string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

‘Elftal vragen aan…’ Wienke de Vries (Rabobank).

Woensdag 10 juli 2024 om 11:00

In deze ‘Elftal vragen aan,’ spreekt Wienke de Vries als Rabobank-directeur MKB-regio Groningen-Drenthe trots over zijn familie, zijn bereikbare team en kennis-delende werkwijze. Na twaalf jaar stroomt er Rabobloed door zijn lijf, want aan alles merk je Wienkes passie en strijdbaarheid voor de coöperatieve bank. Hij laat anderen groeien en is sterk in verbinden. Prima kenmerken voor een FC Groningen businessclub lid!

1. Wat kun je over jezelf vertellen Wienke?
“Ik ben Wienke de Vries, 34 jaar, geboren en opgegroeid in Leeuwarden. Vandaaruit ben ik met mijn vrouw Eline naar Utrecht verhuisd. Inmiddels wonen we alweer een paar jaar in het mooie Harkstede. Eline komt uit Groningen en we wilden dichter bij onze families wonen. We hebben drie kinderen. Twee meisjes en sinds vier weken ook een jongetje.”

2. Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Ik ben graag thuis bij mijn gezin en vind het heerlijk om te koken in onze buitenkeuken. Lekker pizza’s maken of vlees grillen, daar kan ik me dagen op verheugen. Verder sport ik veel, hardlopen bijvoorbeeld. Toen we in Harkstede kwamen wonen, ben ik bewust weer gaan voetballen, dat is een perfecte manier om snel opgenomen te worden in de gemeenschap.”

3. Wat is jouw functie binnen de Rabobank?
“De afgelopen twaalf jaar heb ik diverse functies vervuld, aan de zakelijke en particuliere kant. Sinds begin vorig jaar ben ik directeur MKB-regio Groningen en Drenthe. Samen met een gedreven team van vijftien collega’s ben ik verantwoordelijk voor bestaande en nieuwe financieringsvraagstukken tot een miljoen euro.”

4. Welke belofte doen jij en jouw team aan klanten?
“Wij zijn bereikbaar, luisteren goed en verrassen met een proactieve aanpak. Dat imago hebben banken niet meer, maar wij doen alles om dat te bewijzen. We zijn lokaal, dichtbij en betrokken, dat realiseren we met een kundig team van vijftien adviseurs MKB. Deze adviseurs werken in duo’s verspreid in de regio. In totaal werken we in het Noorden met vijfenzeventig buitendienstcollega’s op onderdelen als verzekeren, groot zakelijk, private banking en mkb. Laagdrempelig contact, daar gaan we voor, daarom ben ik als eindverantwoordelijke ook rechtstreeks bereikbaar.”

5. Waardoor kunnen jullie ondernemers laten groeien?
“Vooropgesteld; ik vind het belangrijk dat ondernemers duurzaam groeien. Duurzaam in de zin van verstandige groei, ondernemers verantwoorde dingen laten doen, maar ook duurzaam met oog voor de toekomst en verantwoordelijkheid voor je footprint. Daarbij geloof ik dat je ondernemers helpt door je netwerk en kennis aan beschikbare producten en diensten te knopen. Het is oorzaak en gevolg, deals komen na goede inhoudelijke gesprekken en gerichte advisering. Wij zijn allang niet meer alleen een bank, maar ook een netwerkinstelling. We spreken veel ondernemingen, volgen alle trends en hebben actuele kennis. Die delen we graag.”

6. Wat is er mooi aan jullie werkgebied, de Provincies Drenthe en Groningen?
“Ik vind het een prachtige regio, met een nuchtere aanpakkersmentaliteit. Niet te veel kletsen, maar vooral mouwen opstropen. Het is ook een divers werkgebied. Zo heeft de Eemshaven veel bedrijven in de energietransitie en chemie en de stad Groningen een ecosysteem voor innovatieve bedrijven zoals bijvoorbeeld voor medische startups. Door onze lokale insteek zitten we overal kort op en kunnen we gericht adviseren bij onder meer bedrijfsovernames, aan- en verkoop van panden, werkkapitaalbehoefte, kortom veelvoorkomende vragen van (groeiende) ondernemers.”

7. Waarom zijn jullie lid van de FC Groningen Businessclub?
“Bij de FC blijven we in verbinding met relaties. Je hoort en ziet er van alles en komt er gemakkelijk in contact. De FC Groningen Businessclub is het grootste, meest gevarieerde zakelijke netwerk van het Noorden. We treffen er ondernemers uit het MKB, groot zakelijk, ZZP’ers of vermogende relaties waarmee je makkelijk contact legt. We zijn met een brede, (pro)actieve Rabobank-afvaardiging present binnen de businessclub en TGG, dus trek ons gerust aan de jas.”

8. Wat verwacht je van het komende seizoen?
“Door de sportieve resultaten en teamspirit heb ik het gevoel dat we het dieptepunt hebben gehad. Er zijn goede keuzes gemaakt, er ligt een stevig fundament en er is een duidelijke koers. Het vuurtje is aangewakkerd en dat gaat zich doorzetten. Er is ook weinig verschil tussen de top van het KKD-klassement en de onderste clubs van de Eredivisie, daarom denk ik dat FC Groningen snel weer aanhaakt bij het linkerrijte.”

9. Welk advies kun jij ondernemers geven?
“De nieuwe economie-index is onomkeerbaar, verduurzaming, transparante ketens en eerlijke prijzen worden belangrijker. We zien dat grotere ondernemingen daar door hun kennis, volume en opgelegde regelgeving eerder in slagen. Veel (kleinere) ondernemers blijven achter. Tegen die ondernemers zeg ik; denk na over wat verduurzaming voor jouw bedrijf gaat betekenen. Kijk naar je businessplan en vraag jezelf af wie of wat je nodig hebt om te verduurzamen? Voor bestaande relaties hebben we hiervoor een MKB duurzaamheids-bijdrage beschikbaar waarmee wij een deel van duurzame investeringen subsidiëren.”

10. Heb je een levensmotto?
“Ja, in het leven moet je zelf slingers ophangen zeggen ze toch? Dat klopt, je moet zelf initiatief nemen en kunt jezelf positief opstellen. Ik wil niet dat er energie weglekt, maar energie geven en krijgen. Daarnaast zoek ik altijd dingen die wel kunnen en zoek ik de grens op, zo bereik je nieuwe dingen. Ook wil ik oprecht in verbinding staan met mensen en hen helpen groeien. Ik vind het mooi om goede gesprekken te voeren; privé, met mijn team en met ondernemers. Verbinden en anderen helpen, daar word ik blij van, dat is mijn ambitie.”

11. Wat weten mensen niet over jou, wat wel leuk is om te vertellen?
“Ik ben heel open, mensen weten al veel van me. Ik ben op het werk ook niet anders dan thuis. Maar mensen verwachten op de een of andere manier vaak niet dat ik ook best wel een feestje kan bouwen. Goede muziek, hapje, drankje… gezellig hoor, daar geniet ik van!“

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Elftal vragen aan… Karin Grashuis-Hofsté (Zicht)

1 week geleden

Startup-GRO van start met drie Noordelijke startups

3 weken geleden

Elftal vragen aan… Esther Pontjodikromo-Gol (Holland Inkoop Professionals)