Persbericht – Recht op voetbal: iedereen heeft het!
Platvorm Recht op Voetbal opgezet, nodig voor SC Heerenveen-FC Groningen?
Op 16 november 2010 vond een vooroverleg plaats tussen een delegatie vanuit SC Heerenveen, gemeente en politie Heerenveen en van FC Groningen en SV FC Groningen. De uitkomst (na verder praten en een brief van FC Groningen, SV FC Groningen, SC Heerenveen en SV SC Heerenveen aan de burgemeester van Heerenveen) is dat na jarenlang vrij vervoer van Groningen naar het Abe Lenstra-stadion er nu een auto-combi ingevoerd gaat worden ondanks de inspanningen van alle partijen (werd in een brief afgelopen woensdag aangegeven door de Heerenveense burgemeester). Het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden neemt al sinds jaar en dag af. De Voetbalwet maakt het mogelijk om de hooligans aan te pakken, maar toch wordt het supporters nog steeds moeilijker gemaakt om naar een (uit)wedstrijd te gaan. Zelfs bij een schitterende voetbalderby wat elke keer weer een feest is voor alle Noordelingen.
Voetbal is en blijft de leukste sport om naar te kijken. Wet- en regelgeving en (gebrekkige) uitvoering hiervan maken het helaas steeds moeilijker om uit- en thuiswedstrijden te bezoeken in de eredivisie en eerste divisie. Daarnaast worden voetbalsupporters in de media vaak gestigmatiseerd en snel over één kam geschoren met hooligans en vandalen.
Men vergeet vaak dat miljoenen supporters verbroederd worden in stadions, op werkplekken en noem maar op. Waar de overheid grote bedragen besteedt aan sociale cohesie, nabuurschap, nationale en regionale identiteit en dit zwaar stimuleert, wordt dit aspect van het voetbalsupportersschap volledig verwaarloosd.
Gelukkig worden allerlei lokale initiatieven opgestart die het beeld van voetbalsupporters proberen aan te passen. Daarnaast beginnen supporters(verenigingen) steeds meer de juridische weg te bewandelen om bijvoorbeeld betere regelingen rond uit- en thuiswedstrijden in het betaald voetbal af te dwingen.
Supporters van Feyenoord schakelden al eens succesvol de Nationale Ombudsman in, evenals de supporters van FC Groningen, supporters van PSV en FC Twente stapten al eens met succes naar de Voorlopig Voorzieningsrechter om een betere vervoersregeling naar uitwedstrijden af te dwingen. De Supportersvereniging FC Groningen heeft alweer enige jaren een goed functionerende ombudsmanfunctie ingesteld. Dit heeft in een aantal zaken tot volledige vrijspraak van betrokken supporters geleid wanneer bijvoorbeeld stadionverboden en/of strafrechtelijke sancties dreigden.
Inmiddels worden veel initiatieven in het hele land gestart! Echter is het lang niet altijd makkelijk om de juiste informatie tijdig boven tafel te krijgen. Daarnaast is het arbeidsintensief om de juiste -juridische- acties op te zetten ten faveure van de voetbalsupporters. Daarom is de website www.rechtopvoetbal.nl opgestart als online platvorm van aanwezige wet- en regelgeving, jurisprudentie, voorbeeldbrieven en een bespreking van zaken. Deze site moet handvatten bieden voor supporters(verenigingen) om ten strijde te trekken voor het voetbal.
Op termijn hopen we dat er weer een goed functionerend overkoepelend orgaan voor alle voetbalsupporters(verenigingen) komt! Tot die tijd willen we met dit juridisch platform dat supporters elkaar helpen. Om een goed totaalbeeld te krijgen van de (juridische) acties hebben we natuurlijk steun nodig! Iedereen kan zich melden. Een juridisch voetballoket is de vervolgstap die wij voor ogen hebben.
Dit initiatief is opgezet door Roger Stinissen (voormalig voorzitter SV FC Groningen), Rosanne van Bladeren (juridische commissie SV FC Groningen) en Arnold Bloem (voormalig ombudsman SV FC Groningen). Wij hopen dat dit initiatief snel in woord en daad ondersteund wordt door alle supportersverenigingen van de betaald voetbalorganisaties in de Eerste én Eredivisie!