string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

De kleuren van Peter en Milko van der Wal.

Vrijdag 28 juni 2024 om 16:30

De kleuren van FCG overdragen van vader op zoon. Er zijn veel voorbeelden van en het is ook precies wat er bij Peter en Milko van der Wal is gebeurd. Vader Peter heeft zijn zoon zelfs vernoemd naar één van de grootste cultvoetballers uit de clubgeschiedenis. Beide mannen leggen jaarlijks veel kilometers af in groen & wit, voor groen & wit.

Peter van der Wal is woonachtig in Lelystad en komt al decennia bij FC Groningen. Eerst met vrienden, tegenwoordig al een aantal seizoenen met vrienden en zijn zoon Milko. De tiener groeide op tussen fans van Ajax, Utrecht en Almere City, maar koos zijn eigen kleuren. Het groen & wit van FC Groningen. Dankbaar voor de invloed die zijn vader heeft gehad zegt hij met trots dat Peter hem de kleuren heeft overgedragen.

Een wedstrijd van FC Groningen is een echt vader-zoon uitje. Geregeld staan beide mannen in een uitvak, altijd staan ze bij thuisduels in Euroborg op de Noordtribune. Een wedstrijddag levert ook rituelen op. De aankomst op het hoofdstation, de route via Friet van Piet in de Oosterpoortwijk richting stadion. Steevast een eierbal met raspatat.

“Het is een tussenstop richting Euroborg en inmiddels kennen we hier verschillende mensen,” zegt Peter van der Wal over het traditionele bezoek aan de snackbar. Hoewel de FC-supporter al lange tijd is vertrokken uit het Noorden, blijft het groen-wit altijd in het hart. “Ik ben op mijn derde verhuisd, maar ben geboren in Delfzijl en die roots blijven toch altijd trekken.”

De clubliefde gaat zover dat Peter zijn zoon vernoemde naar één van de grootste culthelden die ooit in het Oosterpark heeft gespeeld; Milko Djurovski. Waar de supporter de moeder van zijn zoon polste met verschillende voornamen van FC-legendes, viel de naam Milko uiteindelijk in goede aarde. “Natuurlijk ben ik er trots op. In vind Milko een mooie naam en Djurovski was een bijzondere voetballer bij mijn club. Onverschillig en geniaal, dat spreekt me wel aan.”

Net als zijn vader is Milko van der Wal trots op zijn voornaam. “Ik vind het mooi dat ik als supporter ben vernoemd naar een grote speler van de club. Ik heb hem ook twee keer mogen ontmoeten, een aardige meneer.”

Samen naar FC Groningen betekent veel voor beide mannen Van der Wal. Daar hebben zowel vader als zoon veel voor over. Te beginnen tweewekelijks met de reis naar Groningen en de vaste route naar Euroborg. Milko: “Ik ging al heel jong mee naar wedstrijden. Mijn vader en ik gaan altijd samen naar FC Groningen. Om deze momenten samen te beleven is hartstikke mooi.”

Vader en zoon volgen hun club en hun kleuren met trots. Bekijk de aflevering van ‘De kleuren van Peter en Milko van der Wal’ via onderstaande videoplayer.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Het seizoen 2024/2025 begonnen met training op zonnig Corpus

04:46
4 dagen geleden

FC Groningen contracteert IJslander Willumsson

05:25
4 dagen geleden

FC Groningen contracteert keeper Etienne Vaessen