Kamphuis informeert spelers en staf over nieuwe spelregels.
Donderdagmiddag 11 juli werden de spelers en staf van FC Groningen in Grand Café Hotel Karsten in Norg geïnformeerd over de wijzigingen in de spelregels ten opzichte van het afgelopen seizoen. Ook werd teruggeblikt op de ervaringen van het eerste seizoen dat de videoref (VAR) actief was in Nederland.
Aan de hand van de zeventien originele spelregels van het veldvoetbal liep arbiter Jochem Kamphuis de wijzigingen door ten opzichte van het seizoen 2018/2019. De in Meerstad woonachtige scheidsrechter fluit op eigen verzoek geen wedstrijden van de uit zijn gemeente afkomstige profclub. De jaarlijkse bijeenkomst is voor elke club een verplicht onderdeel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ook vertegenwoordigers van zendgemachtigden FOX Sports en NOS krijgen een dergelijke instructie vanuit de voetbalbond, zodat zij de TV-kijkers goed kunnen informeren.
Verschil
De regelwijzigingen waren op het afgelopen WK voor vrouwen al van kracht en ook al grotendeels zichtbaar. Eén belangrijk verschil in uitvoering tussen de wereldvoetbalbond FIFA en de Nederlandse KNVB is de omgang met de wissels. Moesten op het WK in Frankrijk wisselspelers uit het veld op de dichtstbijzijnde punt, in de Eredivisie zullen de wissels grotendeels plaatsvinden bij de vierde official, dus tussen de dug-outs. Alleen bij blessures of een vermoeden van tijdrekken kan de scheidsrechter kiezen om de wisselspeler zo snel mogelijk buiten het speelveld te laten lopen.
Geel
De gele en rode kaarten voor stafleden op de bank werden vorig seizoen als proef ingevoerd en zijn nu definitief. Als er onduidelijkheid is over een overtreding van personen op de bank, zal de hoofdtrainer de gele kaart op zijn naam krijgen.
Indien er een strafschop wordt gegeven en de aanvallende partij een geblesseerde speler heeft, zal worden gewacht met het hervatten van het spel totdat de blessurebehandeling op het veld heeft plaatsgevonden.
Toss
De aanvoerder krijgt bij de ‘toss’ meer te kiezen. Hij mocht in het verleden alleen de speelhelft kiezen, zodat de verliezer van de ‘toss’ de aftrap in de eerste helft kreeg. Nu mag de aanvoerder ook kiezen om de aftrap te nemen. De tegenpartij mag in dat geval de speelrichting voor de eerste helft bepalen.
Een scheidsrechtersbal verandert ook wezenlijk en verdwijnt feitelijk. De partij die de bal had, krijgt die ook na de onderbreking. Tegenstanders moeten vier meter afstand houden bij de hervatting. In het zestienmetergebied krijgt een doelman altijd de bal.
Hands
Veel uitleg was er bij de interpretatie van hands. In de praktijk verandert er niet heel veel. Wel is duidelijk dat aanvallend hands vrijwel altijd een overtreding is, zoals Paul Gladon vorig seizoen ondervond bij de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Zijn treffer werd afgekeurd wegens ‘licht’ hands.
Bij verdedigend hands wordt nog wel meer naar de natuurlijke positie van de armen gekeken en bovendien is het afketsen van de bal via het eigen lichaam niet strafbaar.
Snelheid
De voordeelregel is uitgebreid met situaties waarin de scheidsrechter geel of rood geeft. De arbiter heeft nu de mogelijkheid de vrije trap snel te laten doorgaan en de aanvallende partij wordt op die manier niet meer hinderlijk onderbroken door de noodzakelijke administratieve handeling. Het eerstvolgende moment dat het spel stilligt, wordt de kaart getoond.
Bij spelhervattingen in de eigen ‘zestien’ hoeft de bal niet meer buiten het strafschopgebied te komen. Medespelers kunnen de bal dus op korte afstand in bezit krijgen. Tegenstanders mogen ‘de zestien’ pas betreden als het spel is hervat.
Muur
Als er minimaal drie personen in een muur worden opgesteld bij een vrije trap, mogen spelers van de andere partij niet meer direct naast of achter deze muur plaatsnemen, maar dienen ze minimaal één meter afstand te houden tot de personen in de muur.
Tot slot de inmiddels beruchte regel voor keepers bij het nemen van een strafschop. Op het moment van nemen van de strafschop moet de doelman met minimaal één voet de doellijn raken. Erachter staan mag dus ook niet.
Evaluatie VAR
In het seizoen 2018/2019 werden in 306 Eredivisiewedstrijden grofweg vierduizend situaties (uit de vier categoriën doelpunten, strafschoppen, rode kaarten, persoonsverwisselingen) beoordeeld en werd in 106 gevallen ingegrepen door de VAR. Van die ingrepen werd er uiteindelijk, na beoordeling van een speciale commissie, 87 keer goed ingegrepen en een oorspronkelijke fout dus hersteld.
In zes gevallen zat de VAR in grijs gebied en dertien keer werd er onterecht ingegrepen. De arbitrage streeft ernaar deze cijfers in het tweede ‘VAR-seizoen’ in Nederland te verbeteren, maar kent ook zo zijn technische beperkingen door het verschillende en wisselende aantal camerastandpunten in de diverse Eredivisiestadions.