string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen dankt overleden gastheer Jacques d’Ancona.

Maandag 29 juli 2024 om 15:27

FC Groningen heeft op vrijdag 26 juli 2024 het droevige nieuws vernomen dat Jacques d’Ancona eerder die dag in zijn woonplaats Paterswolde is overleden. D’Ancona werd 86 jaar oud en was in verschillende rollen in het Nederlandse voetbal en bij FC Groningen betrokken. De club wenst familie, vrienden en kennissen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Jacques d’Ancona werd geboren op 15 september 1937 in Groningen en was journalist in onder meer de culturele sector voor het Dagblad van het Noorden. Naast journalist was d’Ancona in zijn jongere jaren een gerespecteerd voetbalscheidsrechter. Daarna vervulde de voormalige arbiter vele andere rollen. Hij ontving in 2015 één van de hoogst mogelijke onderscheidingen van de KNVB voor zijn verdiensten binnen het Nederlandse voetbal en werd uitgeroepen tot Bondsridder.

Jacques was door de jaren heen een graag geziene gast bij FC Groningen en bekleedde verschillende vrijwillige functies bij de club. De afgelopen seizoenen vervulde Jacques d’Ancona samen met Hans en Marjo Robben de rol van gastheer in de Arjen Robben Lounge in Euroborg, de ruimte waar onder anderen het bestuur van zowel FC Groningen als de tegenstander, de KNVB-wedstrijdarbitrage en genodigden worden ontvangen.

Make-a-Wish Foundation
Tevens zette Jacques zich geheel belangeloos in als ambassadeur van de Make-a-Wish Foundation, jarenlang een nauw betrokken maatschappelijk partner van FC Groningen. D’Ancona was tevens één van de grondleggers van Eurovoetbal, het internationale toernooi voor jeugdspelers dat van 1977 tot 2012 in het Pinksterweekend werd gehouden in Groningen. Vele talenten die later uitgroeiden tot wereldsterren speelden mee tijdens Eurovoetbal.

FC Groningen dankt Jacques d’Ancona voor zijn inzet voor het Nederlandse voetbal in het algemeen en FC Groningen in het bijzonder.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

FC Groningen contracteert middenvelder Resink

3 maanden geleden

Van Eigen Bodem met Christian Braam

3 maanden geleden

Sven Bouland wint titel ‘Strijder van het Jaar’