FC Groningen vecht zich na strafschoppen naar halve finale bekertoernooi.

Donderdag 08 februari 2024 om 22:57

FC Groningen heeft zich geplaatst voor de halve finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Trots van het Noorden versloeg Eredivisionist Fortuna Sittard na strafschoppen in een bomvolle Euroborg. Na 120 minuten stond het 0-0. Hidde Jurjus stopte een strafschop in de serie en zag de beslissende penalty over gaan. Romano Postema, Nick Bakker, Johan Hove en Marvin Peersman schoten raak namens de FC.

Het duel in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker begon met een absoluut pareltje van een sfeeractie van de Noordtribune. Een doek over de gehele tribune zette de toon voor een spannende avond. Beide ploegen kregen mogelijkheden in de eerste helft.

Laros Duarte schoot een vrije bal uit vrijwel dezelfde hoek waaruit hij zo fraai scoorde tegen Jong FC Utrecht, deze keer op de lat. Aan de andere kant moest Hidde Jurjus optreden na een volley van Kaj Sierhuis. Jurjus was even later heel belangrijk toen een schot van Justin Lonwijk van ver vlak onder de lat ineens daalde. Jurjus redde heel fraai.

FC Groningen raakte na een half uur spelen weer het houtwerk. Luciano Valente zette goed door aan de zijkant. Zijn voorzet kwam bij spits Romano Postema. De aanvaller schoot uit de draai langs doelman Michael Verrips in de verre hoek, maar zag de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in stuiten. Na nog een hachelijk moment voor de goal van de FC in het slot van de eerste helft, stond het na 45 minuten voetbal, 0-0.

Doordat Fortuna de toss had gewonnen, speelde FC Groningen de tweede helft van de Noordtribune af. Het had de fanatieke support letterlijk in de rug. Hoewel de 21.709 supporters aanwezig in Euroborg in de tweede helft in spanning zaten, gebeurde er niet veel voor beide goals. Joey Pelupessy moest al vroeg na rust het veld verlaten na een vervelende botsing. Johan Hove was zijn vervanger.

Na een tweede helft die bol stond van spanning, maar weinig kansen kende, ging het duel logischerwijs over in een verlenging. Daarin hadden de gasten na 98 minuten spelen de eerste echte mogelijkheid. Jurjus stopte een inzet van Kristoffer Petersson. Na 105 minuten stond het nog steeds 0-0.

De tweede helft van de verlenging begon met twee wissels bij de FC. Nick Bakker en Tika de Jonge vervingen de moegestreden Leandro Bacuna en Duarte. In de tweede helft van de verlenging had de FC meer de bal dan in het eerste deel. Het leverde geen grote kansen op. Na 113 minuten rommelden invallers Rui Mendes en Fofin Turay in het zestienmetergebied van de tegenstander, maar uiteindelijk kon Verrips oprapen. Vijf minuten later was het Valente die de bal ternauwernood weghaalde voor het doel na een vrije bal van de Limburgers. Het laatste wapenfeit was in de blessuretijd voor Mendes, maar het schot van de Portugees ging een meter naast het doel. De beslissing zou in Euroborg vallen na strafschoppen.

Een bloedstollende penaltyserie eindige uiteindelijk in het voordeel van FC Groningen. Keeper Jurjus stopte de inzet van Ozyakup en zag de penalty van Belkheir over gaan. Aan de kant van FC Groningen schoten Postema, Bakker, Hove en Peersman raak. Hoewel de meesten in Euroborg bij de strafschopserie totaal verkleumd waren, was de ontlading verwarmend. FC Groningen staat in de halve finales van het TOTO KNVB bekertoernooi. N.E.C., Cambuur of Feyenoord is de tegenstander, de loting wordt zaterdagavond verricht.