Een Stap Extra… brede ontwikkeling van jeugdspelers.
Binnen de Opleiding van FC Groningen werken jaarlijks ongeveer honderd jeugdspelers in de leeftijd van 12 tot 21 keihard aan hun persoonlijke ontwikkeling. Allen dromen ze van een carrière als profvoetballer, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het werk binnen de Opleiding van FC Groningen gaat dan ook verder dan het enkel opleiden van voetballers voor het betaald voetbal. In het tweede seizoen van Een Stap Extra legt Byron Bakker – coördinator van de voorselectie – uit wat de bredere visie is binnen de Opleiding omtrent ontwikkeling en selectie.
Bakker houdt zich nadrukkelijk bezig met het selectieproces van spelers voor FC Groningen onder-12 het jongste team binnen de FC Groningen Opleiding. “Selecteren is het voorspellen van de toekomst en hoe verder je van het eindpunt – slagen als profvoetballer – zit, des te moeilijker het is om in te schatten hoe iemand in de toekomst gaat presteren. Daarom geloven we er in dat spelers ook op een latere leeftijd in onze Opleiding terecht kunnen komen. We kiezen er bewust voor om kinderen op heel jonge leeftijd bij hun eigen amateurvereniging te laten spelen. Met vriendjes, in de eigen vertrouwde omgeving. Dit is in onze ogen het beste voor een kind om zich te ontwikkelen op sociaal emotioneel vlak. Ook als ze op een later moment in de Opleiding terecht komen er voldoende tijd is om zich in ons programma te ontwikkelen. We hopen spelers te binden die geloven in onze lange termijn visie.”
De FC Groningen Opleiding werkt met verschillende leerlijnen waardoor een speler zich binnen de Opleiding van de Trots van het Noorden breed kan ontwikkelen. FC Groningen heeft specifieke kennis in huis waardoor het goed weet wat in welke leeftijdscategorie wordt gevraagd. “Hierdoor kunnen we planmatig per leeftijdscategorie een gericht programma aanbieden. We geven spelers de ruimte zich te ontwikkelen op meerdere vlakken.”
Dat laatste is volgens Bakker belangrijk, want ook als de stap naar het betaalde voetbal niet kan worden gemaakt, wil de Opleiding aan de basis staan van een leven lang voetballen en een succesvolle maatschappelijke loopbaan voor de desbetreffende speler. “We weten dat een carrière in het betaald voetbal voor een heel klein gedeelte is weggelegd. Dus hopen we de rugtas van al onze jeugdspelers zoveel mogelijk te vullen met onder meer kennis en ervaringen zodat kinderen in het dagelijks leven, bij een volgende club of in een maatschappelijke carrière dit kunnen meenemen in hun verdere ontwikkeling.”
FC Groningen wil een breed voetbalplatform te creëren waardoor de club veel jeugdspelers kan zien. Via maartschappelijke programma’s op scholen, in de wijk of in de nieuwe FC Groningen Voetbalschool waarbij op structurele wijze voetbaltrainingen worden aangeboden. “Aan de ene kant om onze maatschappelijke doelstellingen vorm te geven door kinderen in beweging brengen en te inspireren. Aan de andere kant, komen we op deze wijze ook dichterbij de sportieve doelstelling: het selecteren van in de potentie beste spelers op dat moment. In die selectieprocedure gaan we heel nauwkeurig te werk. Wanneer een speler in onze Opleiding terechtkomt heeft dat veel impact op hem en het gezin.”