewoond door vertegenwoordigers van jeugdafdelingen van amateurclubs in het verzorgingsgebied van de Trots van het Noorden.
De avond was een initiatief van de Opleiding van FC Groningen en werd gehouden voor ruim dertig geïnteresseerden vanuit het noordelijke amateurvoetbal. Met name de functionarissen die te maken hebben met de pupillenleeftijd (onder-8 tot en met onder-12) waren aanwezig. Deze leeftijdsgroepen (tot en met onder-11) zijn ook vertegenwoordigd in de Regionale Voetbalscholen (RVBS) van FC Groningen.
Aantallen
Na het welkomstwoord van Hoofd Opleiding Peter Jeltema gaf Technisch Coördinator van de RVBS, Byron Bakker, enkele stellingen vooraf en een korte introductie. Van elk geboortejaar zijn er zo’n 4.000 jongens actief in het amateurvoetbal in het achterland van FC Groningen. Daarvan zijn er ongeveer 40 actief op de diverse RVBS-locaties en zullen uiteindelijk elk jaar twintig in aanmerking komen voor het selectieteam FC Groningen onder-12. Tot en met de onder-15 is 95% van de voetballers via de voetbalschool afkomstig uit het eigen achterland. Bij onder-17 en onder-19 zijn alsnog 63% van de spelers afkomstig uit de regio.
Bond
Jorg van der Breggen, Beleidsmedewerker van de KNVB gaf vervolgens een presentatie van de pilot ‘Gelijke Kansen Jeugdvoetbal’ die de bond heeft uitgezet bij vier clubs in heel Nederland. Naast AVV Swift, USV Hercules en SV Orion is het Groningse Be Quick 1887 deelnemer aan dit initiatief. Het is een uitvoerig en breed onderzoek naar het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers. Behalve de initiatieven met de pilotclubs wordt wetenschappelijk onderzoek meegenomen in de bevindingen. Daarnaast worden ook de wedstrijdvormen (zoals ‘Twin Games’) en de opzet van competities in het pupillenvoetbal geëvalueerd. De uitslagen en standen worden bijvoorbeeld niet meer gepubliceerd.
Be Quick 1887
Hoofd Jeugdopleiding Benjamin Sietsma van Be Quick 1887 gaf de overige aanwezigen inzicht in de aanpassingen die zijn doorgevoerd in de onderbouw van de opleiding van de Esserberg-bewoners. Zo deed hij uit de doeken hoe aanpassingen in het trainingsaanbod hebben geleid tot de mogelijkheid voor alle spelers om aan meer trainingsmomenten deel te nemen. Daarnaast zijn de ‘selectieteams’ verruimd en worden de kader van de teamindeling voor een heel seizoen losgelaten en wordt gewerkt op basis van trainingsblokken van zes weken. Vooral de juiste informatievoorziening intern, naar spelers en ouders werd door Sietsma benoemd als belangrijke slagingsfactor. De aanwezige clubs waren zeer geïnteresseerd in de bevindingen en na afloop van de presentaties ontstond een levendige discussie. In het voorjaar van 2020 wordt een vervolg gegeven aan deze bijeenkomst.