Groen-wit en rood-wit verenigen zich in Leek.

Zaterdag 13 juli 2024 om 18:22

FC Groningen speelde zaterdagmiddag de vierde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Rot Weiss Erfurt was in Leek de tegenstander voor 2.750 supporters. Aanhangers van beide clubs stonden gezamenlijk achter de ploegen want er is tien jaar geleden een bijzondere band ontstaan tussen supportersgroeperingen van FC Groningen en FC RWE. Het duel duurde vier keer een half uur en eindigde in 1-0. Doelpuntenmaker was aanvoerder Leandro Bacuna.

FC Groningen kwam FC RWE voor het eerst tegen in het seizoen 1991/1992. De Trots van het Noorden werd op 8 oktober 2014 als eregast uitgenodigd om de laatste wedstrijd ooit in het  oude Steigerwaldstadion te spelen voordat het stadion een flinke renovatie onderging.  Het oefenduel eindigde in 1-1. Supporters van FC Groningen en FC RWE maakten er samen een fantastisch feest van en dat deden ze dit weekend wederom bij het weerzien.

Eerste blok 0-30 minuten
Na een prachtige gezamenlijke sfeeractie floot de scheidsrechter voor het eerste blokje van 30 minuten voetbal. Johan Hove was net als afgelopen woensdag als eerste dichtbij een doelpunt, maar zijn schot ging een metertje naast. Een goede combinatie tussen Jorg Schreuders en Thom van Bergen leverde de eerste serieuze kans op, maar uitstekend keeperswerk van de Duitse doelman zorgde ervoor dat het 0-0 bleef. Enkele minuten later zette Tika de Jonge goed druk en krulde Van Bergen de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Schreuders vuurde na 25 minuten spelen op het doel en vond een hand van een Erfurt-verdediger. Het leverde de FC den strafschop op die voor Leandro Bacuna werd verzilverd, 1-0. Vlak voor de eerste rust van 5 minuten schoot Thijs Oosting nog een keer op de paal na een goede lage voorzet van Jorg Schreuders vanaf de linkerkant. Doelman Etienne Vaessen kreeg niet veel te doen in het eerste blok en kon net als de 2.750 supporters genieten van de fantastische sfeer waarvoor beide supportersgroepen zorgden.

Tweede blok 30-60 minuten
Net als in het eerste blokje speelde de FC in blok twee met veel energie. Het had dan ook duidelijk de overhand. Wederom vonden Schreuders en Van Bergen elkaar gemakkelijk na 45 minuten spelen. Een dubbele één-twee zorgde voor gevaar waarbij de spits kon schieten. Een minuut later was FC RWE voor het eerst echt gevaarlijk. Dennis Lerche kwam oog in oog met Vaessen na een snelle uitbraak van de Duitsers, maar schoot naast. Enkele minuten later vond Oosting voor de tweede keer het houtwerk. Nu ging een schot van afstand via de onderkant van de lat weer terug het veld in. Een VAR had wellicht nog een keer naar het moment gekeken, maar deze was logischerwijs niet aanwezig bij VEV’67. Dat overigens de zaakjes qua organisatie uitstekend voor elkaar had. De FC was het dichtst bij het doelpunt, maar er werd voor de langere rust niet gescoord, 1-0.

Derde blok 60-90 minuten
Voor het derde blok bracht trainer Lukkien een volledig ander elftal binnen de lijnen. Een mix tussen enkele ervaren spelers met veel jongelingen uit de eigen Opleiding. Doelman Hidde Jurjus had de fanatieke support van beide supportersgroepen letterlijk in de rug. FC Groningen hield ook in dit blok het overwicht en zocht nauwkeurig naar een gaatje in de verdediging van FC RWE.

Joey Pelupessy probeerde het een keer van afstand waarna spits Romano Postema net een teen tekort kwam om de rebound te verzilveren. Brynjofur Willumsson was het dichtst bij een doelpunt. De IJslander ontving een steekbal van Postema in het strafschopgebied en stiftte keurig over de keeper, maar verdediger Linus Swarts haalde met een uiterste krachtsinspanning de bal van de lijn en behoedde daarmee zijn club voor een grotere achterstand.

Vierde blok 90-120 minuten
Het laatste half uur van de in totaal 120 minuten voetbal begon met een gigantische hoosbui. Het hemelwater belette de fanatiekelingen achter het doel niet. Gezamenlijk bleef men springen en zingen. Binnen de lijnen werden de kansen schaarser. FC RWE beet in het laatste stuk van de wedstrijd meerdere keren van zich af. In minuut 102 krulde Philip Aboagye een bal op de paal. Enkele minuten later hield Jurjus met een knappe duik zijn doel schoon. Hierdoor eindigde een bijzondere oefenwedstrijd in een 1-0 overwinning voor de FC.

Succes
FC Groningen wenst FC RWE veel succes dit seizoen in de Regionalliga Nordost. De Duitsers trappen het seizoen op 27 juli thuis af tegen Eilenburg.

Opstelling eerste 60 minuten: Vaessen, Bacuna, Rente, Blokzijl, Prins; De Jonge, Hove, Turay, Schreuders (30 Emeran); Oosting, Van Bergen.

Opstelling tweede 60 minuten: Jurjus; Mariani, Stam, Bouland, Speelman; Pelupessy, Leicester, Mendes, Emeran (75 Valente); Postema, Willumsson.