Willumsson met twee goals in slotfase gevierde man bij FC na gelijkspel tegen Feyenoord.

Zaterdag 14 september 2024 om 20:45

FC Groningen heeft zich zaterdagavond in Euroborg terug geknokt tot een gelijkspel tegen Feyenoord. Het voetbalgevecht eindigde in 2-2. De FC stond bij rust met 0-1 achter door een eigen goal van Thom van Bergen. Igor Paixao maakte een kwartier voor tijd de 0-2, maar invaller Brynjolfur Willumsson was met twee goals in de slotfase de gevierde man aan de zijde van FC Groningen.

Stije Resink begon in de basisopstelling nadat Tika de Jonge in de warming-up moest afhaken. Het betekende het FC-debuut voor de nieuweling. De bezoekers uit Rotterdam hadden meer de bal in de eerste helft en keeper Etienne Vaessen moest handelend optreden op schoten van afstand. Aan de kant van de Groningers lukte het de thuisploeg niet om met regelmaat heel gevaarlijk te worden.

Een kopbal voor het doel van aanvoerder Leandro Bacuna kon net niet goed worden gecontroleerd door spits Romano Postema en even later kwam de topschutter van vorig seizoen net te kort op een steekbal van Thom van Bergen. De FC kwam na ruim een half uur op achterstand. Van Bergen kreeg een hoekschop van Feyenoord ongelukkig op zijn hoofd en de bal belandde in het net, 0-1.

Vaessen behoedde zijn ploeg in de slotfase van een grotere achterstand na een goede redding op een schot van Bart Nieuwkoop waardoor de FC met een kleine achterstand de rust in ging. Euroborg was volledig uitverkocht met 22.525 supporters inclusief een vol uitvak met 1.100 Feyenoorders.

De bezoekers noteerden de eerste kans van de tweede helft na ruim een minuut spelen. Vaessen moest zich strekken op een krul van Igor Paixao. Een vrije trap van Johan Hove was tien minuten in de tweede helft een prooi voor keeper Timon Wellenreuther. Na een uur was Vaessen wederom de winnaar in een duel met Paixao toen de Feyenoord-aanvaller één op één kwam met de FC-doelman.

Van Bergen kreeg na 65 minuten spelen de grootste kans tot dan toe voor de FC. De spits werd weggestoken voor Luciano Valente en nam de bal prachtig mee. Wellenreuther kwam zijn doel uit en verkleinde deze dusdanig dat Van Bergen de bal niet langs de keeper kreeg. Het gaf Euroborg de energie om nogmaals vol achter de ploeg te staan en die energie leverde de Trots van het Noorden de volgende kans op. Marvin Peersman kopte rakelings naast.

Waar de FC de twee goede kansen op de gelijkmaker niet wist te maken, verzilverde Feyenoord de eerstvolgende mogelijkheid wel. Paixao kopte na 70 mintuten spelen in de hoek en zelfs Vaessen kon niet bij deze geplaatste kopbal, 0-2.

FC Groningen ging niet bij de pakken neerzitten en kreeg de mogelijkheden op de aansluitingstreffer via onder andere een geplaatst schot van Hove. Het was invaller Brynjolfur Willumsson die het in de slotfase spannend maakte. De IJslander krulde in de 81ste minuut op fraaie wijze de 1-2 binnen.

De Trots van het Noorden ging opportunistischer spelen en nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Invaller Rui Mendes zag een schot in het strafschopgebied geblokt, maar de thuisploeg werd gedragen door het publiek. Een ouderwets sfeertje waar Euroborg zo om bekend staat.

Euroborg werd beloond. In de tweede van in totaal vijf minuten blessuretijd was het wederom Willumsson die scoorde. De invaller kopte binnen uit een voorzet van Finn Stam, 2-2. Een explosie van vreugde, Euroborg ontplofte.