string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Opleiding leert talenten te leven als topsporter.

Maandag 28 december 2020 om 14:00

Diverse grote talenten braken de afgelopen seizoenen door vanuit de Opleiding van FC Groningen. Ook dit voetbaljaar klopt een aantal jonge voetballers weer nadrukkelijk op de deur van het eerste elftal. Er wordt binnen de Opleiding dagelijks keihard gewerkt aan beter worden en groeien als voetballer en mens. Het is een vakopleiding voor profvoetballers geworden met verschillende leerlijnen. Deze aanpak werpt haar vruchten af. Eén van deze leerlijnen is ‘Leven als topsporter’. Luca Leithuijser is als topsportbegeleider binnen de Opleiding verantwoordelijk voor deze leerlijn en draagt bij aan het optimaal ontwikkelen van toekomstige spelers voor het eerste elftal.

_26I8990

Er worden drie algemene leerlijnen gehanteerd binnen de Opleiding; Presteren als voetballer, Bewegen als atleet en Leven als topsporter. De eerste twee leerlijnen zijn gericht op voetbaltechnische en fysieke ontwikkeling. Specialisten van de club staan iedere dag op het veld of indoor klaar om de spelers tools aan te reiken om fitter, sterker en beter te worden. Maar wie de absolute top wil halen, moet daarbij ook topsportgedrag vertonen. ‘Het zweet moet op de goede rug staan,’ is één van de befaamde uitspraken van hoofd Opleiding Peter Jeltema. In het proces van een topsporthouding worden de talenten begeleid door Luca Leithuijser.
 
Topsportgedrag
“Ik vind het mooi om te zien hoe mensen verschillend met druk omgaan en hoe ze het beste uit zichzelf halen,” zegt topsportbegeleider Leithuijser. “Als je in het profvoetbal wilt slagen, hoort daar topsportgedrag bij. We leren de spelers skills als; organiseren, plannen, omgaan met druk, optimaal voorbereid zijn om te presteren, communicatie, concentratie en nog veel meer. Een breed palet waaraan je ook later nog heel veel aan hebt, daarvan ben ik overtuigd. Of je nou slaagt bij FC Groningen, een andere voetbalclub, of in een maatschappelijke carrière succesvol wilt zijn.”
 
Leithuijser heeft zelf op hoog niveau gebeachvolleybald en was al op jonge leeftijd bezig met de manier waarop ze werd gecoacht en geprikkeld om het beste uit zichzelf als volleybalster te halen. Ze studeerde een tijd in Amerika, waar de twintiger kennismaakte met een andere sportcultuur. Daar zag de topsportbegeleider van de Opleiding hoe een bepaalde benadering kan bijdragen aan de ontwikkeling van een individu.

_26I8949

Ontwikkelplan 
FC Groningen probeert door goede begeleiding en het werken met specialisten de talenten optimaal voor te bereiden op een leven in de topsport. “Wij maken met iedere speler een op maat gemaakt ontwikkelplan waarin onze drie leerlijnen terugkomen. We stellen samen met de speler de sterktes en de verbeterpunten vast. Onze visie is dat spelers hierin zelf een grote zeggenschap hebben. De speler heeft een centrale rol en gaat met zijn trainer en andere specialisten aan de slag om winst te behalen en beter te worden. Ik ben daar één van en voer bijvoorbeeld veel gesprekken over hoe ze dingen ervaren en onder welke voorwaarden ze het beste kunnen presteren. In het individuele ontwikkelplan staat alles in het teken van beter worden en groeien.”
 
Autonomie 
Het gaat volgens Leithuijser om autonomie. Wanneer jonge spelers zelf invloed ervaren op hun ontwikkelproces, vergroot dat de motivatie enorm. “Ze krijgen geloof en vertrouwen in het slagen van het proces en het behalen van het doel. Dat werkt zoveel beter als het uit jezelf komt, dan wanneer iemand binnen de Opleiding ze iets oplegt. Iedere speler wil weer aan andere punten werken om die extra stap te kunnen zetten en de kans om te slagen als profvoetballer zo groot mogelijk te maken. Dat maakt het voor mij hartstikke interessant. Het is heel belangrijk dat jongens zich iedere dag willen ontwikkelen, beter willen worden als voetballer en als persoon. Maar het is minstens zo belangrijk dat ze met plezier naar de club komen.”

_26I8932

Druk en stress
Leithuijser weet als geen ander dat de wereld van topsport er één is waarbij veel druk en stress komt kijken. Iedere week in de basis willen staan, het uiterste van jezelf vragen, presteren en omgaan met tegenslagen. “Ervaar je stress en druk als iets positiefs om jezelf naar een hoger niveau te tillen, of is het iets negatiefs waardoor je wordt belemmerd. Daarin begeleiden we de spelers zo goed mogelijk. Door ze inzicht te geven in waar ze het voor doen, geven we ze tools mee waar ze de rest van hun leven – ook als ze het profvoetbal niet halen – profijt van hebben.”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Dit zijn ‘De meiden van FCG’

2 weken geleden

Sportieve resultaten, supporters en sponsors beperken financiële schade na degradatie

2 maanden geleden

Clubhuis Kids United officieel geopend