FC Groningen tweede in strijd ‘Maatschappelijk Project Eredivisie 2020’.
Het project Framevoetbal on Tour van Stichting FC Groningen in de Maatschappij is in de prijzen gevallen bij de landelijke verkiezing: ‘Maatschappelijk Project Eredivisie 2020.’ Mede door het grote aantal publieksstemmen werd de Trots van het Noorden uiteindelijk tweede achter sc Heerenveen. Aan de tweede plaats in de verkiezing – een initiatief van de Vriendenloterij – is een geldbedrag van €30.000 gekoppeld, dat wordt ingezet voor het verder ontwikkelen van het project.
FC Groningen heeft met ‘Framevoetbal on Tour’ één van de meest impactvolle en vernieuwende maatschappelijke projecten van het jaar opgezet. De Trots van het Noorden kreeg naast de vele publieksstemmen ook van de vakjury, bestaande uit Daan Peters (Managing Director Goede Doelen Loterijen), Humberto Tan (presentator en sportjournalist) en Aletha Leidelmeijer (verslaggever en presentator FOX Sports), lovende kritieken.
“Een prachtig initiatief waarbij zowel het sportieve als sociale aspect van voetbal samenkomen. Niet alleen maakt het voetbal beschikbaar voor kinderen met een handicap, maar stimuleert het ook de integratie en wederzijds begrip met leeftijdsgenoten zonder handicap,” aldus de vakjury.
Framevoetbal wordt door FC Groningen aangeboden via de vereniging Kids United, het geadopteerde G-team van de Trots van het Noorden. Het biedt dé oplossing voor jongeren met een handicap om toch lekker te kunnen voetballen. “We vinden het als club belangrijk dat iedereen kan sporten. Sporten is goed voor de lichamelijke conditie en de mentale gezondheid van de kinderen,” zegt projectleider Hans van Tamelen, van Stichting FC Groningen in de Maatschappij. “Daarnaast is het ook de minimale vereiste om het maximale uit jezelf te halen. Ook deze framevoetballers kunnen dit met voetbal bereiken en daarop kunnen we erg trots zijn. Door samen te trainen en te voetballen kunnen ze via framevoetbal nieuwe vrienden maken en zowel op fysiek als op sociaal vlak groeien.”
Het gewonnen geldbedrag gaat FC Groningen onder meer investeren in de dorsale rollators waarmee kan worden gevoetbald. Met meer dorsale rollators kan Kids United niet alleen meer kinderen laten meedoen met de trainingen en wedstrijden. Ook kunnen deze worden ingezet tijdens proeflessen of demonstraties, of in schoolklassen van kinderen met een handicap. FC Groningen gaat met framevoetbal on Tour! Op deze wijze zet de club in op de verbinding tussen jongeren. FC Groningen vindt dat ieder kind het verdient om te kunnen sporten. Met of zonder beperking, sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. Met Framevoetbal on Tour kunnen valide en mindervalide jongeren samen van voetbal genieten.
Zonder framevoetbal is het voor mensen die rolstoel gebonden zijn of zich voortbewegen met een met een rollator of krukken, niet mogelijk om van hun favoriete sport te genieten. FC Groningen maakte onlangs een special over haar sinds 2011 geadopteerde G-team Kids United met framevoetballer Hakam in de hoofdrol. Door framevoetbal is zijn droom om de schitteren als spits in het shirt van FC Groningen werkelijkheid geworden. Hij geniet iedere week van zijn favoriete hobby en heeft fysiek en sociaal grote stappen gezet! De special is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de club. FC Groningen wil iedereen die heeft gestemd op het project Framevoetbal on Tour hartelijk danken voor hun steun!