string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

'Een voorbeeldfunctie voor het hele land, dat is het ultieme doel'.

Dinsdag 28 december 2021 om 12:00

Simon Cageling is sinds de zomer van 2021 manager maatschappelijke programma’s bij FC Groningen. Als midden twintiger is Cageling de jongste in een dergelijke functie bij de Trots van het Noorden. Zes jaar geleden vol ambitie en mooie plannen begon hij aan zijn avontuur bij FC Groningen en zette onder meer het zeer succesvolle FC Groningen Trainen als een Prof op de kaart. Met diezelfde drive gaat Cageling de komende jaren aan de slag met de maatschappelijke doelstelling van FC Groningen en het opzetten van de het Meer & Beter bewegen-programma.

Cageling heeft zich de afgelopen zes jaar ontwikkeld van stagiair tot absolute aanjager van FC Groningen Trainen als een Prof. Met onder meer; FC Groningen On Tour, Trainingsdagen, Clinics en het FC Groningen Voetbalkamp zette Cageling samen met een team gedreven en goede trainers duizenden kinderen in beweging. Tijdens de coronapandemie was FC Groningen Trainen als een Prof één van de weinige onderdelen die een ongekende groei doormaakte.
 
Ondernemend
“We hebben inhoudelijk een heel sterk programma waarin we beleving en fun combineren met ontwikkelen en beter worden. Als een kind bij FC Groningen een activiteit doet, mag worden verwacht dat hij of zij er ook echt iets van leert. Zowel inhoudelijk in kwaliteit als in aantal zijn de activiteiten inderdaad erg gegroeid het afgelopen jaar.”
 
In de coronaperiode heeft Cageling laten zien hoe ondernemend hij samen met zijn trainersstaf kan zijn. In een lastige situatie vol beperkingen, zag het team als FC Groningen Trainen als een Prof met Cageling als aanvoerder juist kansen. “Dat ondernemersbloed heb ik wel in me, mijn hele familie bestaat uit ondernemers. Kansen zien en kansen pakken. Het concept van Trainen als een Prof zat al heel lang in mijn hoofd. Ik wilde op een andere manier de binding van kinderen met FC Groningen vergroten en ik denk dat het nu een bekende term is in de regio. Daarop ben ik trots, maar niemand moet vergeten dat ik er samen met veel anderen ontzettend veel tijd en energie in heb gestoken.”
 
Ultieme droom
Met zijn nieuwe functie zal hij minder zelf op het veld staan en meer moeten aansturen. Verrassend is de stap van Cageling enigszins te noemen, ook wel voor de hoofdpersoon zelf. Maar als er een kans voorbij komt waarvan Cageling denkt te kunnen groeien, pakt hij die met beide handen aan. “Ik vind het heel mooi dat deze organisatie jonge mensen een kans durft te geven. Het is ook een bevestiging van het harde werken en de persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt. Ik heb heel wel even moeten nadenken: ‘is dit de goede stap op deze leeftijd?’ Maar ik denk dat ik in mijn nieuwe rol veel vaardigheden ontwikkel die aansluiten op het vervullen van mijn ultieme droom.”

scholentour2

Die droom is hoofdtrainer worden in het betaald voetbal. Waar jonge kinderen van een jaar of twaalf allemaal zeggen profvoetballer te willen worden, was het antwoord van de in Harderwijk geboren Cageling steevast: trainer. Hij begon op zijn vijftiende met coachen, stond in een tussenjaar – na zijn HAVO en voorafgaand aan zijn studie Sportmanagement – zes dagen per week op het trainingsveld en heeft altijd jeugdteams getraind naast studie, stage en werk. Voor het tweede jaar is Cageling hoofdtrainer van Velocitas, uitkomend in de derde klasse.
 
“De droom om hoofdtrainer te worden in het betaalde voetbal heb ik nog steeds en vergeet ik ook niet. Het is mijn stip aan de horizon. Ook met deze nieuwe functie wil ik het maximale uit mezelf halen. Ik moet een team gaan aansturen, heb verantwoordelijkheid, ik moet vooruit denken en strategisch denken. Het vraagt leiderschap waarin ik anderen ook kansen moet geven om te kunnen groeien. Net zoals ik mijn kansen ook heb gekregen en heb gepakt. Ik zie veel ontwikkelmogelijkheden voor mezelf en ga met ongelooflijk veel motivatie en drive aan de slag.”
 
Forse uitdaging
De uitdaging is groot want de in het beleidsplan 2020-2025 ‘Samen naar de Grote Markt’ geschetste maatschappelijke doelstelling is fors. FC Groningen wil geen bewegingsarmoede meer in de regio, terwijl in het achterland – vooral in de ommelanden – van de club percentueel het minst bewogen wordt van heel Nederland. “Ik vind fysieke en mentale gezondheid echt de minimale vereiste om het maximale uit jezelf te halen. Op het moment dat je totaal niet beweegt, dus klachten hebt, kun je nooit het maximale uit jezelf halen. Je kunt wel dromen hebben, maar als je het niet voor elkaar gaat krijgen om goed voor jezelf te zorgen, jezelf van die bank af te sleuren, dan gaan die dromen nooit werkelijkheid worden. Pas als je kritisch naar jezelf kunt kijken, met jezelf aan de slag kunt gaan, dan kun je slagen vooruit maken en gaat het jezelf veel opleveren.”
 
Unieke focus
De nieuwe manager maatschappelijke programma’s ziet de uitdaging, maar is vooral blij met de focus die FC Groningen heeft aangebracht in haar maatschappelijke stichting. Inzetten op Meer & Beter bewegen betekent dat de club een duidelijke richting geeft aan de toekomstige programma’s. Ook kan het de eigen expertise die er bijvoorbeeld binnen de performance afdeling en FC Groningen Opleiding is, gericht inzetten.
 
“We hebben een unieke focus ten opzichte van andere clubs. Vaak zie je een stichting of afdeling maatschappij aan linkerkant staat en de rest van de club ergens recht. Verzoeken die binnenkomen, gaan direct door: ‘Dat kan maatschappij wel doen.’ Bij FC Groningen staan we met onze afdeling en de Meer & Beter bewegen-programma’s middenin de organisatie. We werken goed samen met andere afdelingen; commercie die samen met ons naar partners zoekt, communicatie die onze plannen breed uitzet en belicht. En ook met de Opleiding. We werken vanuit dezelfde visie gericht op ontwikkeling, niet voor niets hebben we drie FTE aan trainers aangetrokken voor zowel maatschappelijke activiteiten als het trainen van de voorselectie in de Opleiding.” 

vs-school-wit_M7A9989-01

FC Groningen Voetbalschool
De drie fulltime trainers houden zich onder meer bezig met de nieuwe FC Groningen Voetbalschool. Waar de FC in het verleden met een Regionale Voetbalschool werkte, enkel voor kinderen die voorop lopen in hun voetbalontwikkeling, is de nieuwe FC Groningen Voetbalschool toegankelijk voor ieder kind. Er wordt gewerkt met vier locaties. De Trots van het Noorden biedt met deze manier van werken meer kinderen de mogelijkheid kennis te maken met FC Groningen en zet haar specifieke voetbalkennis en de bijbehorende leerlijnen vanuit de Opleiding breder in. Om ieder kind gelijke kansen te kunnen bieden, heeft FC Groningen een aantal plaatsen per locatie beschikbaar voor kinderen die gebruikmaken van Jeugdfonds Sport.
 
“Het wordt echt voor ieder kind mogelijk om bij FC Groningen te voetballen. De specifieke kennis die in onze Opleiding zit, zetten we weg via een breder platform en we maken gebruik van de leerlijnen binnen de Opleiding.” Kinderen leren meer en beter bewegen, tegelijkertijd levert het de club een beter beeld van het voetballandschap waardoor FC Groningen gerichter spelers kan selecteren voor de voorselectie die uiteindelijk kunnen doorstromen binnen de Opleiding. Het wordt ook voor meisjes mogelijk om een plek in die voorselectie te verdienen.
 
Meisjesvoetbal
“Meisjes die voetbaltechnisch opvallen, kunnen worden geselecteerd en gaan gemengd met de jongens deelnemen aan deze clubactiviteiten. Zo willen we een nieuwe stap zetten in het stimuleren en ontwikkelen van meisjesvoetbal in het achterland. Naast de traditionele manier van scouten bij de honderden amateurverenigingen in Stad en Ommeland, kunnen voetballende jongens en meiden via de activiteiten van de FC Groningen Voetbalschool doorgroeien naar de voorselectie van de FC Groningen Opleiding. Zo bieden we alle voetballende jeugd nog meer kansen”
 
Met het starten van de nieuwe FC Groningen Voetbalschool krijgen de voetbalactiviteiten een nog structureler karakter doordat de trainingen in cyclussen worden aangeboden. Vanzelfsprekend zullen ook de activiteiten van FC Groningen Trainen als een Prof veelvuldig worden aangeboden. “Hoe beter we al deze voetbalactiviteiten voor jeugd vormgeven, des te meer we kunnen beïnvloeden  en des te groter onze impact. Het past naadloos bij het Meer & Beter bewegen-programma. Kinderen zijn vooral motorisch een stuk minder goed onderlegd dan enkele jaren geleden. Onze ambitie is dan ook niet alleen om de achterban meer te laten bewegen. We willen ze ook beter laten bewegen.”
 
FC Groningen Scholentour
Natuurlijk is er meer dan alleen Trainen als een Prof of de FC Groningen Voetbalschool. Een van de programma’s die daarvoor is gestart, is de FC Groningen Scholentour. De Trots van het Noorden komt langs op de basisscholen in de provincie Groningen en neemt bij iedere klas een keer de gymles over. Op die wijze worden 45.000 kinderen bereikt en geïnspireerd.
 
“Het is uniek dat we in iedere klas op iedere basisschool langskomen. Het is één van de gratis activiteiten die we hebben. Ook zijn we veel te vinden in de wijken met FC Groningen Trainen in de Wijk. Maar gaat verder dan jeugd. FC Groningen is er voor al haar supporters. Daarom bieden we ook bijvoorbeeld FC Groningen OldStars voor senioren, Sociale Activering, een re-integratietraject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, of Fit met FC Groningen waarin we actief aan de slag gaan met de fitheid van supporters. Dat blijven we doen, al vind ik zelf het preventieve deel ongelooflijk belangrijk. Als we het preventief goed neerzetten, hebben wij en onze achterban er op de lange termijn het meeste profijt van.”

_M7A9931

Samen
Cageling wil met zijn afdeling de komende jaren mooie stappen vooruit zetten. Groeien in kwaliteit en in mensen want alleen dan kan maximale impact worden uitgeoefend. Het gaat FC Groningen volgens de manager maatschappelijke programma’s echt niet alleen om voetbal. “Als mensen maar in beweging komen en daarom hoop ik ook dat andere clubs, maar ook partners die het probleem van bewegingsarmoede onderstrepen, zich bij ons willen aansluiten. FC Groningen is een prachtig merk, maar samen komen we nog veel verder. Als we het samen oppakken, laten we als Noorden zien waartoe we instaat zijn. Zoiets reikt misschien wel tot een voorbeeldfunctie voor het hele land. Dat is het ultieme doel, de echte ambitie.”  

_M7A0258

Gerelateerd nieuws.

5 dagen geleden

Eerste profcontract Speelman bij FC Groningen

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Nina van Dijk

2 weken geleden

Via het voetbalveld terug het werkveld in.