string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nevland komt thuis in Groningen.

Woensdag 09 oktober 2024 om 11:44

Sportief directeur Erik Nevland reisde maandagavond met de ploeg van Viking FK mee naar Groningen en begroette dinsdag op Sportpark Corpus den Hoorn voorafgaand aan de training van de Noren vele bekende gezichten. De publiekslieveling komt waar mogelijk ieder jaar terug naar Groningen, waar hij zowel binnen als buiten het veld tussen 2004 en 2008 een fantastische tijd heeft gekend. Deze keer is komst naar Groningen extra speciaal.

FC Groningen ontving een verzoek van Nevland om een onderlinge oefenwedstrijd te spelen. “Wij zochten een goede tegenstander om ons optimaal voor te bereiden op de laatste fase van het seizoen in Noorwegen,” vertelt de voormalig spits zestien jaar na zijn vertrek in perfect Nederlands. “We zijn vol in de race om Europees voetbal en een dergelijke trip is alvast een voorbereiding daarop,” grapt de Noor. “Zonder gekheid, FC Groningen is een mooie tegenstander, een nieuwe tegenstander waarvan we weer kunnen leren en de faciliteiten om te trainen en te spelen zijn hier perfect. Ik hoop dat er donderdag veel mensen komen kijken in Euroborg.”

Nevland volgt zijn oude ploeg nog altijd met veel interesse. Niet alle wedstrijden van de FC worden in Noorwegen live uitgezonden en vaak matchen agenda’s niet om de wedstrijd live te zien, maar de Noor kijkt standaard op maandag de beelden terug. “Ik kijk met heel veel plezier naar FC Groningen. Er zijn goede keuzes gemaakt, er zit weer veel FC Groningen-DNA in het elftal en dat zie je ook terug op de tribunes.”

“Er zijn veel jonge spelers waar ik graag naar kijk. Schreuders, Van Bergen, Blokzijl, Valente. Ook ben ik altijd zeer gecharmeerd geweest van Romano Postema. Ik herken wel een beetje van mezelf in hem. Een paar jaar geleden heb ik serieus mijn best gedaan om Postema naar Viking te halen. Ik wilde hem graag kopen, maar dat is helaas niet gelukt. Hij is een goede spits.”

Het feit dat het FC-boegbeeld nog zo goed Nederlands spreekt heeft ook te maken met de vele vrienden die het gezin Nevland overhield aan hun Groningse jaren. Daarnaast volgt Erik ook de wekelijkse podcasts over de club. “Je moet een taal ook bijhouden. Ik luister bijvoorbeeld regelmatig naar Kon Veel Minder de Podcast.” Erik Nevland is woensdagavond in het supportershome van Euroborg te gast bij een live Supporterscafé gehost door de mannen van Kon Veel Minder de Podcast. Tickets voor het evenement dat om 20.00 uur begint zijn te koop via https://tickets.fcgroningen.nl.

Nevland begroette dinsdagmiddag onder andere Henk Veldmate, die hem samen met scout Roy Beukenkamp naar Groningen haalde. Beukenkamp is ook één van de gasten in het supporterscafé. “Roy en ik zijn buren geweest en als ik in Groningen ben ga ik ook standaard even bij hem langs in Zuidlaren. Hij is één van de vele contacten die ik heb overgehouden aan mijn tijd in Groningen. Een paar maanden geleden is Rasmus Lindgren bij me op bezoek geweest. Ik heb daarnaast nog regelmatig contact met Mathias Floren en Evgeniy Levchenko en ook met Goran Lovre. Hij is tegenwoordig zaakwaarnemer en wil graag dat ik zijn spelers contracteer,” zegt de Noor met een knipoog en een goed gevoel voor humor. Ook voormalig teammanager Theo Huizinga zal bij het Supporterscafé te gast zijn.

De ploeg van Viking FK traint de komende dagen op Sportpark Corpus den Hoorn en speelt donderdagavond om 19.00 uur een oefenwedstrijd in Euroborg. Het stadion waar Nevland zoveel herinneringen heeft liggen. “Als ik terugdenk aan bijvoorbeeld de Europese wedstrijd tegen Partizan Belgrado of de ommekeer tegen Vitesse, dan krijg ik direct weer kippenvel op mijn armen. Er was vanaf het begin een enorme klikt tussen de club, de supporters en mijzelf. Dat begon in het Oosterpark en ging door in Euroborg. Natuurlijk hielp het mee dat ik direct bij mijn debuut en ook in de weken daarna veel scoorde. De Viking-spelers zijn te jong om dat verleden te weten en deze trip gaat ook niet om mij. Vorig seizoen liepen we Europees voetbal op een haar na mis en dit jaar willen we het wél afmaken. Dit is een trip om zo goed mogelijk toe te werken naar de belangrijke laatste weken van het seizoen die volgen. Dat het in Groningen kan, maakt het voor mij extra bijzonder en leuk.”

Gerelateerd nieuws.

02:24
2 dagen geleden

Avishay Lachman eerste genomineerde Leonardo Hotels Strijder van het Jaar 2025

03:31
1 week geleden

Lukkien: ‘Huid duur verkopen’

00:51
1 week geleden

Stem nu voor de Scapino Goal van de Maand september