Verlies van zes ton voor FC Groningen in seizoen 2018/2019.
FC Groningen heeft over het seizoen 2018/2019 een verlies geleden van 0,6 miljoen euro. De Trots van het Noorden kondigde bij het begin van het seizoen 2018/2019 aan dat het boekjaar werd gestart met een tekort op de begroting van drie miljoen euro. Door transferopbrengsten van in totaal 2,2 miljoen euro en na aftrek van belastingen (0,2 miljoen euro) bleef een verlies van zes ton over. Deze 0,6 miljoen euro werd in mindering gebracht op het eigen vermogen, dat per 30 juni 2019 5,1 miljoen euro bedraagt. Dit alles blijkt uit de jaarcijfers over het seizoen 2018/2019, die de Trots van het Noorden heeft gepubliceerd.
FC Groningen bleef het afgelopen seizoen binnen de begroting handelen, maar dit betekent wel dat zonder de 2,2 miljoen euro aan resultaten uit spelerstransfers er een tekort van drie miljoen euro was. Dit forse tekort op de begroting is geen gezonde financiële situatie en leidt er onder meer toe dat de Trots van het Noorden te weinig financiële middelen beschikbaar heeft om haar sportieve ambities waar te maken.
Voor dit seizoen, 2019/2020, is een begroting vastgesteld met een tekort van twee miljoen euro. Dit tekort zal wederom gedekt moeten worden uit te behalen transferresultaten. Hieraan levert de transfer van Ritsu Doan naar PSV een belangrijke bijdrage, met de aantekening dat de transfersom uit Eindhoven over meerderen seizoenen wordt ontvangen en slechts voor een relatief beperkt deel kan worden aangewend voor herinvesteringen.
Zorgen
Algemeen directeur Wouter Gudde uit dan ook zijn zorgen. “Mede door teruglopende inkomsten zijn onze financiële cijfers ongezond. We draaien verlies en hebben transferinkomsten nodig om de tekorten in onze begrotingen te dekken. Dat geeft een onwenselijke situatie. Het structureel verbeteren van de financiële positie van de club, alsmede het verhogen van het voetbalbudget – en daarmee de sportieve ambities – vormt dan ook het belangrijkste onderwerp op onze strategische agenda voor de komende beleidsperiode.”
Naast de financiën staat FC Groningen ook voor sportieve uitdagingen, stelt Gudde. “Veel mensen zien FC Groningen nog als een club die kan meespelen in de top-6 van de Eredivisie. De realiteit is echter dat we een middenmoter zijn en qua omzet en spelersbudget tussen plek 8 en 12 staan. Op dit moment hebben we de structurele aansluiting met de subtop op sportief en financieel gebied verloren.”
Investeringsruimte
Ook over de investeringsruimte bij FC Groningen wil Gudde duidelijkheid verschaffen. “Afgelopen transferwindow hebben we weliswaar met de transfers van Jeffrey Chabot, Ludovit Reis en Ritsu Doan voor ruim 15 miljoen euro verkocht – exclusief bonussen en doorverkooppercentages – maar hiervan konden we dit seizoen slechts iets meer dan 2 miljoen investeren in de eerste selectie. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat deze transfergelden in termijnen worden ontvangen, dienen te worden aangewend om operationele tekorten te dekken en er afdrachten moeten plaatsvinden aan vorige clubs en investeerders. Overigens zijn wij de investeerders heel dankbaar, want zonder hen hadden we de afgelopen jaren veel minder mogelijkheden op transfergebied gehad.”
Lat hoog
Niettemin legt Gudde de lat hoog. “Door je met slim beleid en creatief handelen te onderscheiden van andere clubs zijn wij ervan overtuigd dat je altijd beter kunt presteren dan de financiële mogelijkheden toelaten. We staan met z’n allen voor een fantastische uitdaging waarbij we hopen dat alles en iedereen rondom de club er zijn of haar schouders onder zet.”
Bekijk en lees hier het volledige financieel jaarverslag seizoen 2018/2019.