Conclusie en aanbevelingen onderzoekscommissie.
Vrijdagmiddag is in Euroborg het rapport gepresenteerd van het onafhankelijke onderzoek dat is uitgevoerd naar de brand in Euroborg op zondag 13 april 2008. Margo Vliegenthart van het Audit-team Voetbalvandalisme droeg het rapport over aan burgemeester Jacq. Wallage en directeur Hans Nijland van FC Groningen.
Mevrouw Vliegenthart begon de bijeenkomst in de Hattrick’s Pub in Euroborg met een presentatie van het verslag zoals dat in de afgelopen maanden werd geproduceerd op basis van onderzoek en interviews in samenwerking met de DSP-groep.
Klik hier (pdf-bestand) om het rapport te downloaden.Geen regie
De hoofdconclusie van het rapport luiden dat FC Groningen een actie met 15.000 WC-rollen nooit had mogen toestaan. Daarnaast is – volgens de uitkomsten van het onderzoek – de situatie voorafgaand aan de wedstrijd onderschat door alle partijen en ontbrak het aan regie op het moment dat de situatie dreigde te escaleren.
Het feitelijk blussen van de brand en het opvangen en verzorgen van de vluchtende supporters is ‘accuraat verricht’. Daarnaast concludeert het Audit-team dat er veel mondelinge afspraken tussen de betrokken partijen (club, gemeente, politie, brandweer) bestaan en te weinig zaken schriftelijk worden vastgelegd.
Veiligheid
Tussen brandweer en FC Groningen bestaan hoe dan ook te weinig afspraken. Aangedrongen wordt op nadere inspecties van het brandmateriaal en oefeningen met alle betrokken partijen in plaats van door de partijen afzonderlijk.
Tenslotte werd opgemerkt dat de beveiliging ter voorkoming van confrontatie tussen supportersgroepen ertoe geleid heeft dat de veiligheid van de aanwezige bezoekers daardoor op een andere manier in het geding is gekomen.
Teruggeworpen
Burgemeester Wallage, die het rapport als eerste kreeg uitgereikt, en ook had aangedrongen op een onderzoek, kreeg vervolgens de mogelijkheid te reageren: “Een paar uur na de brand heb ik al aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. We mochten trots zijn op de periode sinds 2006 dat FC Groningen naar Euroborg is verhuisd. Die dag in april wierp ons terug en daarom was het nodig uiterst secuur om te gaan met de situatie en ervoor te zorgen dat we nooit opnieuw in een dergelijke situatie terecht komen.”
“De uitkomst is een heel praktisch rapport gericht op verbetering in de toekomst. Ik heb er vertrouwen in dat er verbeteringen worden aangebracht in de veiligheid van het stadion en daarmee is overigens al een begin gemaakt. Hoe het kon gebeuren dat het stadion niet is gebouwd volgens de oorspronkelijke constructie, is mij onbekend. Het rumoer in de commandokamer, het schriftelijk vastleggen van zaken; het zijn voorbeelden van aandachtspunten. Net als de ingewikkelde wisselwerking tussen techniek, aansturing en de mensen in de uitvoering.”
“We zullen de balans tussen beveiliging en veiligheid moeten terugvinden. De keuze om een confrontatie te voorkomen, is weloverwogen genomen. Wij hebben transparantie betracht in het proces en zullen ook precies aangeven hoe we punten van aanbeveling gaan aanpakken. Het stadion en de club vormen een trots voor onze Stad. Ik ben ervan overtuigd dat alle partijen hun huiswerk zullen maken en goed zullen maken.”