Elftal vragen aan…Bertil Westers (Bout Advocaten).
Bout Advocaten nestelde zich tien jaar gelden als een van de eersten in het netwerk van de Boeren-box. Partner, bestuurder en advocaat Bertil Westers, was betrokken bij de uitwerking van de stichtingsstructuur en is inmiddels trots en trouw bezoeker van alle thuiswedstrijden en activiteiten. Als advocaat en skybox-genoot is Bertil op zoek naar kennis en verbindingen, wel altijd met een vleugje humor en gezelligheid.
1. Kun je om te beginnen iets over jezelf vertellen Bertil?
“Ik ben 53 jaar en getrouwd, heb drie zoons en ik kom van origine uit Nieuwe Pekela. Mijn familie had daar een sokkenfabriek. Voor mijn rechtenstudie ben ik naar Groningen verhuisd en ben nooit meer weggegaan. Ik woon hier graag, de stad is divers en bruisend, maar je bent op de fiets zo in de rustige en weidse Ommelanden. Die twee verschillende werelden dichtbij elkaar, daar geniet ik van.”
2. Wanneer wist je dat je advocaat wilde worden?
“Al in mijn tienerjaren, want ik had op jonge leeftijd al een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Op school stelde ik me vaak op als bemiddelaar. Ik wilde problemen oplossen, duidelijkheid krijgen en verdere onrust voorkomen. Die eigenschappen komen als advocaat nog altijd van pas.”
3. Wat maakt jouw vak na zoveel jaar nog steeds leuk?
“Het is een dynamisch beroep. Je moet scherp blijven, jezelf blijven verdiepen in de rechtsgebieden, maar vooral in de wereld van je cliënt. Ik werk met en voor ‘boeren, bouwers en burgemeesters’, zo schets ik het vaak. Ik houd ervan om te puzzelen met regels. Het is veel en hard werken, maar je krijgt veel voldoening van de resultaten. Een ochtend in de week werk ik als docent bestuursrecht op de Rijksuniversiteit Groningen, die afwisseling en het werken met studenten is prettig.”
4. Waar ben jij in gespecialiseerd als advocaat?
“Ik ben gespecialiseerd in bestuursrecht, omgevingsrecht en onroerend goed. Ik heb veel ervaring met vergunningsproblematiek, daar zijn veel ontwikkelingen en veranderingen in geweest. Zo zijn er in de agrosector nu vele vergunningstelsels, daar ken ik uiteraard het ontstaan en de toepassingen van. Ik heb veel kennis van de regels, maar vooral ook van de actualiteit, de problematiek, maar ook de kansen in met name de agro- en bouwsector.”
5. Hoe zou je jullie kantoor Bout Advocaten omschrijven?
“Wij zijn juridische sparringpartners. Binnen Bout Advocaten denken we niet primair vanuit rechtsgebieden, maar vooral vanuit de branches waar we voor werken. Wij kennen de bouwsector, de agrarisch ondernemers, de zorg en het overheidslandschap. We weten wat er speelt en hebben er gebalanceerde brancheteams voor ingericht. We kennen onze cliënten van binnenuit en kijken samen met ze vooruit. Daardoor kunnen we belangen goed behartigen.”
6. Bout Advocaten is al bijna tien jaar betrokken bij de Boeren-box. Hét boerenplatform in Euroborg. Hoe is dat ontstaan?
“Ons kantoor werkt al meer dan 100 jaar voor en met boeren en vanuit ons agronetwerk en brancheteam kwamen we in 2014 in contact met de initiatiefnemers van de Boeren-box. Zij vroegen ons mee te denken over een stichtingsstructuur. Zo kregen we alles van dichtbij mee en werden enthousiast. De onderlinge samenwerking, het passende netwerk en het enthousiasme van de mede Boeren-box-leden, het klikte meteen!”
7. Wat heeft de aanwezigheid in de Boeren-box jullie gebracht?
“Heel veel! Als agrospecialist hadden we natuurlijk al een enorm netwerk in de sector, maar door ons lidmaatschap bij de Boeren-box is ons netwerk op een natuurlijke manier nog groter geworden. We hebben er nieuwe kantoorrelaties door gekregen en hebben onze positie als agrospecialist versterkt. Ook halen we er markt- en regelkennis op en horen agronieuws uit de eerste hand. De kracht van de Boeren-box is dat het onderlinge netwerk ook sterk en vol verbindingen is buiten de voetbalwedstrijden om.”
8. Terwijl je zelf geen grote voetbalfan en kenner bent.
“Nee, dat klopt. Mijn zoon heeft in het verleden kort in de Opleiding gespeeld, dat was mijn eerste kennismaking met FC Groningen. Ik kwam wel eens in de lounge of de Vastgoedbox, maar dat was niet voor het voetbal. Ik vind het leuk om mensen beter te leren kennen en mijn kennis en inzichten te vergroten. Die mogelijkheden faciliteert FC Groningen uitstekend middels diverse concepten, daar heb ik bewondering voor. Ik ga tegenwoordig met heel veel plezier naar Euroborg!”
9. Hoe kijk jij naar 2023?
“Voor veel ondernemers zal het een spannend jaar worden. Rentes gaan omhoog, oplopende energieprijzen en een nog grotere druk op de vierkante meters. We zijn een klein landje, met enorme ambities en diverse belangen, maar we lopen op veel gebieden letterlijk tegen grenzen aan. Dus zie je dat branches, maar ook de overheid en het bedrijfsleven, meer tegenover elkaar staan. Dat zorgt voor spanningen en die moet je managen door goede afspraken en keuzes te maken. Daar kunnen wij bij helpen. Het zal geen jaar worden waarin je achterover kunt leunen en als ondernemer moet je scherp en vindingrijk zijn, maar juist dat zal voor kansen zorgen.”
10. Waar liggen die kansen en hoe realiseer je die als ondernemer?
“Kansen komen vanuit innovatie en doorontwikkeling. Investeer nu in je bedrijfsprocessen en duurzame ontwikkelingen. Blijf jezelf nu uitdagen, volg alle ontwikkelingen in je vak en kijk om je heen. Doe je dat niet, dan zal in ondernemersland het kaft vanzelf van het koren gescheiden worden.”
11. Wil je nog wat toevoegen aan dit gesprek?
“We herkennen ons in de ‘Word Groter-thematiek’ van de FC. Ook bij Bout Advocaten willen we anderen kansen bieden en groter laten worden door talenten te ontwikkelen. Zo bieden we ons onderkomen aan kunstenaars en muzikanten en doen we proactief mee aan initiatieven zoals Jinc. We helpen jongeren en immigranten zich te ontwikkelen. Al onze medewerkers zetten hun kennis en platformen persoonlijk en graag in voor deze mensen.”