string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Django Warmerdam laat emoties niet snel zien.

Zondag 07 juni 2020 om 12:00

Django Warmerdam verlaat FC Groningen na drie seizoenen. De linkspoot vervolgt zijn carrIère bij FC Utrecht en gaf onlangs een interview aan het afgelopen week verschenen FC Groningen Journaal 

Warmerdam duel

Warmerdam bekleedde tijdens zijn periode bij de Trots van het Noorden alle posities aan de linkerkant van het veld, maar stond de meeste van zijn ruim tachtig wedstrijden voor de FC linksback. Warmerdam leerde in Groningen wat er gevraagd wordt om te slagen als profvoetballer en haalt plezier uit het voetbal. Al is dat bij de 24-jarige allrounder niet altijd direct zichtbaar.
 
Nonchalant, gemakzuchtig. Het zijn woorden die Warmerdam geregeld in zijn leven heeft gehoord. De FC’er laat zijn emoties niet snel zien. “Het lijkt soms alsof het me niet uitmaakt, al is dat natuurlijk wel zo,” vertelt Warmerdam. “Mensen krijgen een beeld van me dat ik er niet alles aan doe, terwijl ik weet dat het wel het geval is. Soms best lastig, al vind ik het niet zo belangrijk wat mensen van me vinden.”
 
Omslagpunt
Django Warmerdam kwam in 2017 naar FC Groningen en speelde onder trainer Ernest Faber bijna alle wedstrijden. Een jaar later werd Danny Buijs zijn trainer en ook Buijs zag in Warmerdam een basiskracht. Een blessure hield de back vorig seizoen echter een tijdje van het veld en toen hij weer fit was, zat Warmerdam een periode op de bank.
 
“Een omslagpunt. Ik besefte dat er bepaalde dingen moesten veranderen in mijn manier van trainen om op het pad te blijven dat ik voor me zag. Ik ben nu op een leeftijd waarop ik weet wat er gevraagd wordt, dat had ik voordat ik in Groningen speelde nog niet. Trainer Danny Buijs gaf me daarin het laatste zetje.”
 

warmerdam 2

De bewuste training
Die laatste zin verdient een uitleg. Buijs werkt al twee jaar samen met de in Voorhout geboren voetballer. Het was de coach al snel duidelijk dat Warmerdam ook op trainingen weinig emoties laat zien en dus bedacht de trainer een list. Buijs wilde wel eens weten hoever hij moest gaan voordat zijn linksback geïrriteerd en zelfs boos zou raken. Warmerdam heeft de desbetreffende oefensessie nog helder voor de geest. “De trainer zei dat ik niet het volledige uit de training haalde, terwijl ik dat voor mijn gevoel wel deed,” herinnert Warmerdam zich.
 
“Hij bleef het de hele tijd volhouden en tijdens de partijen vond de trainer dat ik er meer voor moest doen, blijven pushen. Hij begon tegen me te schreeuwen. Mijn eerste reactie was: ‘Laat maar gaan’, maar hij bleef het doen. Uiteindelijk kreeg de trainer me zover en werd ik boos. Ik liet het niet direct in woord of gebaar zien, maar aan de manier van lopen, rennen en mijn spel was het wel te merken. Het was hem gelukt en hij had het juist. Ik besefte dat het wel degelijk anders kon, ben beter gaan trainen en dat zie je denk ik dit seizoen ook terug op het veld.”
 
Wedstrijdspanning
Hoewel er uiterlijk weinig aan het gezicht en de houding van Warmerdam valt af te lezen, haalt de multifunctionele linkspoot zeker wel plezier uit het voetballen. Als jongeling keek Warmerdam graag naar spelers als Ronaldinho. “Vond ik prachtig om naar te kijken. Hoe je hem ziet, zo is hij volgens mij ook. Het plezier spat ervan af. Misschien is het tegenovergestelde bij mij het geval. Wat Ronaldinho van de buitenkant laat zien, zo voel ik me van binnen op het veld.”
 
“Mijn familie en goede vrienden, mensen die me echt kennen, beschrijven me als een jongen die relaxt is in de omgang en humor heeft. Iemand met wie je kunt lachen. Het klopt dat ik eigenlijk geen wedstrijdspanning ken. Dat heb ik alleen gehad toen ik heel jong was, een jaar of acht, maar het verdween al snel. Ik laat me niet snel gek maken, dat is een kracht, al is een beetje wedstrijdspanning soms denk ik niet verkeerd.”
 
Robertson
Warmerdam raakte vlak voor de coronacrisis geblesseerd aan zijn knie en begon thuis en in het TopsportZorgCentrum aan zijn revalidatie. Daarnaast kreeg hij van de staf een opdracht mee om met videobeelden een speler te analyseren uit een topcompetitie met wie hij zichzelf vergelijkt.
 
“Ik koos voor Andrew Robertson van Liverpool. Het was grappig dat bepaalde acties verdedigend en aanvallend overeenkomen en sommige beelden van hem en mij echt op elkaar lijken. Het verschil zit vooral in de drive naar voren. Toen ik de beelden analyseerde, viel me op dat Robertson alle mogelijkheden aangrijpt om naar voren te gaan en vaak voor het doel komt. Ik ben daarin af en toe te afwachtend.”
 
Terwijl uit de data na wedstrijden blijkt dat Warmerdam over alle fysieke voorwaarden beschikt die nodig zijn voor een soortgelijke speelstijl als die van de linksback van Liverpool. Snelheid, loopvermogen, duelkracht. Warmerdam heeft in Groningen het besef gekregen wat er voor nodig is om het maximale uit eigen kunnen te halen. Mede dankzij een irritatie van Danny Buijs.

Het interview met Django Warmerdam stond in het onlangs verschenen FC Groningen Journaal. De gehele krant is te lezen via: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-mei-2020/

Warmerdam3

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Nina van Dijk

1 week geleden

Via het voetbalveld terug het werkveld in.

2 weken geleden

De blik op Thijs in nieuwe aflevering van Thuis