Elftal vragen aan… Lorraine Luchjenbroers (Vital Solutions).
Lorraine Luchjenbroers is actief in de wereld van duurzame inzetbaarheid en vitaliteitverbetering. Met Vital Solutions biedt het bedrijf preventief medisch onderzoek (PMO), waarmee ze de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers in kaart brengt. Deze PMO’s zijn verplicht voor werkgevers om aan te bieden, maar nog niet alle organisaties nemen deze verplichting serieus. Daar brengt Vital Solutions door een moderne manier van onderzoeken en veelzijdige begeleiding verandering in. Tijd voor een gesprek met deze nieuwsgierige, gezond genietende onderzoekspecialist!
1. Lorraine, kun je wat over jezelf vertellen?
“Jazeker! Ik ben Lorraine Luchjenbroers, ik kom oorspronkelijk uit Klazienaveen, maar woon al ruim 20 jaar in Groningen. Ik heb een dochter van bijna vier. Ik houd van reizen en heb daardoor veel van de wereld gezien. Verder sport ik graag; hardlopen, fitness en padel.”
2. Je bent eigenaar van Vital Solutions. Wat is dat voor bedrijf, waarvoor kunnen organisaties bij jullie terecht?
“Wij doen onderzoek naar de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Dat doen we door middel van wetenschappelijk getoetste, digitale vragenlijsten in combinatie met fysiek onderzoek. Je kunt hierbij denken aan het inzichtelijk maken van bloeddruk, cholesterol, gewicht, gehoor en lever- en nierfunctie. Op basis van de uitkomsten geven we passende adviezen en professionele begeleiding- en vervolgtrajecten.”
3. Wat voor vitaliteitsproblematiek zie je op de werkvloer?
“Leefstijl en stress zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen. We zien dat veel mensen te lang doorlopen met stressklachten zoals slecht slapen, pijn op de borst of piekeren. Ook overgewicht is een probleem. Ruim 60% van de onderzochte mensen heeft overgewicht; door ondervoeding of ongezonde voeding, slecht slapen of stress. Mensen hebben de neiging om gezondheidsklachten te negeren en dat is riskant.”
4.. Waarin zijn jullie onderscheidend?
“Van oudsher zijn gezondheidsonderzoeken behoorlijk oubollig. Veel mensen associëren een PMO nog met de witte jassen-cultuur in het ziekenhuis. Onze onderzoeken zijn scherp en inspirerend. We werken met leefstijlcoaches die precies weten wat ze moeten doen om mensen enthousiast te krijgen om met hun gezondheid aan de slag te gaan. We krijgen vaak terug dat we een laagdrempelige, flexibele werkwijze hebben. Daarnaast zijn we onderscheidend door onze maatwerkprogramma’s, waarmee we ook op afdelingsniveau kunnen onderzoeken.”
5. Met wie kom je graag in contact?
“Met ondernemers, HR-managers en officemanagers die de gezondheid van hun medewerkers oprecht op de eerste plaats willen zetten! Mensen die willen meedenken en die meer willen bereiken dan alleen de invulling van hun wettelijke verplichting.”
6. Op welke manier dragen jullie bij aan de groei en ontwikkeling van bedrijven en organisaties?
“Allereerst dalen ziekteverzuimcijfers. Door onze onderzoeken krijgen medewerkers inzicht in hun fysieke en mentale gezondheid. Ze worden aangespoord om bij klachten vroegtijdig in actie te komen en in gesprek te gaan met leidinggevenden. Dat is een enorme winst, want veel medewerkers trekken pas aan de bel als ze serieuze klachten hebben ontwikkeld en tegen uitval aan zitten. Door eerder maatregelen te nemen, voorkom je in veelal langdurig ziekteverzuim. Daarmee bespaar je enorm op de kosten. Daarnaast laat je door een samenwerking met Vital Solutions zien dat de gezondheid van medewerkers je aan het hart gaat. Zo blijft je organisatie vitaal en dat is een voorwaarde om te kunnen (blijven) groeien.”
7. Op welke manier blijf jij zelf vitaal Lorraine?
“Voor mij is sporten belangrijk. Ook in drukke tijden blok ik daar tijd voor. Ik liep halve marathons, maar dat is er wat bij ingeschoten. Toch ben ik ook het hardlopen weer wat fanatieker aan het oppakken. Na een half uurtje hardlopen merk ik direct dat ik meer ruimte in mijn hoofd heb. Beweging is gewoon belangrijk, ik probeer daar stipt in te zijn. Zo loop ik met collega’s ’s ochtends altijd eerst een rondje Grote Markt. Dan nemen we wandelend de dag door, heerlijk!”
8. Je bent zeven jaar ondernemer. Wat zou jij met de kennis van nu anders doen als je opnieuw mocht beginnen?
“Ik zou vanaf de eerste dag tegen mezelf zeggen; ‘durf groter te denken!’ Ik had de eerste jaren de overtuiging dat ik vooral lokaal moest ondernemen. Eigenlijk hield ik mezelf daardoor onnodig klein. Pas toen een grote overheidsinstantie en een groot bedrijf aanklopten en met ons in zee gingen, kreeg ik een boost. Toen veranderde mijn mindset en durfde ik groter te denken en te investeren. Ik trapte het pedaal vol in en gaf gas op marketingactiviteiten en netwerken. Inmiddels verzorgen we onderzoeken door heel Nederland!”
9. Welk advies heb jij vanuit jouw vakgebied voor ondernemers, HR-managers?
“Je moet vitaliteit meetbaar willen maken en inzichten creëren. Dat kan met periodiek onderzoek. Vraag je af wat mensen nodig hebben om zo lang mogelijk goed en gezond hun werk te kunnen doen. Ga daarover oprecht in gesprek, kom met een plan én voer het uit. En geef als organisatie, directie en leidinggevenden het goede voorbeeld, dat is echt belangrijk. Als je wilt dat mensen hun gezondheid serieus blijven nemen, moet je dat zelf natuurlijk ook doen.”
10. Waarom ben je aangesloten bij de FC Groningen Businessclub?
“Ik heb heel veel met de Stad Groningen. Met voetbal weinig, maar de sfeer, het clubgevoel, de netwerkmogelijkheden; dat vind ik geweldig bij de FC Groningen Businessclub. Het commerciële team is enorm actief. Het is veel meer dan een netwerkclub. Er is oprechte aandacht voor mij en mijn bedrijf. Dat voelt goed.”
11. Wat weten mensen niet dat wel leuk is om over jou te vertellen?
“Ik werk natuurlijk in de gezondheidszorg, daardoor denken mensen dat ik alleen maar gezond doe. Maar ik houd ook van een lekker drankje in het weekend en een lekkere snack. Ik sluit ook met veel plezier aan bij de derde helft in de Hattricks Pub. Maar ik doe alles met mate en doordeweeks ben ik kien op groenten en beweging. Maar nogmaals, het leven is ook leuk en mag lekker zijn.”