string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Fledderus volgt zijn visie.

Zondag 30 mei 2021 om 13:59

Mark-Jan Fledderus renoveerde met de voetbalafdeling in twee jaar tijd vrijwel de gehele selectie van FC Groningen en stond aan het hoofd van de ontwikkeling van de strijdwijze van de Trots van het Noorden, vormgegeven onder de sportieve pijler in het beleidsplan 2020-2025 ‘Samen naar de Grote Markt’. Als voetballer kende Fledderus een mooie carrière, waarin hij zich ontplooide tot waardevolle Eredivisiespeler. De absolute top was niet weggelegd voor de linkspoot. Die ambitie hoopt Fledderus als technisch directeur wél te verwezenlijken. Stap voor stap en dat begint bij groeien in Groningen.

Fledderus maakte tussen 2004 en 2008 deel uit van de ploeg die FC Groningen in Nederland op de kaart zette als een team dat de tegenstander onder druk zette, pressievoetbal speelde en die geen enkele opponent graag naar Groningen deed afreizen. Hoewel mannen als Erik Nevland, Luis Suárez, Rasmus Lindgren en Bruno Silva volgens de huidige technisch directeur van de Trots van het Noorden een prominentere rol speelden, groeide Fledderus zelf ook uit tot gewaardeerde kracht.
 
Karakter
“Ik heb hier een prachtige tijd gehad als speler. Als 21-jarige droom je groot, wil je de absolute top halen, maar ik liep ook tegen mijn beperkingen aan. Niet heel sterk, niet heel snel. Mijn enige onderscheidende vermogen was mijn linkerbeen, voor de rest was het hard werken met een goede basistechniek. Een speler met een goede mentaliteit en drive. Qua karakter past een 21-jarige Fledderus bij de huidige strijdwijze, maar op dit moment zou ik de jonge versie van mezelf niet naar FC Groningen halen. Daarvoor miste ik te veel onderscheidend vermogen, onze huidige jonge spelers zijn talentvoller.”
 
Fledderus genoot van zijn tijd als profvoetballer, maar zag ook zaken in de voetbalwereld die hem minder aanspraken. De waan van de dag, het resultaat van komend weekend, het wordt volgens de huidig technisch directeur te belangrijk gemaakt. “Ik miste in mijn spelerscarrière geregeld de lange termijnvisie. In mijn ogen kun je verder komen en harder groeien als je bouwt aan een gedegen plan en op basis van een visie keuzes maakt. Uiteindelijk word je dan als club succesvoller.”
 
Beste keuze
Een niet alledaagse werkwijze dus, maar wel één die bij het huidige FC Groningen past. Fledderus als visionair in voetballand. Hij kreeg na zijn actieve loopbaan de kans bij Heracles Almelo als technisch manager en één van de eerste keuzes was direct gedurfd. De – in Nederland – onbekende Frank Wormuth werd aangesteld als trainer. De reacties in zijn omgeving waren niet direct enthousiast: ‘Mark-Jan je bent knettergek.’ ‘Wat gebeurt er met je als het fout gaat, dan rolt jouw kop.’ ‘Kun je niet beter voor een bekende naam gaan?’ Maar Fledderus hield vast aan zijn visie en zijn gevoel.
 
“Vanuit alle gesprekken die we voerden, had iedereen het beste gevoel bij Wormuth. Dan ga ik voor de beste keuze en niet voor de veiligste, dat zal ik altijd doen. Je moet nooit bang zijn voor je baan. Ik wil onafhankelijke keuzes maken. Als het niet goed gaat, ga ik liever onderuit met een keuze waar ik achter stond, dan een keuze waarbij ik voorafgaand geen goed gevoel had.”

Portret Fledderus

Ambitie
Zijn eerste aankoop bij FC Groningen was Gabriel Gudmundsson. Een Zweed afkomstig uit de tweede divisie. Wederom niet de meest voor de hand liggende keuze, maar powerhouse Gudmundsson heeft zich inmiddels ontwikkeld tot vaste kracht in het eerste van de FC. Fledderus heeft oog voor talent en toont aan zijn gevoel te durven volgen. De droom om de top te halen als technisch directeur is minstens net zo groot als de droom die de jonge Fledderus had om door te breken als topvoetballer. Hoewel hij met een meer dan tevreden gevoel terugkijkt op zijn spelersloopbaan, is de Drent vastberaden het als technisch directeur verder te schoppen dan als voetballer.
 
“Als voetballer was ik niet goed genoeg om de echte top te halen. In mijn huidige vakgebied heb ik nog niet het gevoel tegen beperkingen aan te lopen. Ik kan en moet nog heel veel stappen zetten, maar ik merk ook dat die ontwikkeling best snel gaat. Ik ben slim genoeg om bepaalde deals te maken en processen in te richten en ontwikkel me in het leidinggeven aan een organisatie. Mijn kracht zit in mijn bevlogenheid om het maximale eruit te halen in combinatie met een oog voor talent en constant op zoek gaan naar zaken die weer net iets beter kunnen en lef om dat uit te voeren. Op dit moment zit ik heel goed op mijn plaats bij FC Groningen. Ik moet nog stappen zetten, maar ik heb wel het gevoel dat ik goed genoeg ben. Ik kan hier nog veel leren en toch goed mijn werk doen.”
 
“Mijn persoonlijke ambitie en het clubbelang kunnen prima hand in hand gaan. De FC heeft een belang om te groeien op voetbaltechnisch gebied en dat belang heb ik ook. De insteek is om samen verder te groeien. Ik zou graag prijzen willen winnen, maar waar het gaat eindigen weet ik nu nog niet. Ik denk dat de reis leuker is dan de eindbestemming en het eerste doel is om met FC Groningen Europees voetbal te halen. De Europese droom najagen.”
 
Reflecteren
Zijn linkerbeen – zijn onderscheidende vermogen – in het vakgebied als technisch directeur zit volgens Fledderus in het reflecteren en zichzelf tachtig keer de vraag te stellen of een bepaalde speler de juiste is voor FC Groningen. Op die manier weet de technisch directeur zeker dat een speler past in de visie van de club en bij de strijdwijze van FC Groningen. Succescoach Pep Guardiola heeft een vergelijkbare werkwijze en zegt daarover in een boek: ‘Ik twijfel heel veel en juist omdat ik twijfel, kom ik tot de goede keuze’.
 
“Daarin geloof ik ook. Ik verzamel zoveel mogelijk informatie, wat dan van links naar rechts gaat in mijn hoofd en weer terug. Het passeert allerlei verbindingen tot ik denk: dit is degene voor wie we moeten gaan. Daarin helpt het dat we een duidelijk beleidsplan hebben met kapstokken, die richting geven aan waar we naartoe willen. Ook aan de voetbaltechnische kant. Plus veel goede mensen binnen de club waaraan ik me kan spiegelen.”

Fledderus

Visitekaartje
In een snelle wereld als de voetbalwereld is er niet altijd evenveel tijd voor twijfel en dus is het hebben van een goed netwerk en de juiste timing van heel groot belang. Volgens Fledderus staat FC Groningen er internationaal goed op, mede door spelers als Arjen Robben, Virgil van Dijk, Luis Suárez en Ronald Koeman. “Een heerlijk visitekaartje van de club, maar zaakwaarnemers kennen natuurlijk ook ons track record. Ze zien dat jonge spelers beter worden in Groningen en kunnen groeien bij de club.”
 
“Ik denk dat mijn netwerk groeit en het gaat ook om vertrouwen. Zoals bekend wilden wij ons afgelopen winter graag versterken met Daleho Irandust, maar koos hij er vanwege een blessure voor geen stap naar het buitenland te maken. Paulos Abraham zit bij dezelfde zaakwaarnemer. Wij hadden Paulos al goed in kaart, maar dachten dat hij niet haalbaar was voor ons. Toen we hoorden dat hij toch beschikbaar was, konden we snel handelen. Dat komt doordat we ons huiswerk goed voor elkaar hadden en ook door de band met de zaakwaarnemer. Die heeft vertrouwen in ons verhaal, in onze visie, in ons plan en ziet FC Groningen als club voor talenten om de volgende stap te zetten.”
 
Onderhandelen
In het onderhandelingsspel met zaakwaarnemers spiegelt Fledderus zijn handelen vaak aan zijn eigen zaakwaarnemer van vroeger, Alex Kroes. Kroes stond aan de wieg van het grote agency SEG en begeleidde Fledderus vrijwel zijn gehele carrière. “Alex heeft zich laten uitkopen en is tegenwoordig één van de eigenaren van Go Ahead Eagles. We praten veel over hoe zaakwaarnemers denken en handelen. Zij weten altijd meer dan wij. Zij weten wat wij willen, wat de speler wenst, en wat een eventuele andere club biedt. Wij weten alleen wat wij willen, een speler weet wat zijn zaakwaarnemer hem vertelt en een andere club weet alleen wat zij willen.”
 
“De zaakwaarnemers hebben dus meerdere touwtjes in handen. Alex laat mij inzien waarom een zaakwaarnemer op een bepaalde manier denkt en welke belangen er spelen. Aan de onderhandelingstafel moet je je kunnen verplaatsen in een ander om van daaruit in te spelen op de situatie en tot de best mogelijke deal te komen.”

20200909JorgenStrandLarsen039

Strijdwijze
Het meest in het oog springende deel van de werkzaamheden is het aan- en verkoopbeleid van de club. Het takenpakket van een technisch directeur gaat echter veel verder dan dat. Fledderus managet de gehele voetbaltak; waaronder naast de eerste selectie ook de Opleiding, het performance gedeelte en de scouting valt. Naast het renoveren van de selectie stond het ontwikkelen van een passende speelwijze hoog op het prioriteitenlijstje van Fledderus. De speelwijze, of beter gezegd ‘strijdwijze’ is beschreven in de sportieve pijler van het beleidsplan.
 
“Er zijn veel mensen betrokken geweest bij het ontwikkelen van de strijdwijze. We hebben bijvoorbeeld alle trainers geïnterviewd en gevraagd wat zij bij onze club vinden passen. Met welke Europese topclub is dat te vergelijken? Daar werden clubs als; Leipzig, Dortmund, Atletico Madrid en Liverpool vaker genoemd dan Barcelona of Manchester City. Daarnaast heb ik alle documentatie van mijn voorgangers over de speelwijze bekeken. Na vele brainstormsessies hebben we het in een compact jasje gevat wat richting geeft, maar ook een bepaalde vrijheid. Een trainer heeft namelijk een bepaalde vrijheid nodig om te kunnen handelen en zichzelf, de staf en het team te kunnen ontwikkelen.”
 
De strijdwijze van FC Groningen staat voor tempo, intensiteit, agressiviteit en dynamiek. Een team dat met druk naar voren speelt en de tegenstander afjaagt. Om die strijdwijze te hanteren, streeft FC Groningen ernaar de fitste en sterkste spelers te hebben. De juiste scouting, trainingsprogramma’s en begeleiding is hierin van groot belang. “We hebben nu de strijdwijze uitgeschreven, gedefinieerd en nu is het zaak dat we het samen blijven ontwikkelen. Structurele overleggen eraan koppelen, zodat we weten wat het betekent voor bijvoorbeeld onze fysieke programma’s en trainingsvormen.”
 
Samen groeien
Fledderus zit goed op zijn plek in Groningen en is blij met zijn omgeving. Ook met de mensen binnen de club, die hij vaak spiegelt aan de keuzes. Met drie jaar ervaring in het vak staat de technisch directeur aan een hopelijk lange en succesvolle carrière. “Ik sta aan het begin, vergelijk mezelf met een jonge speler van FC Groningen. Zijn eerste stappen zijn gezet en er zit potentie in. Er is ook nog genoeg rek om bij de club te groeien en te ontwikkelen. Net als de voetballer Fledderus schiet ook de technisch directeur nog wel eens in de vechtmodus als me iets niet zint. Dat is een duidelijk ontwikkelpunt.”
 
“Uiteraard heb ik mensen om me heen verzameld die me daarin helpen. Ik wil de beste worden en als je de beste wilt worden, moet je kritisch zijn en openstaan voor andere invalshoeken. Zonder excuses te zoeken, want die bestaan niet in topsport. Als we binnen FC Groningen een team zijn, goed samenwerken en hard aan de slag gaan, haalt iedereen het maximale uit zijn of haar kunnen en groeien we samen verder.”

Fledderus

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Dit zijn ‘De meiden van FCG’

2 weken geleden

Sportieve resultaten, supporters en sponsors beperken financiële schade na degradatie

2 maanden geleden

Clubhuis Kids United officieel geopend