FC Groningen verliest nipt van FC Utrecht, rentree Mortensen in Euroborg.

Zondag 20 oktober 2024 om 16:25

FC Groningen heeft zondagmiddag het thuisduel met FC Utrecht verloren. Het werd 0-1 in Euroborg, die stand was al bij rust bereikt. Yoann Cathline maakte halverwege de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Spits Alex Mortensen maakte na een lange revalidatie zijn rentree in het eerste elftal.

FC Groningen speelde zondagmiddag in het duel met FC Utrecht in een speciaal shirt, ontworpen door de 11-jarige Ruben uit Oosteinde. Hij won de wedstrijd ‘shirt van je dromen’ uitgeschreven door partner Scapino. Jeugdfonds Sport & Cultuur was als goede doel gekoppeld aan de actie en de wedstrijd tegen de Utrechters.

De Trots van het Noorden kreeg diverse kansen in de eerste helft. Wouter Prins schoot na 7 minuten spelen uit een kansrijke positie voorlangs, Jorg Schreuders vond in het eerste kwartier de vuisten van de keeper. Waar de FC de mogelijkheden onbenut liet, scoorde FC Utrecht wel. Vleugelspeler Yoann Cathline kwam halverwege de eerste helft binnendoor en schoot binnenkant paal raak, 0-1.

De FC probeerde er via de combinatie door te komen bij FC Utrecht en dat lukte meerdere keren. Schreuders schoot nog een keer in de korte hoek in het zijnet, Rui Mendes kon zijn inzet oog in oog met de keeper niet voldoende kracht geven en Romano Postema schoot in het strafschopgebied over. Daardoor ging FC Groningen na een gelijk opgaande eerste helft toch met een achterstand de rust in.

FC Groningen speelde in de tweede helft ook nadrukkelijk op de helft van de tegenstander, maar kwam daarbij minder gemakkelijk tot echte kansen. Ook voor het doel van keeper Hidde Jurjus was het in het eerste kwart na de pauze rustig.

Invaller Brynjolfur Willumsson kreeg in minuut 68 de eerste echte mogelijkheid na rust. Met zijn eerste balcontact kopte de IJslander in de handen van keeper Michael Brouwer. Twee minuten later kwam de aanvaller een teen te kort om een voorzet van Leandro Bacuna af te ronden. Een derde mogelijkheid, weer met de kop, ging naast. Het was het moment voor Euroborg om met 22.160 supporters nog eens vol achter de ploeg te gaan staan.

FC Groningen zette in het laatste kwartier nog een keer vol aan opzoek naar de gelijkmaker. Alex Mortensen maakte na bijna drie jaar en een lange revalidatieperiode zijn rentree in het eerste. Ook Thijs Oosting kwam nog voor frisse aanvallende energie. Bacuna schoot op dat moment een vrije trap van een meter of 20 op de vuisten van de keeper.

Vlak voordat de extra tijd inging sneed de international van Curaçao een vrije bal vanaf de zijkant hard voor het doel. Willumsson kwam helemaal vrij van zijn tegenstander en met een spectaculaire duik kopte de aanvaller naast. FC Utrecht speelde de drie extra minuten professioneel uit waardoor de kopbal van de IJslander het laatste wapenfeit van de wedstrijd was en FC Groningen met 0-1 verloor.

FC Groningen speelt de komende drie wedstrijden op vreemde bodem. Volgend weekend gaat de Trots van het Noorden op bezoek bij Fortuna Sittard, zaterdag 16.30 uur. Een weekend later is N.E.C. in Nijmegen de tegenstander. Tussendoor speelt de FC op dinsdag 29 oktober om 21.00 uur de bekerwedstrijd in Wijdewormer tegen Kolping Boys. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 9 november om 16.30 uur tegen Sparta Rotterdam. Tickets zijn te verkrijgen via: https://tickets.fcgroningen.nl.