Koos Werkman debuteert, 13 jaar later dan gepland, toch in Euroborg.
Koos Werkman doorliep de gehele Opleiding van FC Groningen, maar tot een officieel debuut in de hoofdmacht kwam het niet voor de voormalig jeugdinternational. De verdediger speelt donderdag uiteindelijk toch in Euroborg, echter in het shirt van Spakenburg. Voor het Word Groter Magazine sprak FC Groningen Werkman vorig kalenderjaar in het centrum van de stad.
Koos Werkman doorloopt vanaf zijn 13e de Opleiding van FC Groningen. De verdediger is veelvuldig aanvoerder van zijn teams, behoort steevast tot de beste spelers in zijn lichting, maar redt de uiteindelijke stap naar de Eredivisie niet. Als projectmanager bij recruitment marketingbureau VONQ kent Werkman een succesvolle maatschappelijke loopbaan en brengt hij nog altijd sommige lessen geleerd bij FC Groningen in de praktijk.
Werkman gaat na een succesvolle opleiding commerciële economie aan de Hanze Hogeschool aan het werk in Groningen en maakt ruim drie jaar geleden de overstap naar Amsterdam, waar hij aan het werk gaat voor VONQ. Voor FC Groningen en Word Groter komt de verdediger, die tegenwoordig uitkomt voor SV Spakenburg, graag een dag terug naar de Grote Markt.
Net geen debuut
“Wij wonen fantastisch in Amsterdam, echt heel leuk, maar Groningen voelt altijd weer als thuiskomen. Mijn ouders wonen hier en dus probeer ik regelmatig terug te gaan. Van huis uit vond men het altijd leuk dat ik bij FC Groningen voetbalde, maar school was minstens zo belangrijk. Ik ging ook naar een andere school dan mijn teamgenoten, simpelweg omdat het dicht bij huis was en op weg richting Corpus. Daardoor kende ik ook veel mensen buiten het voetbal en heb ik me altijd breed georiënteerd.”
De verdediger doorloopt de Opleiding moeiteloos en ook op school gaat het leren hem gemakkelijk af. Vijf keer zit Werkman uiteindelijk bij de eerste selectie in de tweede helft van het seizoen 2009/2010. Tot een invalbeurt komt het niet, al is de centrale verdediger er op bezoek bij Vitesse dichtbij. Er wordt aangegeven een fanatieke warming-up te doen, maar in de slotfase van het duel kiest trainer Ron Jans voor aanvaller Serhat Koç in plaats van defensieve kracht Werkman.
“Ik had wel het idee dat Jans me een debuut gunde, maar het heeft er niet ingezeten. Dat is jammer, al is het niet meer dan dat. Ik had het leuk gevonden voor de statistieken, officieel debuteren voor de grootste club uit mijn stad. Uiteindelijk bleek ik niet goed genoeg voor de Eredivisie. Ik kijk met een heel positief gevoel terug op mijn tijd binnen de Opleiding. Ik heb er veel geleerd en heb mijn twee beste vrienden overgehouden aan die jaren.”
Virgil
Met oud-ploeggenoten Ben Wormmeester en Tiemen van Hezel is de Trots van het Noorden nog vaak een gespreksonderwerp. Werkman is ook in het seizoen 2010/2011 contractspeler, maar komt niet meer bij de selectie. Als aanvoerder speelt hij onder trainer Dick Lukkien in Jong FC Groningen samen met een jongeling, die uitgroeit tot één van de beste verdedigers ter wereld. “Virgil van Dijk haakte bij ons aan, maar had het moeilijk in het begin. Je kon al wel zien dat hij de uitstraling had. Zijn lichaamstaal was anders dan anderen, maar voetballend moest hij er echt inkomen.”
“Ik zou willen zeggen dat ik als aanvoerder een bijdrage heb geleverd aan zijn carrière, maar dat is volgens mij niet zo. Je kon al snel zien dat Virgil het wel ging redden bij de FC, maar dat hij zou uitgroeien tot de verdediger die hij nu is, had niemand denk ik verwacht. Ik kon goed met hem en Virgil ging mij in de tweede seizoenshelft voorbij. In het eerste stond een man als Andreas Granqvist en hoofdtrainer Pieter Huistra zag het minder in mij zitten. Dan voel je dat het niet gaat lukken en daardoor is de klap ook minder groot als je contract niet wordt verlengd. Ik heb het niet gered als profvoetballer, maar dat voelt voor mij niet als falen.”
Bij SV Spakenburg in de kleedkamer is het wel de standaard grap: ‘Koos, kijk waar jij staat in vergelijking met de jongens met wie je hebt gespeeld.’ In jeugdelftallen van Oranje staat Werkman basiself in een team met spelers als; Gini Wijnaldum, Daley Blind en Leroy Fer. Waar zijn oud-teamgenoten de wereldtop bestormen, vindt Werkman het voetbalgeluk bij de topamateurs met clubs als Harkemase Boys, HHC Hardenberg en SV Spakenburg. Daarnaast ontwikkelt de Groninger zich op maatschappelijk vlak en groeit uit tot projectmanager bij recruitment marketingbureau VONQ met internationale klanten in zijn portefeuille.
Verantwoordelijkheid
“Ik heb het voor mijn gevoel nergens laten liggen en veel opgestoken van mijn tijd bij de FC. Van bijvoorbeeld Erwin van de Looi, die me in de C1 als aanvallende middenvelder naar achteren haalde. Ik heb twee periodes onder hem getraind. Hij heeft me echt beter gemaakt, was heel gedreven en je kon toen al zien dat hij een goede coach zou worden. Het is mooi dat Erwin bij FC Groningen is kunnen doorgroeien naar hoofdtrainer en natuurlijk succesvol is geweest.”
“Binnen een voetbalopleiding van een profclub leer je omgaan met mentale druk, presteren en het beheren van een volle agenda. Op jonge leeftijd kan het namelijk best druk zijn. Daarnaast heb ik als aanvoerder vaak een verantwoordelijke taak gehad binnen het team. Ik denk dat teamsport sowieso goed is voor de ontwikkeling van mensen en als je zes dagen in de week intensief samen bent, gaat dat natuurlijk nog sneller. Ik heb kwaliteiten verworven die ik nog steeds in mijn werkende leven gebruik. Ik word niet zenuwachtig van een drukke agenda, het geven van een presentatie of wanneer er wat druk op staat bij het werk. De discipline die je binnen een voetbalopleiding meekrijgt, is iets waar je je hele leven profijt van kunt hebben.”
Nieuwe kans
Als midden-twintiger krijgt Werkman de kans om alsnog te slagen als profvoetballer. Lukkien wil de verdediger van HHC Hardenberg in zijn eerste jaar als hoofdtrainer toevoegen aan de selectie van FC Emmen. Een voorstel van een meerjarig contract zet de Stadjer aan het denken. “Daar heb ik een tijd over nagedacht, maar ik had het goed bij mijn club HHC Hardenberg en was bijna klaar met studeren. In het achterhoofd bleef het zitten dat ik al een keer niet goed genoeg was bevonden voor de Eredivisie. FC Emmen speelde toen in de middenmoot van de Eerste divisie. Natuurlijk heb ik even getwijfeld, maar het was me het uiteindelijk niet waard om alles op te geven voor een kans als profvoetballer. Ik had het alleen voor de Eredivisie over gehad en toen niet verwacht dat ze zich zo zouden ontwikkelen”
Werkman rijdt op zijn weg naar Groningen regelmatig langs Sportpark Corpus den Hoorn waar tegenwoordig het TopsportZorgCentrum een eyecatcher is. Heel anders dan de tijd waarin de stopper dagelijks aan zijn voetbaldroom werkte. “Het lijkt me interessant om nog eens te kijken. Bij Oranje hoorde ik wel van jongens van Ajax en Feyenoord dat ze ook andere sporten deden voor een nog bredere motorische ontwikkeling. Dat deden wij toen niet, tegenwoordig wel heb ik begrepen. Ook was het contact tussen school en de club niet heel goed, waardoor ik – als ik dat had gewild – daarvan wel gebruik had kunnen maken. Gelukkig waren mijn ouders er alert op.”
“Het is mooi dat de jeugd tegenwoordig meer kansen krijgt bij de FC. Feit is echter nog steeds dat meer jongens afvallen dan slagen als prof. Dat is logisch, maar zorg dan wel dat de contacten op de scholen goed zijn, zodat iedereen op een mooi niveau verder kan. Ik hoorde dat het contact met scholen tegenwoordig een stuk beter is geregeld dan in onze tijd. Dat is goed en belangrijk, want daardoor zullen ook de jongens die afvallen op een goede manier terugkijken op hun periode bij de club.”
Trots
Werkman zelf kijkt met plezier terug op zijn voetbaljaren bij de Trots van het Noorden. Tripjes naar Dallas, Japan en de deelname aan Eurovoetbal springen eruit. Net als samenwerkingen met Van de Looi en Lukkien en bovenal de vriendschappen met Wormmeester en Van Hezel ,die zijn ontstaan in het groen-witte shirt. Vriendschappen voor het leven. Voor Werkman hebben de lessen die hij heeft opgestoken op Corpus binnen het amateurvoetbal mooie stappen opgeleverd en buiten het veld een succesvolle maatschappelijke loopbaan. De drang naar groei en ontwikkeling bestaat nog steeds bij Werkman, die tegenwoordig aan de Vrije Universiteit van Amsterdam een Master Management volgt.
“Mede door het voetbal bij de FC en op hoog amateurniveau en vanwege mijn werkleven ben ik er niet eerder aan toegekomen. Ik wil de mastertitel heel graag halen; voor mezelf, voor de kansen om te groeien in mijn verdere loopbaan. Het is behoorlijk plannen door mijn baan, het voetbal en ons gezin met een dochter van bijna 2, maar het gaat goed. Ik haal juist voldoening uit de combinatie van deze dingen en doordat ik nu nog beter weet waar ik naar toe wil, heb ik meer motivatie om te studeren. Ik volg de jongens met wie ik samen heb gespeeld bij FC Groningen en het Nederlands Elftal met extra interesse, maar nooit met jaloezie. Ik kijk met plezier terug op mijn tijd bij de FC en ben trots op wat ik binnen en vooral ook buiten het voetbalveld heb bereikt.”