FC Groningen likt wonden na desastreuze middag.
Een dag na de verschrikkelijke middag in Euroborg likt FC Groningen de wonden. Er zijn veel vragen en opmerkingen binnengekomen bij de club. “We begrijpen al die emoties. Die hebben wij zelf ook,” deelt algemeen directeur Wouter Gudde zijn gevoelens. “Vooral de beelden van de huilende kinderen hebben diepe indruk gemaakt. Een voetbalwedstrijd bezoeken in het stadion moet gewoon leuk zijn.”
De man die gistermiddag bij het eerste vuurwerkincident het veld betrad, is direct al geïdentificeerd en het stadion uitgezet. FC Groningen is nog bezig met het identificeren van de overige daders rondom de ongeregeldheden en kan hierbij beschikken over Taskforce, een speciaal onderzoeksteam van de KNVB, dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij voetbalincidenten.
Gudde blikt terug op de gebeurtenissen rond FC Groningen – Ajax. “In onze ogen hebben wij er aan de voorkant samen met onze ketenpartners (burgemeester en politie – red.) zoveel mogelijk aan gedaan om incidenten zoals gistermiddag te voorkomen. We moeten constateren dat de problemen zo groot zijn, dat wij deze niet alleen kunnen oplossen. We hebben te maken met het willens en wetens ondermijnen van regels en gezag. Het doelbewust beschadigen van de club. We hebben bij het oplossen van de problematiek ieders hulp hard nodig.”
Vragen
FC Groningen heeft daags na de wedstrijd tal van vragen binnengekregen. Van het spannen van netten rondom het veld, het fouilleren bij de stadiontoegang, tot het niet ingrijpen in het vak op de tribune op het moment dat het daar mis gaat. Allemaal logische en terechte vragen. Het spannen van netten bijvoorbeeld, is met de huidige logistiek van het stadion niet eenvoudig te realiseren. De weg naar het veld is een vluchtroute bij calamiteiten. Die vluchtroute kan en mag om veiligheidsredenen niet worden versperd. Het fouilleren bij de ingangen gebeurt volgens de in de verleende vergunning gestelde richtlijnen.
De keuze om in dit geval niet in te grijpen op het vak op de tribune waar de onrust vandaan kwam, heeft te maken met veiligheidsafwegingen die gemaakt moeten worden. De kans op escalatie bij ingrijpen was enorm groot, met als gevolg een mogelijk massale vechtpartij – waarbij de inschatting was dat hierbij in dat geval zeker gewonden zouden vallen – en de beelden en herinneringen, zeker voor kinderen, traumatischer zouden zijn geweest dan nu het geval was. Er zijn geen supporters gewond geraakt en in dit geval is in samenspraak met de ketenpartners de bewuste keuze gemaakt om uiteindelijk op een veilige en georganiseerde wijze het publiek het stadion te laten verlaten.
Intenties
FC Groningen wijst naar de intenties van mensen. Tegen Ajax had een groep een vooraf bedacht plan om moedwillig de wedstrijd te laten staken. Dat is onacceptabel. Het bewust voorwerpen gooien richting het veld hoort niet thuis in stadions en moet worden aangepakt. Maar tegen N.E.C. ging het bijvoorbeeld om een handeling van één individu, die een beker met inhoud richting het veld heeft gegooid. Het hoort niet, maar er is niemand gewond geraakt en er was geen grimmige sfeer. Deze persoon is direct het stadion uitgezet. Twee minuten later had er zonder problemen voor de overige twintigduizend voetballiefhebbers gewoon verder gevoetbald kunnen worden. “We moeten dit alles goed met elkaar bespreken, want op deze manier gaan we de problemen waarvoor we staan niet oplossen en een hele grote groep supporters en sponsors, die wij als club keihard nodig hebben, benadelen,” besluit Gudde.
Tegemoetkoming
Naar aanleiding van de gestaakte thuiswedstrijden tegen zowel N.E.C. Nijmegen als Ajax denkt FC Groningen na over een tegemoetkoming richting supporters en sponsors en de club zal daar zo snel mogelijk op terugkomen.