En uiteindelijk viel hij toch nog.

Zondag 22 februari 2009 om 00:26

PSV won zaterdagavond in Euroborg met 1-0 van FC Groningen. Het doelpunt werd gescoord om 23.00 uur. Nooit eerder viel een competitiedoelpunt zo laat in een duel van de FC. Door de nederlaag bedraagt het gat met de nummer 5, Heerenveen, nu vijf punten.

In de aanloop naar de thuiswedstrijd in de 24ste speelronde van de Eredivisie haakten Koen van de Laak en Tom Hiariej geblesseerd af. Goran Lovre was na een bezoek aan Servië weer hersteld van een knieblessure en nam de plek achter de beide spitsen weer in. Ondrej Svejdik maakte zijn opwachting als rechtsback. Bij PSV had de voorganger van Ron Jans, Dwight Lodeweges, geen moeite zijn basiself in te vullen. Hij liet het elftal staan dat vorige week van een 2-0 achterstand terugkwam tegen lijstaanvoerder AZ.

Het duel in Euroborg begon 25 minuten later. Precies midden boven de vakken D en E hing namelijk een onderdeel van een geluidsbox los. Nadat deze was geïnspecteerd door een specialist, werd uiteindelijk alsnog om 21.10 uur afgetrapt door PSV. Na drie minuten loste Danny Holla het eerste schot van de wedstrijd, dat gekeerd werd door de Eindhovense doelman. Even later verschafte Martijn Meerdink zijn collega Marcus Berg een kopkans.

Daarna was het de beurt aan PSV om een aantal keren gevaarlijk te worden. Zo had Dzsudzsak een aardige schotkans, maar mikte hij in het zijnet. Timmy Simons van veraf en Danny Koevermans wisten het net ook niet te vinden. Zo brak de doelman met rugnummer 26, Luciano da Silva, in minuut 26 van de wedstrijd het Eredivisie-clubrecord van het aantal ongepasseerde minuten in het doel van de FC. Roy Beukenkamp kwam in 2003 eens tot 505 minuten.

In de laatste minuut van de eerste helft kreeg Gonzalo Garcia nog een schotkans geboden van Marcus Berg. De Spanjaard mikte echter over het doel. Zo was een eerste helft zonder veel kansen, maar met veel strijd redelijk snel omgevlogen. Vier minuten na de pauze kreeg Garcia nu een enorme kans. Na schoten van Lovre (geblokt), Berg (tegengehouden), schoot Garcia in de herkansing in het zijnet.

Waar FC Groningen vaak combinerend en binnen de zestien gevaarlijk werd, was het PSV dat juist door snelle tegenaanvallen voor gevaar zorgde. Luciano wist in samenspel met zijn verdediging een aanval van Nordin Amrabat onschadelijk te maken. Aan de overzijde kwam Meerdink over rechts door en zag hij hoe de bal voor Lovre langs schoot. Halverwege de tweede helft werd Garcia afgelost door Oluwafemi Ajilore.

De slotfase was zeer spannend omdat beide ploegen nog op jacht gingen naar de winnende goal. Dat in de wetenschap dat het laatste doelpuntloze gelijkspel in Euroborg dateerde van 4 november 2007 toen FC Groningen speelde tegen Vitesse. Het laatste gelijkspel was ook alweer even geleden: 3 februari 2008 tegen Roda JC (1-1). Nadat Otman Bakkal bij PSV Amrabat was komen aflossen, kreeg FC Groningen de grootste kans tot dan toe. Goran Lovre stuurde Marcus Berg in de diepte weg. De topscorer had hulp van Martijn Meerdink aan zijn rechterzijde, maar besloot zelf te schieten: naast.

Bij PSV liet Lodeweges Danko Lazovic en Stefan Nijland nog opdraven in de plaats van Koevermans en Dzsudszak. Het zouden later belangrijke ingrepen blijken. Andreas Granqvist dwong met een enorme rust van tachtig meter nog eens eigenhandig een hoekschop af, maar in de zestien van de gasten viel het balletje steeds niet lekker. In de laatste van drie minuten extra tijd viel ‘ie aan de andere kant wel. Een voorzet van Stefan Nijland vanaf de linkerkant werd door Danko Lazovic van dichtbij in het doel gewerkt. Zo ging een punt voor de FC verloren en is de tegendoelpuntloze teller voor Luciano gestopt op 569 minuten.

De komende weken gaat FC Groningen op bezoek bij koploper AZ en directe concurrent SC Heerenveen, voordat Roda JC de volgende tegenstander in Euroborg zal zijn. Het gat met de nummers 4 en 5 is opgelopen naar vijf punten. Er zijn nog tien speelronden te gaan. Ook de marge voor de play-offplaatsen bedraagt momenteel vijf (verlies)punten.

Luciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Meerdink, Levchenko, Lovre; Berg, Garcia (66’ Ajilore).
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Metaj, Krohne, Lachman, Kluin.