‘Trainen als een Prof’ in Wildervank.
Vanmiddag, woensdag 24 juni, wordt in Wildervank de voorlaatste editie gehouden van een nieuw project van FC Groningen: ‘Trainen als een prof’. Komende zondag is de afsluiting in Bedum.
In totaal wordt de activiteit – georganiseerd door de jeugdopleiding van FC Groningen in samenwerking met het Amateurconvenant – vijf keer gehouden. Alle edities zijn met de maximaal 140 aanmeldingen per locatie helemaal volgeboekt.
Bij Trainen als een Prof leren oefenmeesters van FC Groningen de deelnemers verdedigen als Eric Botteghin, scoren als Michael de Leeuw en dribbelen als Simon Tibbling. De trainingssessie duurt in totaal twee uur en is bestemd voor kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 12 jaar. Eerder waren er bijeenkomsten in Assen, Roden en Hoogeveen. Vanmiddag om 15.30 uur volgt de voorlaatste aflevering van Trainen als een Prof bij VV Wildervank. Het project wordt zondag om 13.00 uur afgesloten bij SV Bedum.
Regionale voetbalscholen
De vijf genoemde locaties waar deze maand Trainen als een Prof wordt gehouden, zijn bewust gekozen. Hier starten namelijk in het voetbalseizoen 2015/2016 ook de nieuwe regionale voetbalscholen van FC Groningen.
Deze voetbalscholen op de accommodaties van SV Bedum, VV Hoogeveen, VV LTC, VV Roden en VV Wildervank dienen op de zondagochtend als trainingscentra om talenten uit de regio te ontwikkelen en zorgen tevens voor een breder belang. Vanuit de vijf locaties wil FC Groningen namelijk omliggende amateurverenigingen de mogelijkheid bieden mee te liften op onder meer kader-beïnvloeding.
Amateurconvenant
De door FC Groningen aangewezen accommodaties behoren tot clubs, die zijn aangesloten bij het Amateurconvenant. Bij de locatiebepaling heeft naast de beschikbare faciliteiten ook de geografische ligging – en daarmee spreiding in het verzorgingsgebied van FC Groningen – een belangrijke rol gespeeld.
Gedurende het seizoen zullen uiteenlopende thema’s worden behandeld, waarvoor coaches, trainers, bestuurders, medisch kader en amateurleden uit de regio zich kunnen aanmelden. Het achterliggende doel is met elkaar te groeien naar een (nog) hoger voetbalniveau in Noord-Nederland.
Nieuwe voetbalpiramide
FC Groningen werkt met ingang van het seizoen 2015/2016 met een nieuwe voetbalpiramide. Na een herstructurering binnen de opleiding van de club is er geen zelfstandig B2- en C2-jeugdteam meer actief. Hiervoor in de plaats zijn aan de onderkant de vijf regionale voetbalscholen voor E- en F-pupillen gekomen en aan de bovenkant van de opleiding weer een volwaardig Beloftenteam.
‘2018: talenten op één’
De Trots van het Noorden denkt met het opstarten van regionale voetbalscholen nog beter te kunnen inspelen op de behoeften van talentvolle voetballers en een nog bredere basis te leggen onder het technisch beleidsplan ‘2018: talenten op één’, waarbij vanaf genoemd jaartal de eerste selectie van FC Groningen voor vijftig procent dient te bestaan uit eigen opgeleide spelers.
In de optiek van de club wordt de basis hiervoor op nog jongere leeftijd gelegd en dan met name in de regio van het verzorgingsgebied van FC Groningen. Uitgangspunt hierbij is dat E- en F-pupillen in hun eigen omgeving behoren te voetballen en dus is er ook een voorname rol weggelegd voor de convenantpartners van FC Groningen.