Elftal vragen aan… Luuk Stadman (Stavis).
Luuk Stadman Robaard; een gedreven, sportieve en avontuurlijke ondernemer.
Samen met zijn compagnon Thomas Visser ontwikkelt hij vanuit hun bedrijf Stavis een efficiënte en gebruiksvriendelijke vaatwasser, speciaal ontworpen voor herbruikbare koffiebekers genaamd ‘de Bekerwasser’. In deze eerste ‘Elftal Vragen aan…’ van 2025 komt Stadman aan het woord over onder meer kerstbomen, reddingzwemmen, zijn vrachtwagenrijbewijs en toekomstdromen.
1. Wat kun je over jezelf vertellen?
“Ik ben geboren in Utrecht en op mijn vierde zijn we naar Amersfoort verhuisd. Daar heb ik mbo Mechatronica gevolgd. Na het behalen van mijn diploma wilde ik het studentenleven ervaren in een leuke stad. Dat werd Groningen en het bleek een prima keuze. Afgelopen juli ben ik afgestudeerd in Mechatronica aan de Hanze.”
2. Tijdens je studie aan de Hanze ben je een eigen onderneming gestart. Vertel…
“Tijdens mijn mbo-opleiding zat ik in de Centrale Studentenraad. Daar hadden we een discussie met onze facilitair directeur over waarom wegwerpbekers niet apart werden ingezameld. Ik dacht na over het (her)gebruik van die bekers, de herkomst en de afvalstromen. Dat proces moest anders kunnen. Dat idee bleef in mijn hoofd zitten. Aan het einde van mijn tweede hbo-jaar hoorde ik over een programma waarin studenten hun curriculum voor het derde jaar zelf konden samenstellen. Ik greep mijn kans om het idee voor een bekervaatwasser uit te werken tot een businessplan.”
“Tijdens de minor ‘De Noordelingen’ kreeg ik les over ondernemen en de ruimte om aan mijn bedrijf te werken. Aan het einde van de minor vond de pitchwedstrijd ‘Pitch Please’ plaats en ik won! De positieve feedback na mijn pitch gaf een enorme boost. Met hernieuwde energie ben ik verdergegaan met de ontwikkeling van het apparaat. Tijdens mijn afstudeertraject mocht ik van de Hanze het eerste prototype ontwikkelen. Dit heb ik samen met mijn compagnon Thomas Visser gerealiseerd.”
3. Wat is de Bekerwasser van Stavis precies?
“De Bekerwasser is een efficiënte, gebruiksvriendelijke en handzame vaatwasser, speciaal ontworpen voor herbruikbare koffiebekers. Het is een ideale manier voor bedrijven en organisaties om over te stappen van wegwerpbekers naar een duurzamer alternatief.”
4. Waar staat Stavis nu?
“We werken aan het tweede prototype, dat in maart 2025 klaar moet zijn. Daarna kunnen we de Bekerwasser testen bij bedrijven. We hebben inmiddels twee stagiaires – een hbo’er en een mbo’er – die zich onder andere richten op de ontwikkeling van een nieuw component voor het apparaat. Vanuit Stavis zetten we ook projecten uit binnen de Hanze, zodat we gebruik kunnen maken van de denkkracht van meerdere studenten. Zo richt een rechtenprojectgroep zich bijvoorbeeld op de aanstaande Europese wetgeving. Samen vormen we een mooie learning community. Ik houd van die dynamiek.”
5. Waar wil je over vijf jaar staan?
“Over vijf jaar hoop ik dat we ‘de Bekerwasser’ al enkele jaren op de Nederlandse markt hebben en dat we de vaatwasser ook in Europa aanbieden. Daarnaast hoop ik dat ik bezig ben met het ontwikkelen van nieuwe apparaten voor de kantoormarkt, festivals, openbare ruimtes. Apparaten die de wereld een stukje beter maken. Ik geloof in groot denken, ‘Think and Grow Rich’ en blijf open-minded.”
6. Wilde je altijd al ondernemer worden?
“Eigenlijk wel. In Amersfoort hadden we een stukje grond naast ons huis en mijn ouders stimuleerden ons daar iets mee te doen. Samen met mijn broer en zus besloten we kerstbomen te gaan verkopen. Zo leerden we spelenderwijs ondernemersvaardigheden. We doen dat nog steeds, nu al elf jaar en inmiddels werken we met z’n achten!”
7. Wat hebben de eerste jaren als ondernemer jou geleerd?
“Ontzettend veel! Ik heb vooral veel over mezelf geleerd: plannen, verantwoordelijkheid nemen, balans vinden tussen leren, werken, ondernemen en vrije tijd. Ook ontdekte ik dat ik een eigen werkplek nodig heb om gestructureerd en in een vast ritme te kunnen werken. Daarbij werk ik niet graag alleen. Daarom ben ik blij dat ik alweer een jaar samenwerk met Thomas Visser. Hij is gestructureerd en sterk in de theorie. Samen met onze stagiaires vormen we een geweldig team.”
8. Wat kun je goed en wat zou je nog willen leren?
“Ik ben creatief en heb vaak goede ideeën. Daarnaast ben ik sterk in het oplossen van technische vraagstukken. Ik houd van out-of-the-box denken en combineer dat met mijn praktische ervaring. Wat ik nog wil leren is meer overzicht creëren in alle ideeën die ik heb. Soms kan ik wat meer focus gebruiken.”
9. Door jouw winnende pitch bij ‘De Noordelingen’ won je een lidmaatschap van onze businessclub. Hoe bevalt dat?
“Heel goed! Ik was eerst geen voetbalfan, maar ik vind het nu echt leuk om te volgen. Ik ga naar de meeste businessclubactiviteiten en ga altijd weg met meer energie dan ik kwam. Ik heb al veel inspirerende gesprekken en waardevolle tips gekregen over coaching, marktonderzoek, productontwikkeling en testlocaties. Het is enorm leerzaam.”
10. Met wie binnen onze businessclub kom je graag in contact?
“We zoeken nog een aantal testlocaties voor het tweede prototype van ‘de Bekerwasser’. We zijn op zoek naar bedrijven met een magazijn of fabriek waar mensen geen vaste werkplek hebben. Daarnaast hebben we voor de uiteindelijke lancering financiering nodig, dus ik kom graag in contact met geïnteresseerde investeerders.”
11. Wat weten mensen niet over jou wat wel leuk is om te vertellen?
“Tijdens mijn studie werd ik lid van studentenroeivereniging GSR Aegir. Daar kon ik mijn vrachtwagenrijbewijs halen, maar dan moest ik wel drie jaar lang de boten naar uitwedstrijden rijden. Zelf roeide ik uiteindelijk niet meer, maar inmiddels heb ik met de vrachtwagen spullen door heel Europa gereden. Van betonmolens naar Monaco, tot Porsches naar Boedapest en Monza en suikerbieten naar Hoogkerk!”
“Daarnaast heb ik de afgelopen jaren als lifeguard gewerkt op het strand van Julianadorp. Ik ben opgeleid door uitgebreide EHBO- en lifeguardtrainingen. Ik houd van sporten, actie en hulpverlening en woonde met veertien collega’s in een strandhuis. Het was een prachtige tijd!”