FC Groningen verslaat Griekse Lamia in Alkmaar.

Zaterdag 27 juli 2024 om 17:16

FC Groningen speelde zaterdagmiddag in Alkmaar de besloten oefenwedstrijd tegen het Griekse PAS Lamia. Op het mooie sportpark van Alkmaarsche Boys werd het 4-1 in het voordeel van de Trots van het Noorden. Jorg Schreuders scoorde twee keer voor de Groningers. Johan Hove en Leandro Bacuna maakten de andere twee goals voor FC Groningen. Komende vrijdag sluit FC Groningen de voorbereiding af met de wedstrijd tegen Heracles Almelo in Euroborg.

Een zonovergoten sportpark Sportpark Overdie in Alkmaar lag een perfect onderhouden veld. De Griekse tegenstander werd afgelopen seizoen zesde in de Super League. Veel spelers verlieten de Griekse ploeg echter deze zomer waardoor Lamia met een geheel nieuw team speelt.

FC Groningen begon scherp aan het duel en speelde een zeer sterke eerste helft. De Trots van het Noorden kwam al binnen 2 minuten spelen op voorsprong. Na een snelle combinatie tussen Rui Mendes en Thom van Bergen stond Johan Hove binnen het strafschopgebied vrij voor het doel om de voorzet binnen te schuiven, 0-1.

De Trots van het Noorden had duidelijk het overwicht in Alkmaar en verdubbelde na een kwartier spelen de voorsprong. Na goed voorwerk van doelpuntenmaker Hove werd Jorg Schreuders door Van Bergen voor de goal gezet. De middenvelder controleerde de bal en schoot raak met links, 0-2.

Schreuders tekende voor zijn tweede treffer van de middag na een half uur spelen. Met een verdekt schot in de korte hoek verraste de Groninger de Griekse doelman Alvaro, 0-3. Vlak voor rust maakte aanvoerder Leandro Bacuna er 0-4 van vanaf de stip. FC Groningen kreeg de strafschop na een overtreding op Hove. Bacuna bleef kalm en zond de keeper de verkeerde hoek in, 0-4.

In de tweede helft maakte Marco Rente zoals vooraf afgesproken plaats voor Finn Stam. De Griekse tegenstander bracht meerdere frisse krachten in het veld die zich direct lieten zien. Spits Andreas Athanasakopoulos schoot vanaf vlak buiten het zestienmetergebied op de paal. Niet veel later snelde Gustavo Furtado aan de buitenkant langs zijn tegenstanders en schoot de 1-4 raak. Ook Georgios Saramantas kreeg een goede kans, maar schoot geheel vrij voor het doel over. Later raakte de invaller nog een keer de lat.

FC Groningen kwam er minder gemakkelijk tot kansen dan voor de pauze, maar hield de controle over de wedstrijd. Thom van Bergen was het dichtst bij een vijfde treffer. De spits kopte uit een vrije trap van Johan Hove op de lat. Ook invaller Thijs Oosting had een doelpunt op zijn schoen vlak voor het einde van de wedstrijd, maar schoot hard met links op de keeper.

FC Groningen sluit aankomende vrijdag de voorbereiding in Euroborg af tegen Heracles Almelo. Het duel start om 18.00 uur. De Noordtribune is vanwege verbouwingen nog niet geopend. Kaarten voor de onderste ring van de Koeman Tribune en Piet Fransen Tribune zijn te koop via de FC Groningen Ticketshop: https://tickets.fcgroningen.nl. Kaarten kosten €6,- per stuk.

Opstelling FC Groningen: Vaessen, Bacuna, Rente (46’ Stam), Blokzijl (80’ Bouland), Prins (60’ Mariani); De Jonge (76’ Duarte), Hove (76’ (Pelupessy), Mendes, Schreuders (60’ Oosting); Postema (76’ Turay), Van Bergen (76’ Emeran).