Constructieve veiligheid Hitachi Capital Mobility Stadion.
Euroborg NV, de eigenaar van het Hitachi Capital Mobility Stadion, en FC Groningen hebben op dit moment geen enkele aanleiding om de constructieve veiligheid van het dak van het voetbalstadion in Groningen in twijfel te trekken. Als gevolg van het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar zijn er in de media vragen gerezen omtrent de constructieve veiligheid van de daken van andere stadions.
Het dak van het Hitachi Capital Mobility Stadion is destijds volgens de geldende bouw- en constructieve normen en het Nederlandse Bouwbesluit berekend en ontworpen. Daarbij zijn diverse veiligheidsmarges toegepast voor onder meer sneeuw- en windbelasting. Deze constructieve berekeningen en tekeningen zijn getoetst en beoordeeld door de Gemeente Groningen, waarna een bouwvergunning voor het stadion is verleend.
Goedgekeurd
In 2013 en 2014 zijn op het dak van het stadion in Groningen zonnepanelen geïnstalleerd. Dit plan is beoordeeld en goedgekeurd door de constructeur van het stadion. Sinds de oplevering van het stadion in 2005, worden de dakspanten en -beplating jaarlijks visueel geïnspecteerd. Meest recent, in 2016, is de dakconstructie uitgebreid gecontroleerd, is roestvorming verwijderd en opnieuw behandeld met een twee componenten coating.
Jaarlijks vindt er in het kader van het afgeven van de Veiligheidsverklaring aan de KNVB een constructieve controle van het stadion plaats door de afdeling Toezicht & Handhaving van de Gemeente Groningen. Meest recentelijk heeft deze plaatsgevonden op 31 januari 2019.
Euroborg en FC Groningen volgen de ontwikkelingen met betrekking tot het onderzoek naar het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar op de voet. Indien de uitkomsten van dit onderzoek hiertoe aanleiding mochten geven, zullen er direct passende maatregelen worden getroffen.