Elftal vragen aan… Omar Hadouche (Ristorante Mediterraneo).
Horecaondernemer, kookkunstenaar en gezelligheidsdier Omar Hadouche legt zijn ziel en zaligheid in ‘Ristorante Mediterraneo’. Met zijn aanstekelijke lach, mediterrane accent én talent en ongekende passie voor de Zuid-Italiaanse keuken, heeft Omar alle potentie uit de Rijksstraatweg 193 in Haren gekookt. Zijn restaurant bestaat 25 jaar en dat gaat dit weekend groots gevierd worden. Deze ‘Elftal vragen aan…,’ gaat over Napels, Henny Meijer en Spaghetti Olio Aglio e Peperoncini.
1. Kun je wat over jezelf vertellen Omar?
“Jazeker! Ik ben al 32 jaar samen met Monique en we hebben twee kinderen. Mijn familie is van mediterrane afkomst. Mijn vader was een ondernemende man, een meubelfabrikant. Ik ben geboren in Parijs, daarna ben ik naar Napels verhuisd. Daar leerde ik Amsterdammers kennen en via hen belandde ik eind 1988 in Groningen. Ik was avonturier, druk en stuiterend. Groningen gaf me rust. Alles was hier zo geordend, Groningen voelde als een lot uit de loterij!”
2. Wilde je altijd al in de horeca werken?
“Nee, ik studeerde om chemisch laborant in de cosmetica te worden en werkte daarnaast in een restaurant in Napels. Daar werd ik betoverd door de geur en smaken van eten. De sauzen, de kruiden; ik vond het heerlijk! Parfums maken en eten koken, het zijn dezelfde processen zo ervaarde ik. Hier in Groningen kwam ik de Napolitaanse ondernemer Gigi Bianco tegen. Hij bood mij onderdak en een baan in zijn restaurant aan de Paterswoldseweg. Ik twijfelde, maar liet mijn studie vallen. Ik leerde de taal en ontwikkelde me als kok. Daarna was ik samen met Gigi acht jaar eigenaar van de Trattoria aan de A-Kerkhof.”

3. Jouw ‘Ristorante Mediterraneo’ bestaat 25 jaar. Hoe ben je begonnen?
“Via een tip kon ik begin 2000 ‘Restaurant Mediterrano’ overnemen. Het restaurant had geen goede naam, dus besloot ik er eerst met Monique te gaan eten. Het was niet top, maar ik rook de potentie van het prachtige Haren, van de inwoners en de locatie. Ik heb alles opgeknapt, een nieuw interieur aangeschaft, verbeterde de menukaart en veranderde het wijnaanbod. Al mijn kracht en creativiteit legde ik in het koken. Mijn vrienden uit Groningen kwamen meteen vaak eten. Ik schonk zelfgemaakte Limoncello, er was gezellige muziek en zo kwam er leven in de zaak. Al snel volgden de inwoners van Haren ook.”
4. Wat maakt jouw restaurant bijzonder?
“Er zit een hart, een ziel en zaligheid in ‘Ristorante Mediterraneo’. Dat voel je als je binnenkomt, dat proef je als je bij ons eet. Onze service, de aankleding, de aandacht en herkenning, maar uiteraard het lekkere Zuid-Italiaanse eten met verse producten en onze topwijnen; dat alles is onderscheidend. Ook onze medewerkers vind ik echt bijzonder. Het is een mooie mix van jong en oud. Ze zijn gastvrij, leergierig, spontaan en trouw.”
5. Wat is het geheim achter jullie succes?
“Wij verkopen (h)eerlijkheid. Eerlijk en smaakvol eten voor eerlijke prijzen. Je krijgt wat je ziet en de verhouding tussen de prijs en onze kwaliteit is goed. En ik moet mijn vrouw Monique een groot compliment geven. Zij is altijd in mij blijven geloven en achter mij blijven staan. Dat gaf mij de kans om mijn ziel en zaligheid in deze zaak te stoppen. Ik ben druk, zij is heel rustig en zo houden wij elkaar en dus ook ons restaurant in balans.”
6. Wat is jullie specialiteit en wat is eigenlijk jouw eigen lievelingsgerecht?
“Oh jee, dat is heel divers. Onze verse ravioli en pasta’s, maar bijvoorbeeld ook onze Napolitaanse pizza’s met eigen gehaktballetjes en onze ossenhaas van Gronings weiderund. Verser dan vers! Of onze Mozarella du Buffala, ook lekker. We bieden bijzondere combinaties met eigen smaakmixen. Zelf ben ik echt een pastagek. Spaghetti Olio Aglio e Peperoncini bijvoorbeeld. Heerlijk simpel en die maak ik op mijn geheel eigen manier.”
7. Je bent een echte FC-supporter. Wat zijn jouw eerste herinneringen aan FC Groningen?
“Toen ik bij Trattoria werkte, leerde ik Henny Meijer kennen. Hij kwam met zijn vrouw vaak eten. Via hem kwam ik in het Oosterparkstadion en ging ik FC Groningen volgen. Zondagmiddag lekker op tijd naar de ORG-ruimte, tussen de ondernemers en de voetballers als Joop Gall, Raymond Atteveld. Daar in het Oosterpark is mijn FC-passie begonnen.”

8. Waarom ben je actief in de FC Groningen Businessclub?
“Het enorme netwerk bij FC Groningen is interessant en het voelt familiair. Ik ontmoet mensen van de bank, de gemeente, maar ook installateurs en winkeliers. Ik ben altijd benieuwd naar het werk en verhalen van andere mensen. Gesprekken over ondernemerschap, over het leven. FC Groningen is ook uitgaan voor mij. Het voetbal, de spanning, de gezelligheid, het familiegevoel. En na afloop de ontlading. Prachtig!”
9. Wat wil jij nog altijd een keer doen in je leven?
“We hebben samen al prachtige doelen bereikt en dingen meegemaakt. We zijn dankbaar en hebben niets te klagen. We reizen veel en leren andere culturen kennen. Maar als ik ooit met pensioen ga, dan wil ik op vrijwillige basis mijn kookkunsten in een zorgtehuis laten zien. Oudere mensen echt laten genieten van bijzonder en lekker eten. Dat lijkt me waardevol.”
10. Hoe gaan jullie het 25-jarig jubileum vieren?
“Monique kwam met het idee ‘Pasta e Basta’, een gezellig en lekker concept uit Amsterdam. Gasten krijgen bij ons twee avonden lang een luxe meer-gangenmenu met zingende bediening. Zaterdag 1 maart was direct uitverkocht, daarom hebben we a.s. vrijdag (28 februari) een extra avond. We hebben alles chique aangekleed in wit, mooie versiering, andere tafels. Alles op sterrenniveau. We gaan plezier maken!”
11. Hoe lang denk je dat je nog doorgaat met je restaurant?
“Zolang ik er nog zoveel plezier in heb als nu en we er leuke dingen naast kunnen doen. Ik heb al eens een aanbieding gehad, maar het is te vroeg om de zaak te verkopen. Als je naast je werk leuke dingen doet, zoals golfen met Monique, samen naar FC Groningen gaan, beurzen bezoeken en reizen, dan is werken altijd leuk. Die energie neem ik weer mee naar het restaurant.”
