Sociale Activering: op jacht naar succesbeleving.
Een nieuwe groep van 15 jongeren is afgelopen dinsdag gestart met het maatschappelijke project Sociale Activering. Gedurende een traject van zes maanden, waarin re-integratie in het samenleving centraal staat, wordt de groep door middel van trainingen op het voetbalveld en interessante bijeenkomsten, activiteiten en sessies buiten de lijnen intensief gecoacht. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Groningen en Stichting FC Groningen in de Maatschappij werkt hierin nauw samen met re-integratiebureau Restart.
Tijdens het project Sociale Activering werken jongeren actief aan hun toekomst en worden er bewuste keuzes gemaakt. Doelstellingen met een vervolg op school, via werk, of een werk-leertraject. Maar ook structuur en ritme vinden in het dagelijkse leven behoort bij het traject dat ze doorlopen. Van de eerdere groepen heeft bijna 88% hun doelstelling gerealiseerd.
Veel energie
Mooie cijfers die projectleider Hans van Tamelen van Stichting FC Groningen in de Maatschappij met de nieuwe groep hoopt te overtreffen. “De groep heeft dinsdag voor het eerst met elkaar kennisgemaakt in het Hitachi Capital Mobility Stadion,” vertelt Van Tamelen. “Schitterend om via FC Groningen met deze groep aan het werk te gaan.”
“We hebben een presentatie gegeven over de inhoud van het programma en de deelnemers hebben een document ondertekend in het perscentrum van het Hitachi Capital Mobility Stadion waarin ze zich committeren aan het traject van Sociale Activering. Er zit veel energie in de groep en we hebben ongelooflijk veel zin om de komende maanden met deze jongeren aan het werk te gaan.”
Vier fases
Van Tamelen is tevens één van de trainers die met de groep aan de slag gaat op het voetbalveld. De coaches van re-integratiebureau Restart gaan de jongeren begeleiden op weg naar werk, school, een werk-leertraject en gezonde participatie in de maatschappij met ritme en structuur in het dagelijkse leven. Sociale Activering is opgedeeld in vier fases.
Fase 1. Binden en Boeien.
Fase 2. Levensdoelen.
Fase 3. Loopbaan oriëntatie.
Fase 4. Toekomst en werk.
Succesbeleving
“We willen deze groep jongeren, die om wat voor reden dan ook de aansluiting met de maatschappij is kwijtgeraakt, weer verschillende succesbelevingen laten ervaren. Voetbal is daarin een uitstekend middel. Deelnemers ontwikkelen zich op meerdere vlakken, zijn intensief bezig met de eigen gezondheid en conditie, maar leren ook werken in een team. Respect voor jezelf en voor anderen is van groot belang.”
De twee dagdelen in de week worden naast de voetbaltrainingen ingevuld via inspirerende bijeenkomsten, uitdagende activiteiten, leerzame lessen en informatieve sessies. Allen gericht op een succesvolle toekomst. Bekijk hieronder de reportage die FC Groningen TV maakte van twee jongeren die eerder deelnamen aan het project Sociale Activering.